Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Biała kutia bezglutenowa

Kutia to bożonarodzeniowy przysmak rodem z kresów wschodnich. U nas nigdy się jej nie robiło. Teoretycznie w Krakowie tradycja łączenia maku z pszenicą przybiera formę łamańców z makiem, jednak że cywilizacja pcha naprzód, w naszej rodzinie zazwyczaj piekło się po prostu makowce. Też mak z pszenicą ;) Tymczasem okazuje się, że kutia wcale nie musi być z pszenicą, w różnych regionach przygotowywano ją z jęczmieniem lub prosem.

U mnie kutia jest biała, ponieważ chciałam zagospodarować resztki białego maku z absolutnie nie tradycyjnych rogali "świętomarcińskich" (KLIK). Pomieszanie maku z kaszą jaglaną miało też u mnie drugie dno. Zakładałam, że nie cała kutia zniknie w czasie Wigilii, więc taką makowo-jaglaną mieszankę łatwo przerobić na trufelki z bakaliami lub nadzienie do bułeczek, w których kasza jaglana stanowi lepiszcze ;)

kuria bez pszenicy, biała kutia, kutia bezglutenowa

Biała kutia jaglana (bez pszenicy)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka białego maku
1 szklanka bakalii
ok. 1 łyżka miodu

Do otrzymania 1 szklanki ugotowanej kaszy potrzeba ok. 0,5 szklanki kaszy surowej. Przed ugotowaniem kaszy należy ją przepłukać dużą ilością zimnej wody, wrzucić do wrzątku, a na koniec odparować na sypko.

Mak zalać gorącą wodą i odcedzić. Bakalie posiekać. Zmieszać wszystkie składniki i posłodzić miodem do smaku. Wybór bakalii jest dowolny, ja użyłam suszonych moreli, wiśni, śliwek, słonecznika i orzechów włoskich. Pierwotnie planowałam czysto polski, lokalny wybór, jednak kwaskowate morele, same się prosiły by je dorzucić ;)

Smacznego! 

środa, 16 grudnia 2015, pinkcake
Komentarze
Gość: Marta, *.play-internet.pl
2015/12/18 10:51:28
Wygląda znacznie i chyba się skuszę na białą kutię, bo też został mi mak z rogali. Pytanie tylko czy mak w całości czy mielony? I muszę miód zastąpić cukrem, bo mały karmiony reaguje też na miód...
-
2015/12/18 12:58:55
Ja nie mieliłam, bo chciałam czuć strzelające nasionka :) Ale są przepisy, że się mieli, nawet lepiej.
zamiast miodu możesz użyć syropu z agawy, albo cukru, tylko wtedy masa może być za sucha, więc trzeba ją będzie zwilżyć wodą lub sokiem jabłkowym...
-
2015/12/19 23:26:12
Wygląda pięknie i smacznie :)
Ja jeszcze nie robiłam kutii. Jadłam jak byłam mała. Pamiętam, że ciocia robiła, miała zawsze strasznie słodką ;)
-
2015/12/21 11:50:29
Chyba jaglana smakowałaby mi bardziej niż z pszenicą!
-
2015/12/21 18:00:09
Właśnie tego szukałam:) Kombinowałam przez weekend, jak zrobić bezglutenową Wigilię i dokładnie tak pomyślałam, że może by w kutii zastąpić pszenicę kaszą jaglaną:)
-
Gość: Kini, *.static.chello.pl
2015/12/22 11:52:57
U nas też się nigdy nie przygotowywało kutii. To znaczy mama kiedyś próbowała, ale po kilkugodzinnym gotowaniu pszenicy, ciągle była twarda, w dodatku przesłodziła i nikt nie chciał jej jeść, więc mama już nigdy więcej nie próbowała wprowadzać tej tradycji do naszego domu.
Twoja jaglana kutia to świetny pomysł i bardzo ładnie wygląda z tym białym makiem.
Wesołych Świąt!
-
Gość: karobi, *.dynamic-ww-3.vectranet.pl
2016/01/11 04:15:51
świetny pomysł z tym białym makiem, u nas w tym roku była kutia z czerwonym ryżem, znakomicie się lepiła i była delikatna bardzo, zwłaszcza z podprażonymi na złoto wiórkami kokosa. tylko suszona morwa nie bardzo się sprawdziła, kwaśna strasznie!