Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z fermentowanej kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma specyficzną goryczkę. Żeby się jej pozbyć, kaszę można płukać dużą ilością zimnej wody, przelewać wrzątkiem lub prażyć. A można też ją przefermentować.

Dziś przedstawiam fermentowaną kaszę jaglaną w postaci jednego z naszych ulubionych wypieków: szarlotki jaglanej.

szarlotka z kaszy jaglanej, fermentowana kasza jaglana, szarlotka jaglana

Szarlotka z fermentowanej kaszy jaglanej

350 g fermentowanej kaszy jaglanej (waga surowej kaszy)

1,5 kg jabłek (na 2 kg jabłek weźcie ok. 450 g)
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 2-4 łyżki nierafinowanego cukru

Fermentowana kasza jaglana

Kaszę zalać letnią wodą z szczyptą soli i odstawić na 2-3 dni. Można zostawić kaszę nawet na 7-10 dni, ale wtedy dostaniemy kwaśny żurek jaglany.

fermentowana kasza jaglana, fermented millet

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę odcedzić, przepłukać. Do jabłek dodać cynamon i kaszę. Wymieszać. Ja miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie użyłam żadnego słodzidła, ale można dodać trochę cukru, miodu lub zmiksowanych daktyli. Przełożyć masę do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 60 minut. Kroić dopiero po wystygnięciu.

Smacznego!

niedziela, 12 listopada 2017, pinkcake
Komentarze
2017/11/12 07:57:04
Fajny pomysł , bo jeszcze oprócz smaku bez goryczki to lepiej przyswajają się składniki
-
2017/11/12 12:31:59
szczęka mi opadła - wygląda genialnie. aż się chyba skuszę na spróbowanie :)
-
Gość: ziutka, *.ip.gronet.pl
2017/11/13 13:32:51
Corcia jest uczulona na kasze jaglana. Mozna uzyc gryczanej niepalonej?
-
2017/11/13 17:01:26
Ziutko, nie wiem, nie próbowałam takiej szarlotki. Piekłam chleb z samej kaszy gryczanej, więc może się uda.
-
2017/11/13 20:35:04
Właściwie to ta goryczka nigdy mi nie przeszkadzała. Uwielbiam kaszę jaglaną. W szarlotce szczególnie :)
-
Gość: ToMasz, *.static.ip.netia.com.pl
2017/11/14 12:04:50
Witam, czy 350g kaszy ma być po czy przed sfermentowaniem? jeśli po, to z ilu gram kaszy suchej uzyska się potrzebną ilość sfermentowanej? pozdrawiam :)
-
2017/11/14 17:17:57
Przed.
-
Gość: Maria, *.clienti.tiscali.it
2017/11/15 08:40:09
Jestem fanka kaszy jaglanej. Szarlotka super! Ale bardzo zaciekawil mnie pomysl zrobienia zurku z kaszy jaglanej. Czy mozna poprosic o jego przepis?
Jeszcze jedno pytanie. A czy mozna usunac goryczke z maki jaglanej?
-
2017/11/15 19:40:07
Mario, mąkę jaglaną można np.: uprażyć.
A żurek zrobić właśnie z fermentowanej mąki jaglanej. Tak samo jak każdy inny żurek, najpierw fermentujesz mąkę na zakwas, potem dolewasz do wywaru warzywnego lub bulionu i podajesz z ulubionymi dodatkami.
-
Gość: Anna, *.dynamic.mm.pl
2017/11/17 19:08:12
Zrobiłam. Smak jak najbardziej w porządku. Ale ten zapach przy pieczeniu... Ratunku...
-
2017/11/21 14:54:46
Bardzo ciekawy przepis. Muszę go koniecznie wypróbować, może w weekend. Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
-
Gość: Paweł, *.dyn.telefonica.de
2018/02/25 19:36:36
Zastanawiam się czy nie dodać łyżki octu jabłkowego do fermentacji.
I druga rzecz - z fermentowanej kaszy przyswajamy mniej magnezu, potasu i cynku. To trochę nie intuicyjne, bo przecież fermentowane lepsze.
-
2018/02/26 10:12:54
Pawle, to bardzo interesujące. Czy możesz przytoczyć jakąś publikację, która na to wskazuje? Ponieważ fermentacja powoduje rozkładanie kwasów fitowych wydaje się jednak, że zwiększa wchłanialność minerałów i jest wskazana dla wszystkich zbóż od zakwasu na chleb po gotowanie ryżu.
-
Gość: Pawel Rein, *.dyn.telefonica.de
2018/02/27 17:42:24
@pinkcake, możliwe że źle interpretuję, no i mam dostęp tylko do streszczenia
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9895422
Spróbowałem wygooglać coś bardziej opisowego i trafiłem na taki artykuł:
thepaleodiet.com/millet-gluten-free-grain-avoid/
Fermentowałem dzieciom jaglankę i w ogóle karmiłem je jaglanką przez parę lat w jak najlepszej wierze także mi też teraz ciężko przełknąć to co czytam.
-
2018/02/27 18:56:58
Dziękuję za link. Niestety do tej bazy nie mam dostępu. Ale bardzo interesujący tekst, więc jak będę mieć chwilę, to spróbuję go dorwać, z poziomu naszej biblioteki.
Nie rozumiem tylko dlaczego na podstawie negatywnej korelacji stężenia magnezu i tyroksyny autorzy wyciągnęli wnioski o nasileniu działania gointrogennego po fermentacji. Gdyby to była korelacja z TSH, to by to było zrozumiałe, albo dodatnia korelacja, ale tak???
Pod tym drugim linkiem nie ma nic o fermentacji.
Jaglankę lubię, ale że jadamy ją okazjonalnie, to za bardzo mnie to nie rusza. Natomiast rzeczywiście, warto rozważyć, czy nie lepiej jednak płukać i prażyć, żeby pozbyć się saponin, zamiast fermentacji, skoro traci się cynk ;)
W sumie ciekawy pomysł na badanie...
-
Gość: Pawel, *.dyn.telefonica.de
2018/02/27 19:58:32
Po przeczytaniu komentarzy spod drugiego linku, dotarło do mnie że perl millet i proso millet są różne i że proso millet nie był badany pod tym kątem. W Europie oczywiście jadamy najczęściej proso. Więc może to nas nie dotyczyć.
-
2018/02/27 21:52:46
Niewątpliwie proso zawiera dużo saponin, więc przesadzać z nim nie należy. Ale w sumie, to naprawdę fajny pomysł na badanie. Tylko muszę wykombinować, jak się dorwać do odpowiedniego sprzętu ;)
-
Gość: Madiol40, *.dynamic.mm.pl
2018/08/04 22:33:58
Nie rozumiem o co chodzi z tą goryczka w kaszy,przecież świeża kasza smakuje neutralnie, trochę przypomina w smaku makaron, a gorzką jest wtedy jeśli jest stara i nie nadaje się do jedzenia. Dobra i świeża kasza jest bardzo smaczna,trzeba ja tylko bardzo dobrze wypłukac,do momentu aż woda z płukania bedzie czysta.
-
2018/08/04 22:45:31
Madiol, ludzie różnią się między sobą sposobem odbierania smaków. No mój mąż nie jest w stanie zjeść kaszy jaglanej, którą po wypłukaniu ja uważam za neutralną, bo jest dla niego za bardzo gorzka.
Poza tym nie bardzo rozumiem Twój komentarz, skoro wyraźnie jest napisane, że aby pozbyć się goryczki, trzeba kaszę wypłukać. A Ty mi piszesz, że kasza nie jest gorzka, jeśli jest wypłukana. ???