Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z chwasta, czyli pesto z pokrzywy, podagrycznika i innych dzikich roślin

Dziś zapraszam na pastę z chwasta, czyli pesto z dzikiego zielska. 

pasta z chwasta, jadalne dzikie rośliny, pyszne chwasty

Pasta z chwasta

młode listki pokrzywy i podagrycznika,
a także krwawnika, tasznika i kurdybanka (co się znajdzie:))
kilka pędzelków świerka 
orzechy włoskie
oliwa dziewicza
ewentualnie trochę koziego sera
sól kamienna

Listki dokładnie umyć i osuszyć. Zmiksować z orzechami i oliwą. Lekko posolić. Czasem dodaję ser, a czasem nie, w zależności od ochoty. Dolewając więcej oliwy możemy zmienić konsystencję na rzadszą, ja do smarowania preferuję smarowidła bardziej zwarte, kremowe.

Na kanapki z pastą z chwasta proponuję dodatek stokrotek i kwiatów rzeżuchy łąkowej :)

pasta z chwasta, jadalne dzikie rośliny, pyszne chwasty
Ach te chwasty, pyszne chwasty ;)

Smacznego!

poniedziałek, 08 maja 2017, pinkcake
Komentarze
2017/05/08 08:03:08
Chciałabym mieć możliwość zebrania pokrzywy i innych roślin. Może w weekend u teściów poza miastem uda mi się w końcu i coś przygotuję ciekawego ;)
-
2017/05/08 13:02:22
Przewspaniale to wygląda!
-
Gość: Daga, *.finemedia.pl
2017/05/09 12:05:59
Jak rozróżnić podagrycznik od wszelkich innych barszczy, dzikich marchwi i innych baldaszkowatych?
-
2017/05/09 19:38:51
Podagrycznik akurat ciężko pomylić z trującymi gatunkami. Zawsze młode liście mają układ 3 listki po środku i 2 po 2 w rozgałęzieniu.
U Łukasza jest fajny artykuł: lukaszluczaj.pl/czy-nie-zatruje-sie-zbierajac-podagrycznik/
Ale najsmaczniejsze moim zdaniem są takie młodziutkie listki, jeszcze lekko fluoryzujące, jak te na moim zdjęciu.
-
2017/05/10 08:47:55
to musi być zdrowe i pyszne :)
-
2017/05/11 16:36:31
Ciekawa jestem tego smaku.
A czy młode liście podbiału mogą być?
jaki to ma smak? Jak bys go określiła?
-
2017/05/12 10:05:07
Mnie liście podbiału nie smakują, bo zalatują mi kredą do tablicy.
Natomiast dzikie pesto jest bardzo smaczne, o ziołowym smaku. Trzeba spróbować, bo te smaki nie mają odnośników w "cywilizowanej" kuchni.
-
2017/05/24 09:28:03
Kolejny trend, ku naturze i wszystkiemu co naturalne. W wielu przepisach na sałatki coraz częściej spotykamy płatki kwiatów, świeże polne zioła. Moda czy mądrość. myślę, że to drugie. W końcu doceniamy to co zdrowe.
-
2017/05/24 14:29:28
Świetnie wygląda, masa wartości odżywczych. Nic dodać nic ująć, na pewno spróbuję! :)
Zapraszam również na mój blog: aptekapanaboga.blogspot.com/

Pozdrawiam,
Kamila
-
2017/05/25 13:50:13
Najwyższa pora sięgnąć w końcu po pokrzywę. wszyscy chwalą, więc chyba coś w tym jest. Przepis szybki, na bank spróbuje!
-
Gość: Justyna, *.centertel.pl
2017/06/08 12:21:35
Witam, szukam jakiegos sposobu pasteryzacji pesto w sloiczkach i nie znalazlam niestety. Czy macie jakies sprawdzone przepisy na pasteryzacje pesto?
-
2017/06/09 10:16:32
Justyno, pasteryzacja, to pasteryzacja. czym się różni pasteryzacja pesto od pasteryzacji kompotu?
Poza tym,moim zdaniem, szkoda pasteryzować pesto z surowych liści. Lepiej zamrozić w małych porcjach.
-
Gość: terri, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/06/17 11:58:28
Nie na temat, ale chciałabym zapytać, jakie jest pani zdanie o sposobie płukania wszelkiej zieleniny, warzyw i owoców w wodzie z domieszką octu a później w wodzie z sodą? Znalazłam takie porady, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy to ma jakiś sens ? Czy może pani coś na ten temat napisać?
-
2017/06/17 20:19:28
Taka praktyka ma sens tylko w odniesieniu do warzyw i owoców pokrytych woskiem. Tylko że najpierw trzeba płukać w sodzie - woski mogą ulec zmydleniu i razem z nimi pozbędziemy się wszystkich zanieczyszczeń, które się do nich przykleiły. Potem pozostałości zneutralizować kwaskiem. W przypadku innych warzyw, to po prostu nie ma uzasadnienia.