Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Jarzębina w czekoladzie

Jarzębina w czekoladzie, to kolejny dziki smakołyk, który mnie kusił od dawna, ale nie mogłam się zmobilizować, więc logicznym jest, że wzięłam się za niego w czasie, kiedy na nic nie mam czasu :P

 

UWAGA! Mój blog wkrótce zostanie skasowany, ponieważ zostanie zamknięta cała platforma blox.

Zapraszam pod nowy adres: 
 https://trocheinnacukiernia.home.blog/








Jarzębina w czekoladzie

Do pokrycia czekoladą można użyć jagódek jarzębiny pospolitej lub jarzębu szwedzkiego. Owoce zamrozić, obgotować i odcedzić. Można wrzucić do roztopionej czekolady właśnie takie ugotowane i osuszone owoce. Ale moim zdaniem zdecydowanie lepszym punktem wyjścia do czekoladowych kulek z jarzębiny są owoce kandyzowane. Przepis na kandyzowaną jarzębinę jest tutaj.

Czekoladę roztopić na łaźni wodnej, warto ją utemperować, żeby ładnie błyszczała, czyli trzeba ją ogrzać do 45°C, schłodzić do 25°C i znów ogrzać do 31°C. Do czekolady wkładać jarzębinę, po czym wykładać na papier do gotowania, aż zastygnie.

 

UWAGA! Mój blog wkrótce zostanie skasowany, ponieważ zostanie zamknięta cała platforma blox.

Zapraszam pod nowy adres: 
 https://trocheinnacukiernia.home.blog/






Jarząb szwedzki jest zdecydowanie mniej gorzki niż pospolity, więc sugeruję, żeby użyć raczej jego owocków. Czekoladki jarzębinowe są bardzo intensywne w smaku, ale mają swój urok. Dwie na jeden raz i ja absolutnie mam dość ;)

Ten i inne drzewne przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

niedziela, 15 listopada 2015, pinkcake
Komentarze
2015/11/16 15:29:55
Ja w tym roku sobie jarzębinę ususzyła, może za rok uda mi się ukandyzować ;)
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/11/19 12:51:39
Słyszałam kiedyś o tym smakołyku, ale wydawał mi się tak zupełnie egzotyczny. Bo jak to tak, zerwać jarzębinę i oblać ją czekoladą?? A tu proszę, Ty jak zwykle mnie zaskakujesz. Super :-)
-
Gość: Ania, *.play-internet.pl
2017/12/12 12:03:07
Mniam! Smaki dzieciństwa Kiedyś dostępna w naszym wiejskim sklepiku.