Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Bezy bez jajek na wodzie spod cieciorki

Już nikogo nie zaskakują bezy na wodzie spod cieciorki lub fasoli. Zrobiłam je już kilkukrotnie przy różnych okazjach, zarówno w wersji wykwintnej, jako mini pavlova z fiołkami (KLIK) jak i w wersji prostej, jak poniżej. I powiem Wam, coś oczywistego: końcowy efekt zależy od surowca. Najsmaczniejsze są moim zdaniem bezy na wodzie spod fasoli, niemal nie czuć, że to nie jajka. Najmniej podobne smakowo do białkowych wychodzą bezy na najdroższej na rynku ciecierzycy gotowanej na parze - strasznie czuć strączki, noname'owa z marketu wypada przy niej o wiele lepiej. Ale dość paradoksalnie właśnie te najbardziej strączkowe najbardziej smakowały Córci.

bezy bez jajek, wegańskie bezy, vegan meringue, eggless meringue,

Bezy bez jajek z wody spod cieciorki 

woda spod ciecierzycy lub fasoli z 1 puszki (ok. 120 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

Otworzyć puszkę ciecierzycy i zlać wodę. Albo ugotować fasolę/ciecierzycę w minimalnej ilości wody, zostawić do wystudzenia przez noc i odcedzić. Ubijać wodę na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Dodawać stopniowo cukier puder ciągle ubijając. Podczas ubijania powinna powstać puszysta, sztywna piana, jak przy tradycyjnych bezach na białkach. Normalnie daje się 1 i ćwierć szklanki cukru, ale postanowiłam zrobić je na mniejszej ilości i też wyszły, choć przyznaję, że nie trzymały ładnie formy podczas wyciskania i nieco się rozpływały. Na koniec dodać sok z cytryny. Szprycą nałożyć pianę na papier do pieczenia. Piec w 120°C przez ok. 60-80 minut, aż bezy będą całkiem suche. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku/puszce.

Smacznego!

A teraz przyszła pora na rozwiązanie konkursu świątecznego KLIK. Cieszę się, że tak bardzo Wam się spodobała zgadywanka :) Tegoroczna edycja zgromadziła rekordową liczbę 270 wpisów!

Odpowiedź na pytanie: ile sztuk zielonego groszku znajduje się w słoiku, brzmi: 1697.
Zatem najbliżej był Paweł 2015/12/31 18:39:25, który podał liczbę 1658, czyli pomylił się jedynie o 39 groszków.

Bardzo proszę o kontakt na maila pinkcake()gazeta.pl w sprawie adresu do wysyłki i określenia, którą z moich książek "Pyszne chwasty", czy "Słodki sposób" zwycięzca sobie życzy :)

pinkcake.blox.pl, malgorzata kalemba-drozdz, pyszne chwasty,slodki sposob

Pozdrawiam
Gosia 

wtorek, 05 stycznia 2016, pinkcake
Komentarze
2016/01/08 19:20:16
Gratuluję wygranej Pawłowi !:)
Alez dużo tych ziarenek tam było., hihi ;)
Super pomysł z tymi bezami, pierwszy raz się spotykam z takim przepisem. No,ale u kogo innego jak nie u Ciebie Gosiu :). Świetny pomysł.
Pozdrowienia :)
-
Gość: świeża, *.eimperium.pl
2016/01/09 18:20:22
Dzień dobry,
Niestety nie znalazłam innego miejsca na takie komentarze techniczne lub zapytania ogólne. Mam wielką ochotę przejrzeć zakładkę warzywne ciasta, ale gdy filtruję wszystkie wpisy i po przejrzeniu pierwszej strony próbuję iść do drugiej - filtrowanie znika. Krótko mówiąc, po przefiltrowaniu wpisów mogę obejrzeć tylko jedną stronę. Czy można coś z tym zrobić? Dziękuję.
-
2016/01/09 19:13:04
Majanko, strasznie dużo ;) Była fajna zabawa z liczeniem :)

Świeża, niestety nie da się niczego z tym zrobić, też nad tym ubolewam. To kwestia platformy blox. Mogę zasugerować przeszukiwanie nie po kategoriach, ale po tagach: warzywa na słodko.
-
Gość: GośćMegan, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/12/31 13:18:35
Mam prośbę o rozwikłanie kwestii nazwy ciecierzycy (Cicer) i cieciorki (Coronilla), które powszechnie używane są zamiennie. Jednak jak się temu bliżej przyjrzeć, to chyba są to dwie różne rośliny.
Pozdrawiam, Megan

-
2017/01/01 11:46:42
Megan, jeżeli masz problem z wyborem odpowiedniego gatunku, sugeruję logiczną eliminację, nasion roślin z rodzaju Coronilla póki co nie można kupić w sklepie spożywczym...
Natomiast z mojego punktu widzenia jako blogerki kulinarnej, przepis powinien być łatwy do znalezienia dla przeciętnego odbiorcy, a w powszechnym obiegu jest używana nazwa "cieciorka". A że jednak jako wielbicielce roślin zależy mi na stosowaniu prawidłowych nazw botanicznych, dlatego choć w tytule jest "cieciorka", to w tekście używam "ciecierzycy".
Pozdrawiam :)
-
Gość: GośćMegan, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/01/02 14:07:55
Dziękuję, przepis zrozumiałam:), pytanie dotyczyło wyłącznie rozwikłania kwestii nazwy. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.