Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kandyzowana jarzębina

Jarzębina jest gorzkim owocem, ale przełamana cytryną i aromatycznymi przyprawami będzie całkiem fajnym dodatkiem do jakiegoś deseru. Poza tym jest taka śliczna :)

kandyzowana jarzębina, jarzębina w cukrze, rowan in sugar

Kandyzowana jarzębina

1 szklanka cukru
1 cytryna
kilka goździków
kawałek cynamonu
laska wanilii 

jarzębina

Jarzębinę umyć, osuszyć i zamrozić na przynajmniej dwa dni. Moja była zamrożona przez rok, ale to szczegół ;) Następnie zamrożoną jarzębinę wrzuciłam do wrzątku i zagotowałam. Odlałam wodę. Wszystko w celu usunięcia goryczy z owoców jarzębiny. Hi hi hi, może jednak nie jestem psychopatką :) (Ciekawe badanie klik wykazało, że socjopaci i sadyści mają skłonność do gorzkich smaków)

Cukier roztopić z sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami wody, kawałkiem skórki z cytryny, przekrojoną wzdłuż laską wanilii i pozostałymi przyprawami. Do gotującego się syropu wrzucić partię jarzębiny, smażyć na malutkim ogniu, aż stanie się szklista. Wyłowić owoce i wyłożyć na papierze do pieczenia do obeschnięcia. Do syropu wrzucić kolejną porcję jarzębiny itd.

jarzębina w cukrze, kandyzowana jarzębina, candied rowan fruit, rowan in sugar

"Czerwone korale, czerwone niczym wino,
korale z polnej jarzębiny i łzy dziewczyny i wielkie łzy."

Korale już są, ale łez nie będzie, bo się nie dziabnęłam igłą :)

kandyzowana jarzębina, jarzębina w cukrze, rowan in sugar, jarząb w cukrze

Teraz pozostaje mi wymyślić, do czego jej smak będzie najlepiej pasował ;)

Ten i inne drzewne przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

niedziela, 25 października 2015, pinkcake
Komentarze
2015/10/25 20:21:11
Jakie piękne zdjęcia! Kuleczki jarzębiny są takie urocze. :)
Pozdrawiam Gosiu :)
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/10/25 20:42:45
Pamiętam z dzieciństwa taką kandyzowaną jarzębinę, w cukrowych skorupkach, pyszna była.
-
Gość: MOnia, *.static.chello.pl
2015/10/27 12:55:22
Jakie śliczne zdjęcie!!!
A taka jarzębina już nie jest w ogóle gorzka? Bo jadłam kiedyś konfiturę jarzębinową i niestety nie byłam w stanie przełknąć, a podobno też mrożona wcześniej była.
-
2015/10/27 14:08:01
Jeej, cudo! Smakowite koraliki :)
-
2015/10/27 21:49:23
MOniu, niestety całej goryczy nie udało mi się usunąć, ale inne smaki całkiem dobrze go równoważą. Da się zjeść ;)
-
Gość: vals, *.adsl.alicedsl.de
2015/10/28 23:29:07
A jak i ile można taką kandyzowana jarzębinę przechowywać?
-
2015/10/29 20:33:29
W słoiku, tak jak skórkę pomarańczową. Zakładam, że przynajmniej 3 miesiące może poleżeć. Jarzębina zawiera kwas sorbowy, który działa konserwująco.
-
Gość: vals, *.dyn.telefonica.de
2015/11/07 10:54:17
Dziękuję za odpowiedź. To jeszcze się upewnię, ten słoik to powinien stać w lodówce? Skórkę pomarańczową na wszelki wypadek zazwyczaj w lodówce trzymam.

Wg. mogłoby pasować do lodów waniliowych lub śmietankowych.
-
2015/11/12 21:36:44
Niemożliwe, że przegapiłam jarzębinę!
Może już nie zrobię kandyzowanej, ale przynajmniej wiem, co znaczy, że lubię albo nie lubię gorzkiego... :D
-
Gość: , *.play-internet.pl
2016/09/17 05:32:18
ile tej jarzębiny na ten przepis ?
-
2016/09/17 06:24:06
Tyle, ile chcesz jej mieć.