Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sorbet jabłkowy z wasabi

Niedawno uczestniczyłam w niesamowitej kolacji degustacyjnej w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport usytuowanym naprzeciwko lotniska w Balicach. O szefie kuchni i jego planach kulinarnych możecie przeczytać w 7 numerze Małopolskiego Apetytu, zapraszam do lektury KLIK.

Zespół kucharzy pod przewodnictwem Miłosza Kowalskiego (z udziałem Huberta Tabaka, znanego z piątej TopChefa) przygotował dla nas 10 niezwykłych dań (i jeszcze 4 zakąski zanim weszliśmy do restauracji). Niesamowitych, złożonych, ciekawych. Degustowaliśmy: czekoladkę z foie grass, węgorza lardo, rydze z bryndzą, sandacza z owsianką, mrożony kompot z szarej renety z chrzanem, kaczkę z pigwą, policzki wołowe z cykorią, kozią panna cottę, piernik z sorbetem limoncello i lody waniliowe z motylkiem jabłkowym.

Stopień skomplikowania potraw sprawia, że nawet nie będę próbowała ich odtwarzać, przynajmniej nie w takiej postaci, jakiej nam podano :P 3-4 rodzaje sosów, tyleż samo dodatków na jednym talerzu, to zdecydowanie nie na moje nerwy ;) Jednak zainspirowałam się kilkoma smakami i na pewno do nich wrócę. Jak właśnie do sorbetu z szarej renety z chrzanem, jednak zamiast gotować jabłka z chrzanem - upiekłam je i doprawiłam japońskim chrzanem wasabi. 

sorbet jabłkowy z chrzanem, lody jabłkowe z wasabi, apple sorbet with wasabi

Sorbet jabłkowy z chrzanem wasabi

4 jabłka
cynamon
anyż
wasabi w proszku 

Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, posypać cynamonem i pokruszonym anyżem, upiec na miękko. Po wyciągnięciu z pieca, wybrać miąższ i przetrzeć przez sito. Przełożyć do maszyny do lodów lub zamrozić, co jakiś czas miksując w blenderze. No chyba, że dysponujecie ciekłym azotem, wtedy jest gotowy w pięć minut ;) Przed podaniem posypać wasabi w proszku, tylko oszczędnie, żeby nie przepalił kubków smakowych :P Wasabi można kupić w sklepach z orientalną żywnością, zazwyczaj służy do przygotowania pasty do smarowania sushi. Ale można sorbet posypać szczyptą swojskiego tartego białego chrzanu.

sorbet z jabłek z chrzanem, sorbet jabłkowy z wasabi, apple wasabi icecreams

W Hiltonie sorbety podano nam w słoiczkach, więc starałam się zachować konwencję ;) 

Muszę przyznać, że spędziłam niesamowity wieczór! Wspaniałe jedzenie, dopasowane do niego wina oraz przesympatyczne towarzystwo krakowskich blogerów kulinarnych z redakcji Małopolskiego Magazynu stworzyły cudowną atmosferę. Szczerze, to dawno nie spędziłam tak beztroskich chwil, nawet dwa razy popłakałam się ze śmiechu :D Megawieczór!

małopolski apetyt

Wszystkie zaserwowane nam dania możecie obejrzeć w galerii Huberta KLIK oraz u Paszczaków KLIK. Jeśli będziecie mieć okazję, to koniecznie zamówcie węgorza i karmelizowaną cykorię z pomarańczami - dla mnie bezapelacyjne hity! Ale pietruszkową owsiankę, rydze z bryndzą i jabłkowego mrożonego lizaka też bardzo mile wspominam :)

Ogromnie dziękuję redakcji Małopolskiego Apetytu i hotelowi Hilton Garden Inn Krakow Airport za zaproszenie na ten bajeczny wieczór!
Pozdrawiam
Gosia 

wtorek, 01 grudnia 2015, pinkcake
Komentarze
2015/12/01 07:25:04
ciekawy pomysł z tym wasabi!
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/12/03 12:55:58
Och, jakie to ciekawe! Jak to smakuje? A nie lepiej by było dodać trochę cukru.
-
2015/12/03 21:25:19
Dzięki, Foodmanio!

Gościu, moim zdaniem pieczone jabłka są wystarczające słodkie, ale to oczywiście kwestia indywidualnego smaku.
-
2015/12/04 16:33:34
Zazdroszczę kolacji w Hiltonie :) Dziękuję za fajny przepis.
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/12/05 14:10:14
Bardzo ciekawy przepis, będę musiała wypróbować. Fajnie poznawać nowe smaki.
Gratuluję zaproszenia - widzę, że byłaś tam w centrum zainteresowania :)
-
2015/12/05 21:57:07
Pozdrawiam, Piankowy! :)

Kofi, hi, hi, hi :) Mnie najbardziej cieszyło, że z obu stron miałam mężczyzn, którym mogłam oddawać mięso, bo ja po jednym kęsie mam dość ;)
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/12/08 15:34:17
Czy ten sorbet to jest deser, czy przystawka? Nie wiem, czy potrawy wymieniałaś w kolejności podania, czy przypadkowo. Chrzan zaostrza apetyt, czy wobec tego taki wytrawny sorbet powinien iść raczej na początku uczty? Znowu jeśli jabłka były słodkie, to jednak deser...
A swoją drogą to zazdroszczę Ci eventu :-)
-
2015/12/08 20:28:19
Gościu, potrawy wypisałam w kolejności podawania, czyli sorbet był w ciągu dań wytrawnych. Wydaje mi się, że jako przystawka świetnie by się sprawdziło, zarówno jak i lekki deser. W sumie smak chrzanu w hotelowym daniu nie był mocno wyczuwalny i zdecydowanie klasyfikowaliśmy go jako deser. W mojej wersji jest zdecydowanie bardziej agresywny, więc charakter podania zależy tylko i wyłącznie od własnej decyzji.