Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Tort z pokrzyw

Maj to pełnia sezonu na młode pokrzywy. Ciągle pytacie: "Co jeszcze można zrobić z pokrzyw?" A ja się pytam, czego nie można??? :) Z pokrzywy robiłam zupy, sałatki, koktajle, naleśniki, pierogi, pesto, piwo, lody, czy nawet tort pokrzywowy. Przepisy na takie i inne cuda znajdziecie w książce: "Pyszne chwasty". A teraz zapraszam na tort z pokrzyw! Nie bójcie się, nie parzy! :)

UWAGA! Mój blog wkrótce zostanie skasowany, ponieważ zostanie zamknięta cała platforma blox.

Zapraszam pod nowy adres: https://trocheinnacukiernia.home.blog/

 


Tort pokrzywowy

ciasto

200 g młodych pokrzyw
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju lub łagodnej oliwy
1 szklanka cukru (ja użyłam nierafinowanego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa i dekoracja

100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru waniliowego KLIK
200 g konfitury truskawkowej
250 g truskawek

poncz

sok z ½ cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
1 łyżeczka miodu lub cukru
50 ml wody
50 ml Cointreau, Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego

Pokrzywę umyć, przelać wrzątkiem, starannie odcisnąć z wody i dokładnie zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Delikatnie mieszając porcjami dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z pokrzywą.

tort z pokrzyw, nettle cake, tort pokrzywowy

Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Składniki ponczu zmieszać. Czekoladę roztopić. Kremówkę ubić z cukrem, dodając roztopioną czekoladę. Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy blat skropić ponczem i posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną. Z zewnątrz tort posmarować bitą śmietaną, udekorować owocami.

tort z pokrzyw, nettle cake, tort pokrzywowy z truskawkami, tort z pokrzywy

Tort z majowych pokrzyw z majowymi truskawkami jest idealny na Dzień Matki, choć niektórzy podpowiadają, że lepiej by pasował na Dzień Teściowej ;) Tort z pokrzyw można przygotować również zimą, jeśli tylko zawczasu będziecie pamiętać, żeby zamrozić porcję pokrzyw.

A dla Mam na Dzień Mam może przydać się też bukiet z Kwiatów lub Chwastów ;)

jadalne kwiaty,pyszne chwasty, jadalne kwiaty i chwasty

Smacznego!

poniedziałek, 23 maja 2016, pinkcake
Komentarze
Gość: natalia, *.centertel.pl
2016/05/23 10:17:24
Nie podała pani pierwszej części przepisu, t.j. Jak przygotować masę przed wlaniem do tortownicy... Czekam na uzupełnienie bo bardzo chetnie zrobiłabym taki tort dla mojej mamy
-
2016/05/23 10:33:25
Oj, rzeczywiście, zdjęcie połknęło część tekst :) Już uzupełniam.
-
Gość: Weronika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/23 10:53:21
ojeeeej, jakie cudo *.* czy ma Pani pomysł na jakąś alternatywę dla bezglutenowców? mieszanka jakis konkretnych mąk? z góry dziękuję, strasznie chciałabym coś takiego zrobić :)
-
2016/05/23 11:06:13
Gotowe mieszanki bezglutenowe do ciasta biszkoptowego sprawdzają się całkiem dobrze. Ewentualnie biała mąka gryczana, ale ciasto będzie ciut cięższe i bardziej sypkie.
-
2016/05/23 12:04:06
no to ja wierzę, że nie parzy i porywam kawałek, bo wygląda obłędnie :)
-
Gość: Kasia, *.tktelekom.pl
2016/05/23 18:12:10
Można pominąć alkohol, lub czymś go zastąpić?
-
2016/05/23 19:25:11
Można pominąć.
-
2016/05/24 11:33:43
Ale super kompozycja :)
-
Gość: kasika2011, 193.203.56.*
2016/05/27 08:44:29
czy mogę to ciasto upiec na 2-3 dni wcze sniej czy się zepsuje trzymałabym oczywiście w lodówce
-
2016/05/27 12:55:36
Ciekawie wygląda.
-
2016/05/27 22:21:32
Wytrzymać powinno.
-
Gość: Nietek, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/05/29 07:07:44
WOW!!! Jaka masakra! :-) Czadowy tort!
-
Gość: Horacy, *.static.chello.pl
2016/06/02 18:17:05
Jakaż awangardowa propozycja! Podziwiam, podziwiam...