Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kiszona brukselka

Jak zapowiadałam, tak zrobiłam :) Zachęcona degustacją postanowiłam samodzielnie ukisić brukselkę.

kiszona brukselka, fermented brussels sprouts

Kiszona brukselka

brukselka
ząbki czosnku
gałązka kopru 
odrobina kminku 
kilka ziaren gorczycy
sól kamienna 

Brukselkę wybierałam najmniejszą jaką znalazłam i jeszcze odcinałam listki, żeby uzyskać malusieńkie główeczki. (Te większe listki przesmażyłam do obiadu KLIK) Rozpuściłam 1 łyżkę soli w 1 litrze przegotowanej wody. Brukselkę upchnęłam w słoiku z przyprawami i zalałam roztworem soli. Zakręciłam i odstawiłam na tydzień w temperaturze pokojowej. Na wszelki wypadek, gdyby fermentacja zachodziła bardzo burzliwie (a zachodziła;)), słoik ustawiłam w miseczce. Gotową kiszonkę przeniosłam do lodówki.

kiszona brukselka, fermented brussels sprouts, homolactic fermentation of brussels sprouts

Kiszona brukselka jest bardzo fajna. Trochę jak kiszona kapusta, a trochę jak kiszone ogórki. My zjedliśmy ją jako surówkę do pierogów.

Smacznego!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017, pinkcake
Komentarze
2017/04/24 08:09:03
Rewelacja. Muszę koniecznie zrobić. Ciekawa jestem jak smakuje.
-
Gość: , *.play-internet.pl
2017/04/24 10:18:50
Witam,
Czy słoik należy zakręcić bardzo mocno, czy luźno.
-
2017/04/24 11:05:52
Są różne szkoły. Ja zakręcam normalnie, jak zawsze.
-
2017/04/25 13:01:04
świeżej brukselki nie mogę przełknąć, nie wiem czy kiszona to lepsze rozwiązanie dla mnie
-
Gość: iza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/04/29 19:43:51
jadłam kiszoną brukselkę jest wstrętna
-
Gość: ght, *.dynamic-ww-11.vectranet.pl
2017/04/29 20:12:54
A więc jednak są osoby, które lubią brukselkę. Trudniej Was spotkać niż jednorożca.
-
Gość: nikt, 185.186.156.*
2017/04/29 22:41:51
3-4 minuty obgotuje,zalewam wodą z kiszonych ogórków lub kapusty - 4 - 5 dni i niebo w gębie
-
Gość: anka, *.internetia.net.pl
2017/04/30 11:04:44
Hej! U mnie w domu rodzinnym babcia, która prowadziła nam dom, gotowała brukselkę, nie tak żeby była zupełnie miękka, takie duże główki nadkrawała i po odcedzeniu i wystudzeniu zalewała kwasem z ogórków kiszonych. Po odstaniu doby, dwóch była podawana jako surówka. Pycha!