Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Różowe ciasto drożdżowe z burakiem

Różowe ciasto, pink cake, leżało u podwalin Trochę Innej Cukierni. Od tamtej pory minęło już osiem lat... Ponad 11 setek przepisów, 4 wydane książki, dziesiątki przeprowadzonych warsztatów. Hmmm...

różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Różowe ciasto drożdżowe z burakiem

400 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (lub 20 g świeżych)
80-100 g cukru
szczypta soli
80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej (FAQ)
ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 upieczony burak (odmiana podłużna)

Buraka obrać, zetrzeć na tarce (wyszły mi jakieś 4 kopiate łyżki) i zmiksować na gładką pulpę z sokiem pomarańczowym. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego buraka i lekko ciepłą mieszankę dodać do suchych składników. Wyrobić - ja to robię mikserem. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt zwarte można dodać więcej soku, a jeśli jest totalnie lejące ewentualnie można dodać mąki, ale ja na babkę przygotowuję bardzo luźne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie, przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 25-30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.

babka z burakiem, różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Babkę można polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego lub ananasowego (lepiej - burak z ananasem świetnie pasują!) i udekorować posypką.

Smacznego!

poniedziałek, 06 marca 2017, pinkcake
Komentarze
2017/03/06 16:02:05
Uwielbiam baby , robiłam z marchewka , z batatem , z jabłkiem , z ziemniakami i pewnie jeszcze z innymi dziwnymi dodatkami , ale z burakiem nie(a bułki już tak i czekoladowe też)
może czas na taka piękną różowa babkę, Gosiu ona długo trzyma świeżość?
-
2017/03/06 21:03:59
Alu, na trzeci dzień został jeden plasterek, więc ciężko ocenić ;) Wilgotność jest podobna jak przy dyniowej.
-
2017/03/06 21:06:11
A jak dwa dni pyszna to mi wystarczy :D
-
Gość: Agaka29, *.dynamic.mm.pl
2017/03/09 13:09:23
Witam, czy moge zamienić:
- mąkę na bezglutenowa, i jaką?
- sok pomarańczowy na jabłkowy?
- olej kokosowy na zwykly olej, tylko czy wtedy ilościowo tak samo?
Babka wygląda bardzo zachęcająco, nabrałam na nią ochoty.
-
2017/03/09 18:00:14
Można dać mieszankę bezglutenową. Na zwykłej drożdżówki są zbyt ciężkie.
Może być jabłkowy, ale wtedy kolor może być bardziej pomarańczowy niż różowy - potrzebny jest jakiś kwaśny sok.
Może być zwykły olej, ciut mniej i konsystencja ciasta jest inna.
-
Gość: Agaka29, *.dynamic.mm.pl
2017/03/10 12:04:58
A np. gryczaną mąkę mogę dać, ewentualnie Bread mix Schar? Dzieci starsze mogą gluten, ale chwilowo mam wykluczony u najmłodszego na piersi (bo na coś reaguje śluzem w kupie a nie wiem jeszcze na co).
-
2017/03/10 13:15:39
Ponieważ jest to babka, a nie chleb, więc powinna być puszysta, to raczej sugerowałabym jakiś mix, na samej gryczanej wyjdzie za ciężka.
-
2017/03/14 18:29:09
Gosiu , a jak myślisz trochę bakali do środka można dać? Mydle o suszonej żurawinie(bo kolorystycznie by było fajnie :D) - na różowo Bo surowy ananas w kawałkach mógłby chyba spowodować zakalec co?
-
2017/03/14 19:53:01
Alu, suchych bakalii możesz naładować, ile chcesz ;) Z mokrymi owocami może być ciężko, szczególnie tak soczystymi jak ananas.
-
2017/03/14 20:07:15
A, to tak jak myślałam :)
-
2017/03/15 10:31:06
Piękne, a w dodatku naturalnie barwione!