Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki z żołędziami i amarantusem

Szybkie pierniczki z mąką z żołędzi i amarantusem były improwizacją spowodowaną żarłocznością mych dziatek :P A mianowicie przed Wigilią posadziłam dzieci nad lukrowaniem świątecznych pierniczków (bez jajek z tego przepisu) i zajęłam się innymi przygotowaniami. Dzieci pięknie się spisały, bo wyjadły większość pierniczków :D Ale w efekcie ich aktywności artystycznej nie mieliśmy czego zabrać na świąteczny obiad do babci, więc trzeba było zadziałać i upiec coś na szybko.

pierniczki z żołędzi i amarantusa, amarantus i żołędzie, oak acorn and amaranth gingerbreads

Pierniczki z amarantusem i żołędziami

190 g mąki pszennej
70 g mąki amarantusowej
60 g mąki żołędziowej (można kupić lub zrobić KLIK)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka karobu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
250 ml miodu (dałam gryczany i eukaliptusowy)
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
80 g oleju kokosowego

Suche składniki wymieszać w misce. Miód stopić z tłuszczem. Lekko przestudzić i wlać do sypkich składników. Zagnieść lekko lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Z ciasta toczyć kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki są miękkie potem twardnieją.

gingerbreads with acorn and amaranth, pierniczki żołędziowe, pierniczki z amarantusem

Amarantusowo-żołędziowe pierniczki wyszły wspaniale! Białe kuleczki mąki z szarłatu lekko chrupały pod zębami, żołędzie nadały ciekawą głębię, która wspaniale podbijała aromatyczne przyprawy i gryczany posmak miodu. Szczerze mówiąc nikt nie żałował tamtych pierniczków i te popękane ślicznotki stały się najlepszą ozdobą świątecznego stołu.

Ten i inne żołędziowe przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

poniedziałek, 28 grudnia 2015, pinkcake
Komentarze
2015/12/28 16:19:46
Gosia amarantusowa mąka to ma być, a nie popping z amarantusa? bo pierniczki wspaniały maja skład
-
2015/12/28 16:24:24
Tak, Alu, dałam mąkę, a nie popping. Tylko że ta mąka szarłatowa to nie jest pył, tylko takie maluteńkie kuleczki. Nawet je widać na zdjęciu, jak się dobrze przyjrzeć :)
-
2015/12/28 16:34:02
Gosia , te kuleczki na zdjęciu mię zmyliły , ja czasami mielę sama amarantus w takim specjalnym elektrycznym młynku z kamieniem do mąki i on mi mieli na pył(no prawie). Dlatego się dopytałam.
-
2015/12/28 17:40:14
Właśnie pierwszy raz kupiłam mąkę tej firmy i nieco mnie rozczarowała przy innych zastosowaniach np. naleśnikach, ale akurat w tych pierniczkach fajnie pasowała :)
-
2016/01/02 21:27:34
Powoli tworzę zbiór ciekawych stron o różnej tematyce na moim blogu, dodałam tego bloga do linków, bo uważam, że jest warty uwagi