Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Fioletowa papryka, zielone pomidory i miechunka pomidorowa

Wszyscy znają smażone zielone pomidory, niektórzy lubią sałatkę z marynowanych zielonych pomidorów, ale czemu nikt nie jada ich na surowo? Bo wszyscy myślą, że zawierają trującą solaninę. A nie zawierają i można je jeść nie poddane obróbce termicznej, do poczytania odsyłam TUTAJ. Moim zdaniem są smaczniejsze niż smażone, więc proponuję je w surówce z papryką. Żeby nie było zupełnie nudo, to papryka jest fioletowa :)

zielone pomidory na surowo, fioletowa papryka,surówka z zielonych pomidorów i fioletowej papryki, fresh green tomatoes salad

Surówka z zielonych pomidorów i fioletowej papryki

1-2 zielone pomidory
1-2 fioletowe papryki
czerwona cebula
oliwa extra vergin, syrop klonowy
czarna sól, chilli

Wszystkie owoce umyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Ponieważ niedojrzałe pomidory są dość twarde, to lepiej pokroić je naprawdę bardzo cieniutko. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Doprawić solą i chilli. Polać sosem z oliwy z odrobiną syropu klonowego lub miodu.

Ku mojemu wielkiemu smutkowi fioletowa papryka nieapetycznie się odbarwia podczas pieczenia, zatem zamiast pieczonych warzyw pojawi się surówka z fioletowej papryki tym razem w wersji z czerwonymi pomidorami - tej nie trzeba dosładzać, dojrzałe pomidory są wystarczająco słodkie.

surówka z fioletowej papryki, fioletowa papryka, violet pepper,fioletowy pieprzowiec

A przy okazji kolorowej papryki i alternatywnych pomidorów, to jeszcze sałatka z miechunką pomidorową: żółtą i fioletową. 

surówka z miechunki pomidorowej, sałatka z miechunka pomidorową

Sałatka z miechunka pomidorową

2 pomidory
1 czerwona papryka 
kilka liści sałaty
3-4 miechunki pomidorowe
garść kiełków 
sól kamienna, pieprz, świeże zioła
oliwa extra vergin, sok z cytryny

Warzywa i owoce umyć, pokroić, zmieszać. Posypać kiełkami i ziołami, polać oliwą, doprawić.

Smacznego!

poniedziałek, 21 września 2015, pinkcake
Komentarze
Gość: Monia, *.static.chello.pl
2015/10/03 16:46:01
Nigdy nie jadłam fioletowej papryki. Jak ona smakuje? Bardziej jak zielona, czy bardziej jak czerwona papryka?
-
2015/10/04 21:42:48
Ani czerwona, ani zielona. Fioletowa zdecydowanie smakuje jak biała :)
-
Gość: Cezary, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/11/21 12:53:56
pincake: Padłem śmiechłem :)
-
2015/11/21 13:26:24
A tak konkretnie, to z jakiego powodu?