Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kubański szpinak, awanturka bez nabiału i twarożek z migdałów

Mówi się, że kobieta potrafi zrobić coś z niczego, np.: posiłek albo awanturę. Ha! A ja potrafię dwa w jednym: i posiłek i awanturkę na raz :P

awanturka bez twarożku, awanturka bez nabiału, szpinak kubański

Kanapki z awanturką uzupełniłam kwiatami czosnku niedźwiedziego i kwitnącymi pędami klajtonii. Klajtonia (Claytonia perfoliata), nazywana jest kubańskim szpinakiem, można ją kupić niekiedy na stoiskach z modnymi i/lub egzotycznymi warzywami (sprzedawcy czasem błędnie nazywają ją portulaką, a portulaka wygląda tak: KLIK). A można również, tak jak ja, znaleźć klajtonię rosnącą pod płotem ;) Bo chwasty, takie nic, nadają się na pyszny posiłek!

szpinak kubański, Claytonia perfoliata, klajtonia

Klajtonia jest chrupiąca, soczysta i lekko kwaskowata. Można ją gotować, dusić i jeść na surowo. Dobrze pasuje do kanapek z awanturką.

Ale najpierw jak zrobić:

Twarożek z migdałów

Migdały zblanszować i obrać z brązowych skórek. Zalać wodą spod kiszonych ogórków i odstawić na noc. Migdały z grubsza odcedzić i cierpliwie miksować w blenderze. Jeżeli twarożek jest zbyt suchy, można dolać trochę wody lub oliwy. Ja dolałam nieco złocistego oleju lnianego. Do zrobienia twarożku można też wykorzystać otręby pozostałe po przygotowaniu domowego mleka migdałowego (KLIK)

awanturka bez twarożku, awanturka bez nabiału, szpinak kubański, klajtonia

Awanturka bez nabiału

wędzona makrela
cebula, dymka lub czosnek niedźwiedzi, jeżeli jeszcze nie złykowaciał.
twarożek z migdałów
sól kamienna, pieprz

klajtonia i kwiaty czosnku do dekoracji 

Obrać mięso z makreli, ostrożnie wybierając wszystkie ości. Rozdrobnić je, zmieszać z migdałowym twarożkiem i posiekaną drobno cebulką. Doprawić. Nakładać na kromki chleba i udekorować kwiatuszkami czosnku niedźwiedziego i kwitnącymi listkami klajtonii. Ha! Jak to brzmi: kwitnące listki ;) Ale przecież właśnie tak wyglądają pędy kubańskiego szpinaku ;)

Smacznego!

czwartek, 20 kwietnia 2017, pinkcake
Komentarze
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/04/21 09:29:37
Ale pyszności :) Spróbuje na weekend ! czy obieranie migdałów jest konieczne? rozumiem ze chodzi o kolor by "serek" był biały nie brązowy?
pozdrawiam
-
2017/04/21 11:33:17
Tak, chodzi o kolor ;) Ale też smak, jest łagodniejszy po obraniu. Jeśli Ci się nie chce, to nie obieraj :)
-
Gość: Sebastian, *.play-internet.pl
2017/07/01 06:47:01
Czy jest jakieś uzasadnienienie obierania migdałow przed moczeniem?
W temacie moczenia nasion jestem świeży, ale w kilku moich podejsciach zdejmowalem skórkę z migdałow namoczonych.

I czy skórki nasion i orzechów mają jakiekolwiek znaczenie odżywcze (lub też anty-odżywcze, wydaje mi się, że tam mamy większą koncentrację kwasu fitowego?).
Skórek migdałow pozbywam sie chetnie, zwlaszcza po odkryciu jak latwo schodza po namoczeniu, ale przy oddzielaniu skorek pestek slonecznika zawsze zastanawiam sie na ile powinienem sie starac ;)
-
2017/07/01 23:29:22
Zgadza się, też zazwyczaj obieram po moczeniu, ale wiesz, w tym przypadku po prostu nie chciałam się babrać w migdałach maczanych w kiszonych ogórkach.
W skórkach jest sporo minerałów, ale poza tym fityniany i glikozydy. Więc jak kto woli.