Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Mydło z kasztanów i szampon kasztanowy

Miałam pomysł, żeby do "Smakowitych drzew" dołączyć przepis na mydło z kasztanów i szampon kasztanowy, bo choć nasiona kasztanowca nie są jadalne, to jako surowiec kosmetyczny i leczniczy są bardzo cenne. I właściwie na każdych warsztatach terenowych pada pytanie: "Czy można jeść kasztany" ;) Ale w że musiałam usuwać przepisy, żeby się zmieścić w określonej objętości książki, to zrezygnowałam z tego pomysłu za priorytet stawiając zachowanie jak największej ilości smakowitych przepisów. Ale że pytania się powtarzają, więc oto przepisy z kasztanami.

Nasiona kasztanowca nie nadają się do jedzenia ze względu na wysoką zawartość saponin, czyli glikozydów zmydlających, ale właśnie dzięki nim można się kasztanami umyć. A escyna i eskulina działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i wzmacniają naczynia krwionośne.

Spotkałam się z różnymi sposobami przygotowania i przechowania mydła kasztanowego. Moim zdaniem nie ma sensu na siłę formować z niego kostek, bo nawet dobrze wysuszone i tak się rozpadnie, a poza tym zapleśnieje. Wg mnie jedyne rozsądne wyjście to pasteryzacja. Po otwarciu słoika, mydło dość szybko zaczyna fermentować, więc sugeruję używania słoików średniej wielkości, by zużyć porcję w ciągu kilku dni. Można też zamrozić rozłupane kasztany i przygotowywać mydło lub szampon na bieżąco. Mydło kasztanowe sprawa, że skóra jest miękka i nawilżona. A na jego bazie można też przygotować szampon.

 mydło z kasztanów, mydło kasztanowe, pasta myjąca z kasztanowca

Mydło z kasztanów

dojrzałe kasztany czyli nasiona kasztanowca 
olejek pomarańczowy
kilka kropli witaminy C i kapsułka witaminy E

Kasztany obrać z brązowych łupin i rozdrobnić. Zalać niewielką ilością wody i postawić na małym ogniu. Gotować, aż zupełnie zmiękną, pilnując by się nie przypaliły. Po wystudzeniu zmiksować w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, żeby pozbyć się grudek. Można dodać trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Dodać witaminy i olejek pomarańczowy (lub inny ulubiony). Moim zdaniem zapach skórki pomarańczy dobrze się zrywa z aromatem ugotowanych kasztanów. Podobnie jak lawenda i róża. Odradzam olejek grejpfrutowy - wtedy powstaje piękna kompozycja o zapachu brokuła :P Raz mi się zdarzyło trochę przypalić kasztany podczas gotowania i mydło miało niesamowicie orzechowy zapach. Można też użyć mocniejszych bakteriobójczych olejków jak: laurowy, drzewa herbacianego, goździkowy.
Przełożyć do średnich słoików o szerokim ujściu (żeby wygodnie było sięgać po mydło) i pasteryzować przez 10 minut.

Mydło ma konsystencję pasty, więc trzeba nabrać porcję i rozprowadzić po dłoniach, spłukać ciepłą wodą.

szampon z kasztanów, szampon kasztanowy, jak zrobić szampon z kasztanów

Szampon kasztanowy

300 g kasztanów
3 szklanki wody 
20 g suszonego korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis) i/lub 100  g orzechów piorących (Sapindus mukorossi)
1 łyżka (15 ml) octu winnego lub octowego maceratu rozmarynowego
1 kopiata łyżka (5 g) suszonego nagietka i/lub pokrzywy
naturalny olejek aromatyczny: miętowy, rozmarynowy, różany, lawendowy…

Dodatkowe składniki:
2-3 łyżki (30-50 ml) betainy kokamidopropylowej lub kokoiloizetionianu sodowego (to łagodne detergenty)
4 łyżki (60 ml) gliceryny lub ziołowego maceratu glicerynowego z rumianku, pokrzywy i/lub nagietka
2 łyżeczki (10 ml) nalewki z kwiatów lub nasion kasztanowca, szyszek chmielu, mięty i/lub lawendy albo innych ziół
1 łyżka (15 ml) oleju rycynowego
1 łyżeczka (5 ml) roztworu witaminy B5

mydło z kasztanów, szampon kasztanowy

Kasztany obrać z łupin. Posiekać, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wystudzić, zmiksować i przecedzić.

Korzeń mydlnicy lub orzechy piorące (można je pokruszyć tłuczkiem) zalać szklanką wody i odstawić na noc. Następnego dnia gotować na małym ogniu przez godzinę. Uwaga, płyn może kipieć, więc warto użyć wysokiego garnka. W trakcie gotowania należy uzupełniać odparowany płyn. Do gorącego odwaru wsypać wybrane zioła i odstawić do wystudzenia pod przykryciem. Następnie przecedzić.

Połączyć kasztany z resztą składników, można zrobić wersję podstawową lub podkręcić ją dodatkowymi składnikami. Ponieważ gotowane kasztany mają nieco dziwny zapach, warto użyć olejków aromatycznych, które nie tylko wspierają pracę mieszków włosowych, ale też zatuszują tę fasolowatą woń.

