![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu
Różowe ciasto drożdżowe z burakiemRóżowe ciasto, pink cake, leżało u podwalin Trochę Innej Cukierni. Od tamtej pory minęło już osiem lat... Ponad 11 setek przepisów, 4 wydane książki, dziesiątki przeprowadzonych warsztatów. Hmmm... Różowe ciasto drożdżowe z burakiem 400 g mąki Buraka obrać, zetrzeć na tarce (wyszły mi jakieś 4 kopiate łyżki) i zmiksować na gładką pulpę z sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego buraka i lekko ciepłą mieszankę dodać do suchych składników. Wyrobić - ja to robię mikserem. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt zwarte można dodać więcej soku, a jeśli jest totalnie lejące ewentualnie można dodać mąki, ale ja na babkę przygotowuję bardzo luźne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie, przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 25-30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy. Babkę można polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego lub ananasowego (lepiej - burak z ananasem świetnie pasują!) i udekorować posypką. Smacznego! poniedziałek, 06 marca 2017, pinkcake
Tagi:
warzywa na słodko
przepisy bez mleka krowiego
drożdżowe
świąteczne przepisy
przepisy bez jajek
buraki
Komentarze
2017/03/06 21:03:59
Alu, na trzeci dzień został jeden plasterek, więc ciężko ocenić ;) Wilgotność jest podobna jak przy dyniowej.
Gość: Agaka29, *.dynamic.mm.pl
2017/03/09 13:09:23
Witam, czy moge zamienić:
- mąkę na bezglutenowa, i jaką? - sok pomarańczowy na jabłkowy? - olej kokosowy na zwykly olej, tylko czy wtedy ilościowo tak samo? Babka wygląda bardzo zachęcająco, nabrałam na nią ochoty. 2017/03/09 18:00:14
Można dać mieszankę bezglutenową. Na zwykłej drożdżówki są zbyt ciężkie.
Może być jabłkowy, ale wtedy kolor może być bardziej pomarańczowy niż różowy - potrzebny jest jakiś kwaśny sok. Może być zwykły olej, ciut mniej i konsystencja ciasta jest inna.
Gość: Agaka29, *.dynamic.mm.pl
2017/03/10 12:04:58
A np. gryczaną mąkę mogę dać, ewentualnie Bread mix Schar? Dzieci starsze mogą gluten, ale chwilowo mam wykluczony u najmłodszego na piersi (bo na coś reaguje śluzem w kupie a nie wiem jeszcze na co).
2017/03/10 13:15:39
Ponieważ jest to babka, a nie chleb, więc powinna być puszysta, to raczej sugerowałabym jakiś mix, na samej gryczanej wyjdzie za ciężka.
2017/03/14 18:29:09
Gosiu , a jak myślisz trochę bakali do środka można dać? Mydle o suszonej żurawinie(bo kolorystycznie by było fajnie :D) - na różowo Bo surowy ananas w kawałkach mógłby chyba spowodować zakalec co?
2017/03/14 19:53:01
Alu, suchych bakalii możesz naładować, ile chcesz ;) Z mokrymi owocami może być ciężko, szczególnie tak soczystymi jak ananas.
Gość: , *.dyn.plus.net
2017/05/10 11:33:42
Witam :) czy jakies wskazowki co do pieczenia buraka? Ile trzymac w piecu?
2017/05/10 21:18:16
To zależy od wielkości buraków i ich ilości. Pieczesz - aż będą upieczone :)
Gość: KasiaD, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/08/25 18:05:46
Witam,pyszną babę dyniowią robię już od dawna, zawsze wychodzi pyszna. Dziękuję bardzo za przepis.
Teraz na urodziny córy chciałabym zaszaleć - zrobić różową ;-) Czy burak może być ugotowany na parze? 2017/08/25 18:09:02
Może być nawet normalnie ugotowany w wodzie :) Byle by był miękki i łatwy do zmiksowania na gładko.
|
może czas na taka piękną różowa babkę, Gosiu ona długo trzyma świeżość?