Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z buraków

Wspominając wizytę w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i babkę z obierków ziemniaczanych (klik) przygotowałam konfiturę z buraka. W czasie, gdy nie było dostępu do świeżych owoców, np na przednówku, w zastępstwie sięgano po warzywa korzeniowe. Ale konfitura buraczana w takim galicyjskim wydaniu wcale nie jest głodowym daniem, lecz kipi od wykwintnych dodatków.

 konfitura z buraków, dżem z buraka, beetroot jam, konfitura buraczana

Konfitura z buraków

500 g buraków
200 g brązowego cukru lub miodu
skórka z cytryny lub pomarańczy
garść migdałów
sok z cytryny
goździki, cynamon, ewentualnie imbir

Migdały zblanszować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, zmieszać z sokiem z cytryny i cukrem (lub miodem, albo pół na pół) i podgrzewać na malutkim ogniu. Gotować, mieszając, aż buraki zmiękną. Dodać przyprawy, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy i migdały. Podsmażyć jeszcze parę minut i gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Naprawdę smaczna konfitura. Kolor jest, smak jest. Buraki przecież świetnie się sprawdzają w cukierniczych wydaniach, do tego chrupiące migdały i aromatyczne przyprawy. Dżem z buraka pyszny jest!

Smacznego :)

wtorek, 12 kwietnia 2016, pinkcake
Komentarze
2016/04/13 18:38:46
Pięknie i się prezentuje. Ja kiedyś zrobiłam podobna wg przepisu książki żydowskiej Jennifer Hyman, tez z migdałami to było. Mi się marzy taka buraczkowo -malinowa , ale to to raczej na jesieni :D
-
2016/04/14 11:48:03
Mmmm, ja uwielbiam koktajl buraczany z malinami, wiśniami albo z porzeczkami...
-
2016/04/14 12:18:24
Nakręciłam się na... ciasto buraczane ;)
Będę musiała poszperać w Twoich przepisać, bo wiem, że takowe się w nich przewinęło ;)
-
2016/04/14 12:26:06
Justi, na blogu jest wersja jajeczna. W książce jest wersja bezjajeczna (pod muffinkami) :)