Szampon z kasztanów nie pieni się mocno, ale delikatnie myje i pielęgnuje skórę głowy. I jest fajny ;)

Miłych ablucji!

P.S. A tutaj KLIK można obejrzeć moją wizytę w "Pytaniu na śniadaniu", gdzie pokazywałam jak zrobić pomadkę ochronną :)

środa, 27 września 2017, pinkcake
Komentarze
Gość: Agata, *.biblioteka.rybnik.pl
2017/09/27 07:18:03
Jeszcze nie mam składników, ale strasznie mnie ciągnie do wszystkiego, co naturalne. Tak się cieszę, że odkryłam Pani bloga - już ograbiłam pół ogródka z "chwastów" i kwiatów (nasturcja - ależ się mąż zdziwił jak mu podałam zupę groszkowo-nasturcjową!). No i oczywiście już mam w zamówieniu do Mikołaja spis Pani książek :)
-
2017/09/27 07:57:55
Gosia, książka jestem zachwycona(z reszta wszystkimi jestem a mam ich-Twoich sześć)
Ale te kosmetyki to dopiero gratka , pokazuj (jak możesz) to co się nie zmieściło do ,,Smakowitych drzew " ja tam chętnie z tego skorzystam
W weekend postaram się wypróbować te kasztanowe i dam znać :)
-
2017/09/27 08:04:54
mydło proste , do szamponu to mi brakuje sporo składników, najpierw zrobię mydło
-
2017/09/27 09:58:52
Agato, Alu, możecie najpierw spróbować samej bazy szamponowej - też działa :) Korzeń mydlnicy można kupić suszony w sklepie zielarskim.

Alu, nie planowałam wstawiać więcej kosmetyków do "Smakowitych drzew", tylko te kasztany miały być tak na deser, żeby zaspokoić wieczne pytania, co można zrobić z kasztanów ;) W zasadzie w "Różanych przepisach" jest większość tego, czego używam, więc zapraszam Cię do zabawy z tamtymi recepturami :)
-
Gość: Michalina, *.icpnet.pl
2017/09/27 10:04:55
Uwielbiam sama robić kosmetyki, działanie uszczelniające naczynka znam, ale o myjących właściwościach kasztanów nie słyszałam. U mnie pewnie wygodnictwo by wygrało i dodałabym odrobinę konserwantu...
A tak z innej beczki, czy można wykorzystać kwiaty topinamburu? Czy to byłoby coś jak jedzenie łętów ziemniaka?
-
2017/09/27 10:14:39
Michalino, topinambur jako że jest słonecznikiem - ma jadalne kwiaty, młode pędy i kiełki.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/09/27 14:53:47
Szampon też można zapasteryzować czy lepiej przygotowywać zawsze nowy? Jak go przechowywać?
-
2017/09/27 16:00:49
Można zapasteryzować albo przygotowywać nowy. Można też dodać konserwanty.
Ja przechowuję w łazience na wannie.
-
2017/09/27 18:53:41
A, mydlnicę to ja znam i robiłam już szampon z jej udziałem , jeszcze jako nastolatka takie przepisy na szampony z mydlnicą znalazłam w Filipince i jeden zrobiłam.
Gosiu a z kwiatów topinamburu co można zrobić, syrop byłby dobry i miałby jakieś działanie prozdrowotne?

p.s przepisy kulinarne co się nie zmieściły to też łakomy kąsek :D



-
Gość: chromdot, *.dynamic.chello.pl
2017/09/28 10:27:00
czy należy używać (i mrozić) wyłącznie świeżo zebrane kasztany? Czy wystarczą zebrane w tym sezonie ale rozłożone do wyschnięcia i wykorzystane najpierw do zabawy? Czy wtedy już skórka nie zejdzie?
-
2017/09/28 11:02:20
Najłatwiej łupią się świeże kasztany. Wysuszone też można wykorzystać, ale obieranie ich to droga przez mękę.
-
2017/10/02 07:57:03
Ciekawe...Nigdy nie robiłam sama kosmetyków, może kiedyś spróbuję, korzystając z twojej fachowej receptury
-
2017/10/02 12:25:21
Kosmetyki własnoręcznie robione zawsze mnie pociągały, ale jeszcze z kasztanów nic nie robiłam.
-
2017/10/04 17:32:57
O matko, rewelacja!
-
2017/10/10 20:39:19
Kasztanowiec to cuuuudowne drzewo o magicznych właściwościach. Sama robię z niego nalewkę dokładnie z kwiatów. Pije przeważnie cała starsza część rodziny i nogi nie bolą;-) a uczucie ciężkości znika błyskawicznie!!!!!! z owoców swego czasu robiłam maści tylko fakt jest trochę grzebania się z obieraniem itp.
-
Gość: Grzegorz Rajecki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/10/18 01:16:39
Dlaczego kasztany gotuje się do mydła ?
-
2017/10/18 07:15:17
Bo są za twarde, żeby je zmiksować na surowo.