Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pancakes bez jajek i mleka

Pod wpływem jakiegoś amerykańskiego filmu Córcia zapragnęła penkejków. Zatem usmażyłam placuszki śniadaniowe z wielką obfitością syropu klonowego - jak na filmie ;) Ale ja na pewno nie polewałam ich olejem silnikowym, jak to czynią w fotografii kulinarnej, żeby ładniej wyglądało :D

Takie ciasto nadaje się też na gofry, warto wtedy ze zwykłej mąki pół szklanki zastąpić mąką owsianą (lub po prostu zmielonymi płatkami), żeby fajnie chrupały :)

pancakes bez jajek i mleka, vegan pancakes, banana pancakes, penkejki

Pancakes bez jajek i mleka

2 szklanki mąki (pszennej lub pomieszanej owsianej, gryczanej, jaglanej i ryżowej)
1 banan
1,5 szklanki mleka migdałowego lub soku jabłkowego
2 czubate łyżki oleju kokosowego lub smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ewentualnie 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu (jeżeli użyjecie soku, to na pewno nie trzeba dosładzać)
szczypta soli

Banana zmiksować z mlekiem, solą, cukrem i roztopionym tłuszczem. Do tego przesiać mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki, a potem dosypujcie po troszku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Placuszki smażyć na gorącej, suchej patelni, aż się zrumienią z obu stron. Podawać polane syropem klonowym.

Smacznego!

poniedziałek, 18 stycznia 2016, pinkcake
Komentarze
2016/01/18 13:13:23
Sok jabłkowy do masy? A to ci dopiero.
Bożena musi spróbować koniecznie, bo ja tym sokiem zaintrygowałaś szalenie.
-
2016/01/18 13:35:43
Potrzebny jest jakiś płyn. Więc czemu nie sok? :)
-
2016/01/18 22:25:14
Piękne i takie delikatne te placuszki . :)
-
Gość: karolina, *.smgr.pl
2016/01/19 14:48:48
A jakiś inny "tłuszcz"? Może być olej z pestek winogron?
-
2016/01/19 18:46:56
Może być, ale ciasto będzie się bardziej rozpływało, więc placki wyjdą cieńsze.
-
2016/01/19 21:28:23
myslisz ze na mleku owsianym wyjda ok? migdalowego nie lubie i reszta z litrowego kartonu by sie zmarnowala...
-
Gość: Kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/01/19 22:36:23
Śliczne placuszki, ale mnie zaintrygował też wzorek z patelni. Co to?
-
2016/01/19 23:37:05
Witam,
Mogę użyć mleka koziego, albo owsianego?
Super śniadanko, chociaż u nas pewnie będzie na podwieczorek
-
2016/01/20 09:40:42
Fiiki, mleko migdałowe lepiej jest robić samodzielnie, wtedy nic się nie marnuje :) pinkcake.blox.pl/2012/03/Mleko-migdalowe.html
Ale tak, można użyć innego.

Kasiu, właśnie wzorek z patelni :)

Sysuniu, możesz użyć dowolnego mleka.
-
2016/01/23 23:42:49
Jutro na śniadanie... chyba nie będę mogła zasnąć... ;)
Ps. Fajną masz patelnię ;)
-
2016/01/24 15:49:16
Pewnie, że fajną :) Wygrałam ją w konkursie ;)
-
2016/01/27 09:38:47
Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam pancaces'ów i najwyższy czas to zmienić :)
Ja prowadzę bloga o tematyce rękodzielniczej. Zapraszam serdecznie do siebie.

P.S. Z chęcią dodam Twojego bloga do ulubionych i będę częstym gościem :)
-
2016/03/03 20:47:13
witam i nie ukrywam , że jestem bardzo szczęśliwa , że dzieki Izuni trafiłam na ten blog.
Piszę ksiazkę i niedługo moi bohaterowie sprzedadzą swoje mieszkania i wyprowadzą sie na wieś... wszystko co tu przeczytałam i zobaczyłam z radościa opiszę w książce. oczywiście nie wszystko. Nie dałabym rady :-))) najpiękniejsze czyli o jedzeniu katów i ...chwastów. które juz zaczełam spozywać. pokrzywa, komosa, jaskułcze ziele, ( niewielkie ilości w naparach) kwaty czrnego bzu i akacji oraz cykorie podróznika oraz miodek z kwiatów mlecza, nasturcje . serdecznie pozdrawiam ela
-
2016/03/04 16:28:50
Cóż mogę powiedzieć, cieszę się, że jestem dla Pani natchnieniem :)
-
2016/03/08 22:54:51
Pamiętam jak dzieci patrzyły na wielkie w amerykańskim stylu placki z sokiem klonowym podawane w jednej z przy drogowych restauracji. Choć widziałem obrzydzenia i niedowierzanie ze względu an wielkość porcji ociekających sokiem jakie amerykanie wchłaniali, z drugiej strony patrzyły z nutką "zazdrości" na podawane pachnące sosem klonowym placki.
Zupełnie o tym zapomniałam i nie pomyślałam, że można by je zrobić w domu wersji zdrowej :-). Dziękuje za tę smaczną propozycję i za inspirację do przetestowania yego przepisu. Jestem pewna, że mam śniadanie na sobotni poranek dla całej rodziny :-).
Dziękuje
-
Gość: Ania, *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/07/30 10:50:46
Witam
Robiłam z sokiem jabłkowym i niestety ciasto w środku jest surowe. Co robię nie tak?
-
2017/07/30 23:57:08
Aniu, zakładam, że smażysz na zbyt dużym ogniu i zaczynają się przypalać, zanim dojdą w środku. Albo ciasto jest zbyt gęste.
-
2017/10/26 10:34:21
Docia załątnęła pankejków, jak najs.
-
Gość: Ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/04/14 14:35:06
Mi niestety tez wyszło nie tak. Wogole nie związało składników, bo nie można przeżucic na drugą stronę. Zrobiłam wszystko jak w przepisie wiec on jest do niczego!!
-
2018/04/15 11:27:19
Elu, skoro w przepisie jest napisane" "potem dosypujcie po troszku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.", to ile dosypałaś mąki, żeby było dokładnie wszystko jak w przepisie? I jakiej mąki użyłaś? Naprawdę mąka mące jest nierówna, nawet pszenna, pszennej. Różnią się grubością, wilgotnością, siła wiązania. I czy to naleśniki, czy gofry, czy ciasto drożdżowe zawsze trzeba skorygować do uzyskania właściwej konsystencji.
Skoro ciasto się rozpada, to znaczy, że było za rzadkie. Po prostu.