Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Meksykańska Salsa Verde z zielonych pomidorów i miechunki

Salsa Verde to po prostu zielony sos i jest tyle wariacji ilu kucharzy z wielu nacji. Włoska salsa verde bazuje na ziołach; niemiecki zielony sos - na dzikim zielsku, bo rzymscy legioniści podbijający Germanię nie mogli znaleźć śródziemnomorskich ziół i wrzucali, co znaleźli począwszy od ogórecznika, na który histerycznie reagują co poniektórzy współcześni polscy kucharze; francuski - na majonezie, a meksykańska salsa verde na tomatilli, czyli miechunce pomidorowej (kliknij po inny przepis na sałatkę z tomatillą), ale też można do niego użyć niedojrzałych pomidorów.

salsa verde mexicana, meksykański sos z zielonych pomidorów, miechunka pomidorowa przepisy, meksykański zielony sos

Salsa Verde Mexicana

500 g zielonych pomidorów i miechunki pomidorowej (u mnie pół na pół)
1 cebula
pęczek kolendry i/lub oregano
1 ostra zielona papryczka np.: Jalapeno 
sól, pieprz 

Miechunkę obedrzeć z łusek. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę, zioła posiekać. Wrzucić wszystko do rondela i na małym ogniu zagotować. 
Jeżeli użyjecie samych zielonych pomidorów, to być może trzeba będzie dodać odrobinę cukru lub syropu z agawy, bo one są raczej kwaśne.

Zielony sos można podawać np.: do tortilli, ryżu z warzywami itp. W sumie tak jak zwykły czerwony sos pomidorowy.

Smacznego!

piątek, 04 września 2015, pinkcake
Komentarze
2015/09/10 16:58:12
oj, oj...ja to uwielbiam smażone zielone pomidory.