Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy krem kasztanowy

Ponieważ sezon na kasztany jadalne trwa, więc zapraszam do samodzielnego przygotowania kremu kasztanowego. W porównaniu do kupnego jest o niebo smaczniejszy i wielokrotnie mniej słodki. Krem kasztanowy jest jedną z potraw "brutti ma buoni", jest pyszny, ale ciężko go sfotografować :P

domowy krem kasztanowy, krem kasztanowo-klonowy, DIY marron cream, marron puree, sweet chestnut cream

Domowy krem kasztanowo-klonowy

0,5 kg kasztanów jadalnych
syrop klonowy
1-2 łyżki karobu
laska wanilii
sól kamienna lub morska
ewentualnie sok z kwaśnej mandarynki lub cytryny 

Kasztany przekroić na krzyż i ugotować. Kiedy popękają, odcedzić i ostudzić. Obrać z łupek i przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo zmielić w maszynce do mięsa. Do puree kasztanowego dodać karob, ziarenka wydłubane z laski wanilii przeciętej wzdłuż, szczyptę soli i po trochu dolewać syrop klonowy, żeby uzyskać lekko słodki, gładki krem. Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub innego słodzidła. Jeżeli nie chcecie więcej dosładzać, a krem nie jest idealnie gładki, to po prostu dodajcie odrobinę wody (lub odrobinę oliwy, jeżeli ma być na tłusto :)). Kiedy spróbowałam gotowego kremu brakowało mi kwaśnego kontrapunktu, więc wcisnęłam do niego trochę soku z bardzo kwaśnej mandarynki i to było właśnie to :) Dlatego sugeruję, żeby dodać sok z cytryny/mandarynki zanim ustalicie ostateczną konsystencję kremu, żeby go zbytnie nie rozmiękczać na koniec.

Krem przełożyłam do słoiczków i zapasteryzowałam.

Kremu kasztanowego można używać jako przełożenie do tortów, nadzienie do tarty żołędziowej, bułeczek albo do naleśników itd., itp.

Smacznego!

czwartek, 05 listopada 2015, pinkcake
Komentarze
2015/11/10 14:54:30
Zainspirowałam się tym przepisem:)
Twoje zestawienie kasztanów i mandarynek jest cudowne!

Ja połączyłam krem z kasztanów z mandarynkami w miodowym syropie.
Zapraszam do siebie:)
lazyintheattic.wordpress.com/2015/11/10/krem-z-pieczonych-kasztanow-i-skandynawskie-porzekadla/
-
2015/11/10 21:28:14
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam!
-
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/11/13 10:58:33
Witam, cz mozna zamiast karobu użyc kakao? Taki czyste bez cukru. Po rocznej diecie bezmleczno-bezczekoladowej (cóka miałą skaze a ja ja kazrmiłam piersia) mam lekką awersje do karobu.
-
2015/11/13 13:59:44
Można, ale moim zdaniem smak karobu lepiej pasuje do kasztanów niż kakao, ale można. My używamy obu produktów: i kakako, i karobu, w zależności od okoliczności.