Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Mus czekoladowy z chilli i water ganache

Aneesh Popat jest mistrzem czekolady, o którym czytałam w Mistrzu Branży. Zachwycił on Wielką Brytanię czekoladkami wypełnionymi water ganache. Wodny ganasz wymyślony przez profesora Herve'a Thisa, to po prostu mus czekoladowy bez dodatku tłuszczu i nabiału. Coś wprost idealnie wymarzonego dla alergików ze skazą białkową ;)

Water ganache opiera się na założeniu, że tłuszcz odbiera smak czekoladzie, a woda nie. Więc żeby cieszyć się smakiem czekolady nie powinno się dodawać do niej tłuszczów, tylko jakiś wodny roztwór. W sumie dość zaskakująca teza, biorąc pod uwagę, że szefowie od lat tłuką nam, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Choć w dalszym ciągu przecież w czekoladzie mamy tłuszcz kakaowy. Właściwie nie raz już posługiwałam się techniką water ganache, nawet nie wiedząc, że ma własną nazwę :P Ale mając wsparcie topowych mistrzów czekoladnictwa, to już mucha nie siada :P
 

Mus czekoladowy z chilli, chilli water ganache

Mus czekoladowy z chilli

1 szklanka mocnego kompotu wiśniowego
100 g gorzkiej czekolady
1 ostra papryczka chilli lub jalapeno

Czekoladę pokruszyć i podgrzewać w kompocie z dodatkiem posiekanej papryczki (lub zmielonej suszonej papryczki chilli), aż czekolada się roztopi. Przelać do miski obłożonej od spodu lodem i zmiksować na najwyższych obrotach. Nałożyć do pucharków.

Smacznego!

A teraz pora na rozwiązanie konkursu świątecznego! Fasolek było 56. Ponieważ aż sześć osób wytypowało tę liczbę, zatem niezależny Juror spośród nich wybrał dwóch zwycięzców, metodą sobie jedynie znaną.
A są to: Wedelka i Kuchennefascynacje.

Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w zabawie, a zwycięskie osoby proszę na maila o podanie adresu i wybór książki.
Pssst... już niedługo do rodzinki książek dołączy kolejna siostrzyczka :)

Pozdrawiam cieplutko
Gosia 

sobota, 07 stycznia 2017, pinkcake
Komentarze
Gość: , *.ip2.netikka.fi
2017/01/07 22:00:21
WoooooW dziękuję, zaraz wysyłam maila :)
-
2017/01/10 11:32:17
Wstrząsająco dobrze to wygląda!
-
2017/01/17 11:58:49
może być dobre :D
-
Gość: kofi, 5.172.190.*
2017/01/18 11:49:51
Fajny pomysł, ale czy czekolada nie zwarzy się w kompocie? Będę musiała zaryzykować. :)
-
2017/01/18 13:40:47
Jeśli będziesz ją mieszać, to nie. Gdyby to była tylko kropla wody w czekoladzie, to jest ryzyko, że wyszłaby tylko czekoladowa gruda, ale że płynu jest dużo, to można uzyskać stabilną emulsję. W końcu Aztekowie tez robili czekoladę na wodzie ;)
-
2017/01/24 13:08:23
Ślicznie dziękuję :) Mail już poleciał :) Pozdrawiam :)
-
2017/02/09 15:09:43
Wspaniale wygląda ten mus czekoladowy musi być naprawdę pyszny.

Na pewno go spróbuję i będę zaglądać tu częściej:)

Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, warto:)

Pozdrawiam,
Kamila
aptekapanaboga.blogspot.com/
-
2017/04/11 11:46:50
To połączenie z chilli jest boskie. Uwielbiam takie zestawienia:)