Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki drożdżowe kasztanowe

Pyszne, delikatne, słodkie bułeczki z nadzieniem kasztanowym. Polecam :)

bułeczki kasztanowe z melasą, molasses and chestnut sweet buns

Bułeczki drożdżowe na melasie z nadzieniem z kasztanów

3 szklanki mąki + 0,5
80 g oleju kokosowego (lub oliwy)
3/4 szklanki letniego mleka migdałowego (lub wody)
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
pół szklanki melasy karobowej
szczypta soli

krem kasztanowy (przepis na domowy krem kasztanowy jest TU)
1 łyżka karobu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oliwy

Zmieszać mąkę z suchymi drożdżami i solą. Dolać letnie mleko, melasę i olej. Przy świeżych drożdżach, trzeba je na chwilę zostawić pokruszone w tych płynnych składnikach. Całość wyrobić na gładkie ciasto, ewentualnie dosypując odrobinę mąki. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 h).

Krem kasztanowy rozetrzeć z resztą składników. Proporcje dobrać na oko i na smaka :)

bułeczki kasztanowe na melasie, molasses and chestnut sweet buns, bułki drożdżowe z kasztanami

Wyrośnięte ciasto wyrobić. Wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować w prostokąt. Posmarować kremem kasztanowym. Zwinąć ciasto wzdłuż długiego boku i pokroić na plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować wodą lub mlekiem i piec 10-12 minut w 180°C. Można dekoracyjnie posypać cukrem perlistym i cynamonem.

Smacznego!

sobota, 21 listopada 2015, pinkcake
Komentarze
2015/11/23 15:12:06
Śliczne te bułeczki :)
-
2015/11/23 17:37:13
ehhh... smaku mi narobiłaś :) wspaniałe zakrętaski!
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/11/24 11:11:58
Jakie one śliczne! :-) Cudowności ;-)