Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z zielonych pomidorów

Niesamowita konfitura z zielonych, czyli niedojrzałych, pomidorów. Córcia najpierw podchodziła do niej jak do jeża. Trzykrotnie ją namawiałam do spróbowania, a kiedy wreszcie się przełamała i wzięła do ust, porwała cały słoik i stwierdziła, że już mi go nie odda ;) Konfitura ma szlachetną, klasyczną konsystencję i smak, jakby była usmażona ze słodkich śliwek.

konfitura z zielonych pomidorów, green tomato jam, dżem z zielonych pomidorów, konfitura z zielonych pomidorów przepis

Konfitura z zielonych pomidorów

1 kg zielonych pomidorów (niedojrzałych)
500 g brązowego cukru
1 cytryna
1 laska wanilii
kilka goździków
mały kawałek cynamonu

Zielone pomidory umyć i pokroić. Ja usunęłam też pestki, bo ich nie lubię. Użyłam niedojrzałych pomidorów odmiany Lima, takich podłużnych, więc wyszły z nich ładne, małe, okrągłe plasterki. Wycisnąć sok z cytryny i odkroić z nich kilka kawałków skórki (samo żółte). Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Cukier, skórkę i przyprawy zalać około połową szklanki wody i sokiem z cytryny. Zagotować i do gorącego syropu wrzucić pomidory. Smażyć na malutkim ogniu, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem, aż pomidory staną się szkliste, a kropla syropu nałożona na talerzyk będzie od razu zastygać. Wyciągnąć przyprawy, a konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.

konfitura z zielonych pomidorów, green tomato jam, dżem z zielonych pomidorów, konfitura z zielonych pomidorów przepis

Konfitura ma piękną bursztynową barwę, która dodatkowo jest podkręcona brązowym cukrem. Na białym cukrze uzyskany kolor byłby jaśniejszy, jednak też bardziej w odcieniach żółci niż zieleni.

Miałam nadzieję, że upiekę drożdżówki z nadzieniem z konfitury z zielonych pomidorów, ale chyba mi się nie uda, bo konfitura nad wyraz szybko znika ;)

Smacznego!

P.S. Jeśli nie pamiętacie, to przypominam, że w niedojrzałych pomidorach nie ma trującej solaniny KLIK :)

czwartek, 15 października 2015, pinkcake
Komentarze
Gość: Kinga, *.mikolow.multimetro.pl
2015/10/15 08:21:18
Ja robiłam kilka dni temu z innego przepisu i chyba troche nie wyszło:( pokroiłam pomidory na drobne kawałki, najpierw w konfiturze było je wyraźnie czuć, nie chciały zmięknąć aż nagle zmieniły się w dziwny mus. Dałam też chyba za mało cukru bo wyraźnie czuć goryczkę.
-
2015/10/15 10:57:31
Jak pięknie błyszczy! Nie miałam okazji próbować takiej konfitury,ale brzmi zachęcająco. :)
Uściski :*
-
2015/10/15 13:23:03
Kingo, może pestki nadały gorycz? Moim zdaniem gorzki smak jest niezależny o użytego cukru. I za długo smażyłaś, skoro się rozpadły, albo nie wrzucałaś ich na gorący syrop.

Majanko, koniecznie spróbuj, bo fajna :)
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/10/15 13:27:22
Och, jak ona jest piękna! Nie przypuszczałam, że można zrobić konfiturę z pomidorów :-)
-
2015/10/15 14:28:47
sama nigdy nie robiłam ale kiedyś taki kupiłam u babki która sama je robiła...matko co za skomplikowane zdanie :) i ona robiła dżemy tak bardziej kwaśno i ostro :) śliwki i chilii...poczekaj jak ona się nazywała hmm aaa wiem Luks pomada :)
-
2015/10/16 14:42:19
Małgosiu, dziękuję - już wiem, co zrobić z moimi sporymi zasobami zielonych pomidorów z ogródka :)
-
2015/10/16 20:52:12
Grażynko, koniecznie! Konfitura jest przepyszna :)
-
Gość: Szadoka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/27 20:14:33
to ja chyba nie umiem zrobić bo moja jest calkiem obrzydliwa, ma taki zelazisty posmak zielonych ziemniaków.
-
2015/10/27 20:37:55
Może to kwestia użytej odmiany? Nie wiem, moje konfitury smakują zielonymi śliwkami, a zielone pomidory smakują mi nawet na surowo.
-
Gość: Remmuss, *.12-3.cable.virginm.net
2015/11/05 19:01:06
Hej, mam pytanko, właśnie zebrałem resztę pomidorów oczywiście zielonych bo nie dadzą rady już dojrzeć i znalazłem twój przepis który spowodował u mnie ślinotok :) z racji twojej wiedzy proszę odpisz mi czym można by było zastąpić wanilię :) ? w głowie mi się roi suszona śliwka ale nie wiem wrrr... pomóż :)
-
2015/11/05 21:22:13
Jeżeli nie masz wanilii w lasce, ani ekstraktu waniliowego, to jeszcze pozostaje cukier wanilinowy. Albo po prostu omiń ten dodatek i już.
Suszona śliwka moim zdaniem zepsuje i smak i kolor, ale do odważnych świat należy. Skoro w Twojej głowie układa się to w całość, to czemu nie?
-
Gość: Sternik, *.dynamic.mm.pl
2018/07/31 14:54:58
ja już mam 75 lat i w latach 40-50 XX wieku smakowałem konfitury z zielonych pomidorów, które smażyła moja babcia Rozalia. Niebo w gębie. Szkoda, ze już babci nie ma ale za to Ona jest w Niebie. Smacznego!