Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z fermentowanej kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma specyficzną goryczkę. Żeby się jej pozbyć, kaszę można płukać dużą ilością zimnej wody, przelewać wrzątkiem lub prażyć. A można też ją przefermentować.

Dziś przedstawiam fermentowaną kaszę jaglaną w postaci jednego z naszych ulubionych wypieków: szarlotki jaglanej.

szarlotka z kaszy jaglanej, fermentowana kasza jaglana, szarlotka jaglana

Szarlotka z fermentowanej kaszy jaglanej

350 g fermentowanej kaszy jaglanej (waga surowej kaszy)

1,5 kg jabłek (na 2 kg jabłek weźcie ok. 450 g)
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 2-4 łyżki nierafinowanego cukru

Fermentowana kasza jaglana

Kaszę zalać letnią wodą z szczyptą soli i odstawić na 2-3 dni. Można zostawić kaszę nawet na 7-10 dni, ale wtedy dostaniemy kwaśny żurek jaglany.

fermentowana kasza jaglana, fermented millet

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę odcedzić, przepłukać. Do jabłek dodać cynamon i kaszę. Wymieszać. Ja miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie użyłam żadnego słodzidła, ale można dodać trochę cukru, miodu lub zmiksowanych daktyli. Przełożyć masę do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 60 minut. Kroić dopiero po wystygnięciu.

Smacznego!

niedziela, 12 listopada 2017, pinkcake
Komentarze
2017/11/12 07:57:04
Fajny pomysł , bo jeszcze oprócz smaku bez goryczki to lepiej przyswajają się składniki
-
2017/11/12 12:31:59
szczęka mi opadła - wygląda genialnie. aż się chyba skuszę na spróbowanie :)
-
Gość: ziutka, *.ip.gronet.pl
2017/11/13 13:32:51
Corcia jest uczulona na kasze jaglana. Mozna uzyc gryczanej niepalonej?
-
2017/11/13 17:01:26
Ziutko, nie wiem, nie próbowałam takiej szarlotki. Piekłam chleb z samej kaszy gryczanej, więc może się uda.
-
2017/11/13 20:35:04
Właściwie to ta goryczka nigdy mi nie przeszkadzała. Uwielbiam kaszę jaglaną. W szarlotce szczególnie :)
-
Gość: ToMasz, *.static.ip.netia.com.pl
2017/11/14 12:04:50
Witam, czy 350g kaszy ma być po czy przed sfermentowaniem? jeśli po, to z ilu gram kaszy suchej uzyska się potrzebną ilość sfermentowanej? pozdrawiam :)
-
2017/11/14 17:17:57
Przed.
-
Gość: Maria, *.clienti.tiscali.it
2017/11/15 08:40:09
Jestem fanka kaszy jaglanej. Szarlotka super! Ale bardzo zaciekawil mnie pomysl zrobienia zurku z kaszy jaglanej. Czy mozna poprosic o jego przepis?
Jeszcze jedno pytanie. A czy mozna usunac goryczke z maki jaglanej?
-
2017/11/15 19:40:07
Mario, mąkę jaglaną można np.: uprażyć.
A żurek zrobić właśnie z fermentowanej mąki jaglanej. Tak samo jak każdy inny żurek, najpierw fermentujesz mąkę na zakwas, potem dolewasz do wywaru warzywnego lub bulionu i podajesz z ulubionymi dodatkami.
-
Gość: Anna, *.dynamic.mm.pl
2017/11/17 19:08:12
Zrobiłam. Smak jak najbardziej w porządku. Ale ten zapach przy pieczeniu... Ratunku...
-
2017/11/21 14:54:46
Bardzo ciekawy przepis. Muszę go koniecznie wypróbować, może w weekend. Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie.