Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z bzu lilaka

Nie za bardzo lubię tak po prostu jeść lilaki, ponieważ te kwiaty są gorzko-kwaśne, ale warto wykorzystać ich aromat. Np w lodach lub lemoniadzie. Jedyny i niepowtarzalny aromat bzu.

 syrop z lilaka,czy bez lilak jest jadalny,syrop z bzu lilaka, lilac flower syrup,lilac blosom syrup

Syrop z bzu lilaka

3-5 kwiatostanów mocno pachnącego bzu lilaka
0,5 l wody
300-500 g cukru
1 cytryna

Ilość kwiatów i cukru dobierzcie wedle uznania, czy chcecie mieć mocny kwiatowy smak, czy tez bardzo słodki syrop o delikatnym aromacie. Ja preferuję mocno kwiatowe, a mało słodkie syropy, bo wtedy mam większą elastyczność ich używania.

Kwiaty trzeba oskubać z łodyżek. Im więcej zostanie zielonego, tym bardziej smak będzie zielny, a nie kwiatowy, choć moim zdaniem też przyjemny. W dodatku kora lilaka ma działanie ochronne na wątrobę ;) Kwiaty skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Odcedzić kwiaty, a do naparu dodać cukier i podgrzać do temperatury 70°C (syrop się wyraźnie rusza, ale jeszcze nie powstają pęcherzyki). Przelać do sterylnej butelki i odstawić pod kocem do wystudzenia.

Smacznego!

czwartek, 12 maja 2016, pinkcake
Komentarze
2016/05/12 07:03:27
Gosiu , a do czego potem używasz tak mocno aromatycznego syropu?
-
2016/05/12 10:53:23
Alu, do lodów :) Ale lilakowa lemoniada też jest fajna.
-
Gość: Margo, *.play-internet.pl
2016/05/12 11:10:17
Coś co jest do jedzenia z TAKĄ ilością cukru nie jest zdrowe! Niestety...
-
2016/05/12 12:02:15
Droga, Margo, a kto Ci każe pić sam czysty syrop? Przecież tego się używa maksymalnie 2 łyżeczki.
-
2016/05/12 12:13:56
O, to zrobię :)
-
Gość: Leksy, *.static.alkom.3s.pl
2016/05/13 09:40:17
Jak długo można przechowywać?
-
2016/05/13 10:07:33
Jeżeli butelka zostanie porządnie wymyta i wysterylizowana, to do przyszłego roku powinien postać. Mnie zazwyczaj takie rzeczy schodzą w zimie i do tego czasu nic im się nie dzieje.
-
Gość: Ewelina, *.chelm.mm.pl
2016/05/13 20:55:53
Czy biały bez też się nadaje?
-
2016/05/13 23:33:08
Jeśli mocno pachnie, to tak.
-
2016/05/14 21:32:35
Mam w kuchni pięknie pachnący bez. :) Delikatny fioletowy i podwójny ciemny fiolecik. Cudnie pachnie, uwielbiam ten zapach.
A taki syrop na pewno fantastycznie może też sprawdzić się w herbacie, jeśli się nie mylę. Odrobinka syropu i mamy aromatyczną herbatkę. :)
Pozdrawiam Gosiu.
-
Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/16 02:09:30
czy cytryna jest obowiązkowa? Jest potrzebna zeby zaszly jakies procesy chemiczne zwiazane ze smakiem kolorem czy cos takiego ;)? Wlasnie moje kwiatki czekaja w garnku razem z woda z cytryna, ale zastanawiam sie, czy mozna ja pominac?
-
2016/05/16 07:25:38
Tak, jest konieczne coś kwaśnego, niekoniecznie cytryna. Po pierwsze dla smaku, żeby przełamać słodycz, po drugie obniżenie pH ma znaczenie konserwacyjne.
-
2016/05/16 17:31:43
Gosiu , chyba i ja zrobię:)
-
Gość: Ilona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/18 12:14:47
Czy z każdego rodzaju (koloru) można zrobić taki syrop. Wiem, że ciemny jest jadalny, ale jasno fioletowy i biały również?
Pozdrawiam
-
2016/05/18 12:46:21
Każdy bez lilak będzie miał podobne właściwości, więc są jadalne. Natomiast warunkiem uzyskania smaku syropu są pachnące kwiaty. Im bardziej wonne, tym lepiej.
-
Gość: , *.static.chello.pl
2016/05/18 12:47:41
Niesamowity pomysł! Myślałam, że tylko bez czarny jest jadalny, a tu proszę jaka niespodzianka.
-
Gość: Ilona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/18 13:15:49
Bardzo Ci dziękuję za tak ekspresową odpowiedź. Idę zatem zbierać kwiaty <3
Jesteś Wielka <3
Ściskam
-
Gość: Joanna, *.icpnet.pl
2016/05/18 20:22:39
Nie wiem dlaczego, ale mi wyszedł bardzo gorzki. Czy można to jakoś poprawić?
-
2016/05/18 20:54:43
Nie, tego się nie da odratować. Albo zalałaś kwiaty zbyt gorącą wodą, albo po prostu trafił Ci się wyjątkowo gorzki bez. Te kwiaty już są takie gorzkie, ale jak się zaleje wrzątkiem, to ta gorycz intensywnie przechodzi do naparu.
-
Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/19 17:44:54
I zrobiłam :) podwójna porcja, ale będę jeszcze doabiać, niesamowity smak! Chociaż mnie kolor wyszedł malinowy. Na razie w weekend dodawałam do piwa, prepyszny, znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni :)
-
Gość: Wojtas, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/05/20 12:44:37
Trzeba pasteryzowac przed wstawieniem do piwnicy??
-
2017/05/21 09:36:57
Ja nie pasteryzowałam.
-
Gość: Wojtas, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/05/22 22:59:43
Dziekuje za odp.czy butelki po np.wodce nadaja sie do przechowywania?
-
2017/05/22 23:49:12
Każda szczelnie zakręcana butelka będzie odpowiednia.
-
Gość: Wojtas, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/05/24 22:19:27
Witam ponownie.Szanowna Pani.zrobiłem syrop wg przepisu dodajac wiecej kwiatow.kolor ciemny czerwony a smak mmm rewelacyjny.w wolnej chwili jade po kolejne zbiory
Pozdrawiam



-
2017/05/24 23:52:30
Miło słyszeć ;)
-
Gość: YOLANDA, 194.181.184.*
2018/05/05 15:02:00
Jestem w trakcje produkcji....Moja ciekawość jest wielka co z tego wyjdzie?. Zapach jest imponujący niezbyt mocny (nie wiem może coś poszło nie tak, robię to pierwszy raz :-)) niczym perfumy lilas mauve ... Ale mam pomysł jak wykorzystać mój produkt: do ciast, budyniów owocowych,alkoholi i lodów. Muszę się pochwalić robiłam też syropy z róż, chabrów i nalewkę z dzikiego bzu.
PS.
Dla ciekawskich: syrop z chabrów miał kolor amarantowy. Nikt z moich gości nie mógł odgadnąć z czego zrobiłam syrop.....?