Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Owoce rzodkiewki

Istnieją organizacje, które zajmują się spełnianiem życzeń. Dla mnie taką firmą jest JeDynie i Daria, która niczym dobra wróżka dostarczy mi tak dziwne warzywa, jak sobie tylko zamarzę! Ogromnie dziękuję!!! Poza tym Darii jestem winna ogromną wdzięczność za natchnienie i inspirację, jakiej udzieliła mojej Córci :)

Tym razem Daria spełniła moje marzenie o niedojrzałych łuszczynach rzodkiewki. Cieszyłam się jak dziecko skubiąc wielki pęczek rzodkiewkowych krzaków. Zielone, chrupiące i soczyste niedojrzałe owoce rzodkiewki smakują jak... rzodkiewka! Ale łagodniej i są dużo słodsze. Można je ukisić, zamarynować, podsmażyć. Są pyszne do chrupania na surowo! Ale pamiętajcie, że w końcu rzodkiewka to roślina kapustna, więc choć jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, to jednocześnie ma charakterystyczne dla kapusty skutki uboczne ;)

smażone owoce rzodkiewki, strączki rzodkiewki, torebki rzodkiewki, radish pods

Smażone łuszczyny rzodkiewki

niedojrzałe torebki nasienne rzodkiewki
cebula
tłuszcz do smażenia: olej kokosowy, smalec lub inny ulubiony
sól, pieprz

Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dorzucić owoce rzodkiewki, podsmażyć tylko przez minutę, żeby nie straciły jędrności. Doprawić. Podawać samodzielnie albo do ryżu, makaronu lub jako jarzynę do drugiego dania.

Smacznego!

niedziela, 02 lipca 2017, pinkcake
Komentarze
2017/07/02 08:46:47
Jej czego to ludzie nie wymyślą :D
Gosiu ,a samemu można takie cudo wyhodować?
-
2017/07/02 12:35:26
Alu. po prostu zostawiasz rzodkiewki, żeby wypuściły kwiaty i zawiązały owoce :) Ja na moim balkonie mogłam sobie wyhodować dwa strączki z całej donicy rzodkiewek, więc raczej mało wydajny sposób :P Ale w ogródku - czemu nie? Natomiast Daria ma pole, więc zgodziła się zostawić mi kilka rzodkiewek specjalnie na strączki :)
-
2017/07/04 19:39:14
a to niby proste :D tylko trzeba mieć trochę swojego pola/działkę :)
-
Gość: malola, 193.106.192.*
2017/07/06 19:40:52
pyszne :) teraz tylko po to będę hodować rzodkiewki, w tym roku wszystkie za szybko przerosły, myślałam że dorobię się własnych nasion ale wszystkie zjadłam. Lepsze jednak na surowo :)
Czy można tak samo potraktować strączki z jarmużu??
-
2017/07/08 00:30:14
Przypuszczam, że tak. Zasadniczo to też kapusta.
-
Gość: malola, 193.106.192.*
2017/07/09 20:12:30
próbowałam, na surowo łykowate, gotować mi się nie chciało
-
2017/07/09 22:11:15
Malola, czyli miałaś już zbyt dojrzałe. Trzeba zbierać młodziutkie, jędrne i chrupiące. Ja te bardziej łykowate przeznaczyłam na zupę.
-
Gość: malola, 193.106.192.*
2017/07/11 18:17:06
heh, nie zaznaczyłam że te z jarmużu łykowate, rzodkiewka pyszna :)
-
2017/07/11 21:46:31
Aaaaa... Może też były już starszawe? ;)
-
Gość: Mątewka, 5.134.68.*
2017/07/24 19:10:16
Bardzo Cię proszę o pomoc, jesteś jedyną mi znaną ekspertką-wyrocznią co można jeść a co nie.
Wróciłam z urlopu i zabrałam się za obrywanie fasolki szparagowej. Kiedy już skończyłam przypomniałam sobie, że część to nie była fasolka szparagowa tylko "zwykła" uprawiana do łuskania (dwie odmiany, które postanowiłam odtworzyć z garstki nasion :(, wysiewałam z nasion kupionych na straganie: jedna to tzw. niepodległościowa- z tego co wyczytałam fasola karłowa i jakaś inna nakrapiana) oczywiście strączki były jeszcze młode i właściwie nie ma co z nich wyłuskać:(. Czy strączki takiej fasoli nadają się do jedzenia? Czy mogę spróbować zjeść ją tak jak fasolkę szparagową? ugotowaną albo te strąki jakoś inaczej spożytkować np. ukisić ? Pomijając, że mogą być włókniste lub niesmaczne, czy są jadalne?
Bardzo Cię proszę o pomoc.
-
2017/07/24 21:44:36
Tak, takie młode są jadalne.