Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Smażone zielone pomidory bezglutenowe

Dawno, dawno temu czytałam książkę Fannie Flagg i bardzo intrygowały mnie tytułowe "Smażone zielone pomidory". Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory, zanim zdążą sczerwienieć, a nie jakaś specjalna odmiana. Są kwaśno-winne w smaku. Nie ma w nich jeszcze likopenu, ale za to jest tomatyna. Jeśli nie pamiętacie, to liście pomidorów też są jadalne i również zawierają tomatynę KLIK, a nie zawierają solaniny - dokładnie opisałam to tutaj.

smażone zielone pomidory, bezglutenowe smażone zielone pomidory, gluten free fried green tomatoes

Smażone zielone pomidory - przepis

2-3 ładne niedojrzałe zielone pomidory
1 szklanka mąki z ciecierzycy
ok. 1 szklanki wody
2 łyżki oliwy
sól
tłuszcz do smażenia 

Mąkę zmiksować z wodą i oliwą. Posolić. Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Zielone pomidory można też usmażyć w klasycznej panierce. 

Skoro usmażyłam zielone pomidory, więc przypomnę sobie i książkę ;)
Smacznego i życzę miłej lektury również i Wam!

poniedziałek, 02 listopada 2015, pinkcake
Komentarze
Gość: Iksi, *.internetia.net.pl
2015/11/02 12:00:56
Ciekawe czy można smażyć tez dojrzałe czy juz Są za miękkie
-
2015/11/02 12:38:47
Można by spróbować z takim jeszcze jędrnymi, ale takie porządnie dojrzałe, to pewnie by się rozpaćkały.
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/11/03 11:16:56
Och, książkę uwielbiam! Ale pomidorów nigdy nie próbowałam :(
-
2015/11/03 19:04:33
książka i film BOMBA! pomidorki pewnie również :)
-
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/03 20:00:56
Książka rewelacyjna :)
a przepis mam ochotę wypróbować choć moje pomidory zmarzly zielone na krzaku :(