Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z brukselki. Koliberki.

Podjęłam wyzwanie, które rzucił mi Irek przy okazji kiszenia brukselki. A co, ja nie zrobię gołąbków z liści brukselki?! :) Oczywiście, że podniosłam rękawicę. W tym przypadku kuchenną. Brukselkowe gołąbki są tak maleńkie, że w zasadzie to koliberki, a nie gołąbki.

 gołąbki z brukselki, koliberki, stuffed brussel sprouts leaves

Koliberki - gołąbki z brukselki

brukselka

ugotowany ryż
mielone orzechy
jajko przepiórcze
zioła prowansalskie, sól, pieprz
bulion

Z brukselki odciąć największe liście. Zalać je gorącą, lekko osoloną wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić. 

Ryż doprawić, zmieszać z orzechami i jajkiem przepiórczym. Lub przygotujcie swój ulubiony farsz do gołąbków (np.: z kaszy jęczmiennej). Masę nakładać na brzeg liścia i ostrożnie go zwinąć zakładając do środka brzegi. Układać ciasno w rondelku z dziecinnego zestawu. Zalać 1-2 łyżkami bulionu, przykryć i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym albo saute jako przekąskę.

gołąbki z brukselki, koliberki przepis, stuffed brussel leaves

Pozostałe główki brukselki można ukisić (klik) lub podsmażyć (klik).

I choć gołąbki z brukselki są bardzo smaczne i dostarczają mnóstwa uciechy, to wiem jedno na pewno: nigdy więcej! Za dużo dłubaniny :D

Smacznego!

wtorek, 17 października 2017, pinkcake
Komentarze
2017/10/17 07:27:03
Ha ha , no Gosia to jesteś gość, ale szacuneczek ,żeby nie było
No ja takich gołąbków nie mam na koncie ,ale kilka rzeczy dało mi tez nieźle w kość
Ale wiesz te maciupkie gołąbki wyglądają rewelacyjnie , wiesz ?!
-
2017/10/17 10:39:17
Alu, wiem :) Ale to była chyba najbardziej uciążliwa robota, jakiej się podjęłam. Gołąbki z klonu, drylowanie róży, skubanie płatków fiołków, czy krystalizacja kwiatków to przy koliberkach mały pikuś ;)
-
2017/10/17 14:48:07
Wooow! Szacun za zawijanie! ;)
-
2017/10/18 21:14:32
Przecudne!!!
Zrobić nie zrobię, bo bym zwariowała, ale efektowne szalenie bez dwóch zdań...
:)
x x x
-
Gość: Nina, *.static.chello.pl
2017/10/21 17:58:47
Jaki odlot! Rewelacja :-)
-
2017/10/23 12:07:36
podziwiam Cię za upór i wytrwałość. Gołąbki na 1 kęs...
-
2017/10/23 21:38:44
Ja mam problem z dużymi gołąbkami, bo ich zrobienie zajmuje mi sporo czasu, a co dopiero takie maluśkie. Podziwiam za cierpliwość!