Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z mąki kasztanowej z kremem kasztanowym

Skoro w poprzednim wpisie były kasztany niejadalne, to teraz będą kasztany jadalne ;)

To ciasto kasztanowe było tortem urodzinowym dla mojego W. A właściwie nie był to tort urodzinowy, który jednak był tortem urodzinowym. Wiem, skomplikowane, ale tak właśnie było :D 

 ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym, ciasto z mąki kasztanowej, chestnut vegan cake

Ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym

1 szklanka mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka karobu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oliwy
1 szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego (albo mleka)
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki nierafinowanego cukru

połówki orzechów włoskich
1 słoik kremu kasztanowego (jak zrobić domowy krem kasztanowy KLIK)

Suche składniki zmieszać, dolać płynne i delikatnie wymieszać. Jeżeli lubicie, to do ciasta można dorzucić jeszcze garść grubo posiekanych orzechów. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 20 minut. Ciasto wystudzić, posmarować kremem kasztanowym i udekorować orzechami. I tort gotowy w pół godziny :)

Oliwę można zastąpić roztopionym masłem, a sok pomarańczowy - czterema ubitymi jajkami (wtedy trzeba piec dwukrotnie dłużej), ale Synuś stwierdził, że ciasta na jajkach są bez sensu i powinnam piec tak jak dawniej. Więc piekę ;)

Tak dla jasności, kasztany jadalne to co innego niż nasze zwyczajne kasztany.

kasztany i kasztany jadalne, horse chestnut and maroon, chestnuts

Kasztany jadalne wolą cieplejszy klimat, choć w Polsce też można je znaleźć. Te na zdjęciu zebrałam na podwórku naszej szkoły i są raczej niewyrośnięte. Kasztany jadalne mają łezkowaty kształt z charakterystycznym, ostrym dziubkiem. Nasion kasztanowca zwyczajnego nie można jeść, ale można je przerobić na maść lub mydło. A kasztany jadalne można jeść i to z nich robi się mąkę kasztanową.

Smacznego!

środa, 11 października 2017, pinkcake
Komentarze
2017/10/11 07:48:02
To ciasto wygląda niesamowicie. Jeszcze nigdy nie używałam mąki kasztanowej, gdzie kupujesz?
-
2017/10/11 17:07:47
Po prostu w sklepie. Kraków dużym miastem jest :)
-
Gość: Marta, *.play-internet.pl
2017/10/11 21:14:48
Czego można użyć zamiast kremu kasztanowego?
-
2017/10/12 10:15:34
Super! Zapisuję do wypróbowania.
-
Gość: Michalina, *.icpnet.pl
2017/10/18 09:30:49
Wygląda pysznie!
Mimo tego, ze od dłuższego czasu syn jada jajka, to i tak co jakiś czas mąż prosi o bananowiec gryczany według Twojego przepisu - a więc piekę tak jak dawniej :)
-
2017/10/18 09:47:01
No widzisz, u nas to samo ;) Biszkopt tylko na jajkach, a reszta jak dawniej - bez :)
-
Gość: Kolasia, *.centertel.pl
2017/10/25 13:56:46
Pyszne
-
Gość: Karolina, *.salzgitter.pl
2017/12/06 13:29:04
A czy mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką? Na przykład kokosową?
-
2017/12/06 18:43:21
Kokosowa może za bardzo zmienić smak. Może kukurydziana, albo ryżowa?