Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodko¶ci bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z m±ki kasztanowej z kremem kasztanowym

Skoro w poprzednim wpisie były kasztany niejadalne, to teraz będ± kasztany jadalne ;)

To ciasto kasztanowe było tortem urodzinowym dla mojego W. A wła¶ciwie nie był to tort urodzinowy, który jednak był tortem urodzinowym. Wiem, skomplikowane, ale tak wła¶nie było :D 

 ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym, ciasto z m±ki kasztanowej, chestnut vegan cake

Ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym

1 szklanka m±ki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
1/2 szklanki m±ki pszennej
1 łyżka karobu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oliwy
1 szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego (albo mleka)
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki nierafinowanego cukru

połówki orzechów włoskich
1 słoik kremu kasztanowego (jak zrobić domowy krem kasztanowy KLIK)

Suche składniki zmieszać, dolać płynne i delikatnie wymieszać. Jeżeli lubicie, to do ciasta można dorzucić jeszcze gar¶ć grubo posiekanych orzechów. Masę przełożyć do tortownicy o ¶rednicy 20 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 20 minut. Ciasto wystudzić, posmarować kremem kasztanowym i udekorować orzechami. I tort gotowy w pół godziny :)

Oliwę można zast±pić roztopionym masłem, a sok pomarańczowy - czterema ubitymi jajkami (wtedy trzeba piec dwukrotnie dłużej), ale Synu¶ stwierdził, że ciasta na jajkach s± bez sensu i powinnam piec tak jak dawniej. Więc piekę ;)

Tak dla jasno¶ci, kasztany jadalne to co innego niż nasze zwyczajne kasztany.

kasztany i kasztany jadalne, horse chestnut and maroon, chestnuts

Kasztany jadalne wol± cieplejszy klimat, choć w Polsce też można je znaleĽć. Te na zdjęciu zebrałam na podwórku naszej szkoły i s± raczej niewyro¶nięte. Kasztany jadalne maj± łezkowaty kształt z charakterystycznym, ostrym dziubkiem. Nasion kasztanowca zwyczajnego nie można je¶ć, ale można je przerobić na ma¶ć lub mydło. A kasztany jadalne można je¶ć i to z nich robi się m±kę kasztanow±.

Smacznego!

¶roda, 11 paĽdziernika 2017, pinkcake
Komentarze
2017/10/11 07:48:02
To ciasto wygl±da niesamowicie. Jeszcze nigdy nie używałam m±ki kasztanowej, gdzie kupujesz?
-
2017/10/11 17:07:47
Po prostu w sklepie. Kraków dużym miastem jest :)
-
Go¶ć: Marta, *.play-internet.pl
2017/10/11 21:14:48
Czego można użyć zamiast kremu kasztanowego?
-
2017/10/12 10:15:34
Super! Zapisuję do wypróbowania.
-
Go¶ć: Michalina, *.icpnet.pl
2017/10/18 09:30:49
Wygl±da pysznie!
Mimo tego, ze od dłuższego czasu syn jada jajka, to i tak co jaki¶ czas m±ż prosi o bananowiec gryczany według Twojego przepisu - a więc piekę tak jak dawniej :)
-
2017/10/18 09:47:01
No widzisz, u nas to samo ;) Biszkopt tylko na jajkach, a reszta jak dawniej - bez :)