![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu
Frenette, napój z liści jesionuFrenette to francuski alkoholowy napój przygotowywany z liści jesionu. Oryginalna receptura przypomina przygotowanie cydru albo piwa. Dawniej do osłodzenia Frenette wykorzystywano mannę (zapewne z jesionu mannowego), czyli zastygnięty, słodki sok rośliny, który wycieka ze śladów po nakłuciach przez owady. Frenette - napój z liści jesionu 5 g wysuszonych liści jesionu Liście jesionu zbierz w lecie, oderwij od głównego nerwu i wysusz je w cieniu. Zagotuj pół litra wody i zaparz nią liście jesionu z dodatkiem cykorii. Odstaw do wystudzenia, po czym napar przecedź przez szmatkę. Rozpuść cukier i kwas winowy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodaj drożdże i dolej mieszaninę do naparu z liści, dodaj resztę wody i przelej do gąsiora. Fermentuj przez 10-11 dni. Zlej napój do butelek i szczelnie zakręć. Tymczasem postanowiłam przygotować wiosenną, bezalkoholową wersję Frenette w oparciu o sprawdzoną recepturę na musującą lemoniadę. Gazowany napój z liści jesionu pół garnka młodych liści jesionu Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki. Liście jesionu trochę zmęczyć lub posiekać i wrzucić do garnka lub słoja przekładając cytryną. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać liście. Garnek przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni. Następnie przecedzić i przelać płyn do sterylnych, szczelnie zamykanych butelek. Odstawić na 10–20 dni. Powiem Wam, że liście jesionu maja bardzo ciekawy aromat i musująca lemoniada z jesionu jest naprawdę smaczna. Lekka goryczka młodych liści podbija fajny, rześki, zielny aromat. Dla mnie bomba! Smacznego! P.S. Piwo z jesionu budziło duże zainteresowanie na naszym stoisku podczas Festiwalu Nauki i Sztuki. Z resztą dużo ciekawych rzeczy tam miałam :) Bardzo dziękuję gościom Festiwalu za ogrom pozytywnych emocji przekazanych w czasie prezentacji. P.S. 2. Serdecznie zapraszam na moje spotkanie autorskie w ramach 13. Festiwalu Święto Ogrodów 13 czerwca o godz. 19.30 w restauracji Pod Katarynką (ul. Brzozowa 15, Kraków). wtorek, 29 maja 2018, pinkcake
Tagi:
przepisy bez mleka krowiego
alkohol
jadalne dzikie rośliny
przepisy bez jajek
przepisy bez pszenicy
napoje
Komentarze
Gość: Simon, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/07/12 18:53:18
Całkiem ciekawie wygląda ten napój -pewnie spróbuję zrobić. Samą mannę z jesionu widzę że można dostać, zastanawiam się tylko nad proporcjami - tutaj jest kilka gramów na 5 litrów wody, anp. tu : monicawilde.com/frenette-recipe-green-ash-leaves/ 2 kg (choć chyba nie suchych?) na 20 litrów wody.
2018/07/13 05:15:16
Liście to nie jest manna.
U Moniki są świeże liście, a ten przepis wzorowałam na francuskich recepturach, które wykorzystują suszone liście. Natomiast zamiast manny jest po prostu cukier, a w obu przepisach jest taka sama proporcja 50 g/l. |