Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ze szczawiem na słodko

To danie to prawdziwy hit! Nawet niezbyt przychylnie nastawione do idei jedzenia chwastów dzieci pałaszowały je z wielkim smakiem. Zaskakująca i nietuzinkowa potrawa, pomimo surwiwalowo-plebejskiej proweniencji. Koniecznie spróbujcie!
Swego czasu przepis na pierogi ze szczawiem i z cukrem zdradził mi właściciel Antykwariatu Kresowego.

pierogi ze szczawiem, pierogi szczawiowe na słodko,sorrel dumplings

Młode liście szczawiu można zbierać od wiosny do późnej jesieni. Po koszeniu, na wycinkach, z kolejnego pokolenia nasion wyrastają nowe, soczyste listki, więc wystarczy się za nimi dobrze rozejrzeć.

pierogi ze szczawiem na słodko, pierogi szczawiowe, pierożki nadziewane szczawiem 

Pierogi ze szczawiem na słodko

500 g mąki
1-1,5 litra świeżych nieubitych, młodych liści szczawiu
cukier (brązowy)
sól

Mąkę ze szczyptą soli zalać bardzo ciepłą wodą i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na pół godziny, żeby wystygło i spęczniało.
Szczaw umyć. Zalać wrzątkiem, poczekać, aż zmięknie i odcedzić. Dokładnie odcisnąć, po czym lekko posiekać. Nastawić gar osolonej wrzącej wody.

pierogi ze szczawiem i cukrem, pierogi szczawiowe na słodko, pierogi nadziewane szczawiem

Ciasto rozwałkować, wycinać kieliszkiem kółka. Na każde kółko nakładać porcję szczawiu, posypać cukrem i lepić pierogi (nam z takiej porcji wyszło 70 niedużych pierożków). Jeżeli ciasto klei się do palców, nie dosypujcie więcej mąki, tylko dłonie natrzyjcie olejem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Gotować, aż wypłyną. Odcedzić, polać oliwą lub masłem, żeby się nie sklejały. Pewnie można też do nich podać śmietanę ;)

pierogi ze szczawiem na słodko, pierogi szczawiowe z cukrem

Rewelacyjne w smaku! Zupełnie jakby nadzieniem nie było zielsko, a śliwki renklody :) Serdecznie polecam!

Smacznego!

poniedziałek, 10 sierpnia 2015, pinkcake
Komentarze
2015/08/10 07:17:05
w życiu bym nie pomyślała o użyciu szczawiu jako nadzienia do pierogów, a co dopiero jako nadzienia słodkiego ;)
-
2015/08/10 15:13:44
Super pomysł, aż żałuję, że wczoraj zerwany szczaw zasoliłam na zimę. Kolejna porcja idzie w pierogi! A wiesz... jeśli on jest dobry na słodko... to oznacza, że można z niego zrobić dżem... trzeba spróbować. Dzięki za kolejną niesamowitą inspirację.
-
2015/08/10 21:32:57
O jasny Gwinonie , ale czad nad czady , normalnie szczęki na podłodze
Gosia , a można jeszcze szczaw teraz gdzieś uzbierać?
-
2015/08/10 22:46:46
Kocie-smaki, dzikie rośliny nie raz potrafią zaskoczyć :)

Doroto, mnie chodzi po głowie drożdżówka ;)

Alu, pełno jest! Tylko w tym upale lepiej szukać w cienistych miejscach ;)
-
2015/08/11 10:09:04
Ale fajny pomysł :)
-
2015/08/16 09:55:20
Przefajny :)
-
2015/08/18 14:20:14
Ależ ciekawy zestaw! no nie powiem, chętnie bym spróbowała :)
-
2017/06/04 21:08:15
Jakie to jest dobre , muszę zdobyć więcej szczawiu bo nawet zdjęcia nie mam , bo mi zjedli jakbym szukała aparatu
-
2017/06/04 21:20:30
No widzisz! :) Każdy, kto wreszcie ich spróbuje, mówi to samo :D