Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki makowe i Twój Styl

Ha! Znów udało mi się wymyślić coś nowego ;) Makaroniki z maku! Owszem bywają makaroniki z nadzieniem makowym, albo posypane ziarenkami, ewentualnie dosypane ziarenka do migdałowego ciasta, ale makaroników stricte makowych jeszcze nie było. Chodziły mi po głowie od dłuższego czasu. Zastanawiałam się nawet nad makaronikami z wody po cieciorce, jednak moja potrzeba słodyczy aż tak się nie rozbuchała. Czekałam zatem na odpowiednią okazję, by zdobyć odpowiednią ilości białek. Wreszcie potrzebowałam przygotować makaron na żółtkach, więc białka się znalazły, a sposób ich zagospodarowania już czekał :) 

makaroniki makowe, poppy macaroons, poppy seed macaroon, ciastka bezglutenowe, gluten free cookies

Makaroniki makowe

100 g białek (przepiórczych 15 sztuk albo 3 sztuki kurze)
40 g drobnego cukru
150 g cukru pudru
100 g maku

Białka należy podsuszyć, czyli zostawić w miseczce na stole na cały dzień. Mak zmielić (w młynku lub użyć zmielonego) i zmiksować z cukrem pudrem, ale krótko, żeby nie puścił oleju i nie zamienił się w masę, lecz pozostał sypki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec drobny cukier.

Do piany przesiać mak z cukrem pudrem i pomieszać łyżką tylko tyle, żeby się połączyły. Zmniejszyłam ilość maku w stosunku do oryginalnego przepisu na migdałowe makaroniki, ponieważ wydawał mi się dużo suchszy niż migdały. Pamiętajcie, że im dłużej się miesza masę, tym bardziej się ona upłynnia. Przełożyć do worka cukierniczego. Nakładać krążki masy na blachę wyłożoną papierem. Przygotowane blachy odstawić na 40 minut do 1 godziny do obeschnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut. Nie powinny się zrumienić :) Odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy ściągać. 

Masa czekoladowo-kasztanowa z kawą 

60 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oliwy
2 łyżki puree z gotowanych kasztanów 
gruba szczypta mielonej kawy 

Taka masa moim zdaniem dobrze równoważy przeraźliwą słodycz makaroników, na szczęście już złagodzoną goryczą maku.

Nie zmienię zdania: makaroniki są dla mnie za słodkie. Choć wysoka wartość odżywcza maku pozwala na chwilę przymknąć na to oko :P Ale zawsze fajnie jest poeksperymentować i porozdawać później wypieki znajomym :) 

Jeszcze podzielę się z Wami informację, że "Twój Styl" opublikował sylwetki 25 inspirujących polskich kobiet. Wśród nich wspomniano i o mnie :)

twoj styl, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Pozdrawiam i zmykam na warsztaty :)

czwartek, 16 lipca 2015, pinkcake
Komentarze
Gość: GośćMegan, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/07/16 13:04:26
Czy mak zmielić suchy, na surowo? Kiedyś próbowałam, niestety kosztem maszynki, która się zepsuła.
-
2015/07/16 13:24:48
W młynku jakoś to poszło.
-
2015/07/16 14:40:55
A ja zamiast makaroników spróbuję raz jeszcze przetworzyć wodę cieciorkową, ale tym razem z puszki (chyba w końcu kiedyś upoluję bezsolną) :)
Makaroniki bardzo lubię, tylko ta nazwa jakoś kojarzy mi się bardziej z kluskami (małymi makaronami :).
Udanych warsztatów! Że też ja muszę ślęczeć nad recenzjami i do końca lipca zasilać jeszcze szeregi komisji egzaminacyjnych... eh :(
-
2015/07/16 14:41:22
Biegnę do kiosku ;)
-
Gość: ZosiaR, *.cisco.com
2015/07/16 16:54:45
@GośćMegan Ja mielę mak w starym młynku do kawy. Poza makiem w młynku mielę też płatki owsiane/kaszę gryczaną na mąkę, cukier na cukier puder, orzechy na mąkę migdałową, cynamon w laskach oraz inne przyprawy i zioła. Wszystko! :-)
-
2015/07/16 22:28:18
Oj, oj, ojjjj, no to rozbudziły się moje ślinianki na widok tych makaroników :) Bardzo dawno ich nie robiłam. Patrząc na te Twoje makowe czuję, że weekend minie mi makaronikowo. Trzeba będzie tylko podskoczyć do mamy po młynek :) Buziaki, pozdrawiam serdecznie :)
-
2015/07/17 17:34:45
jesteś genialna! mniam!
-
Gość: sylwias, *.9-1.cable.virginm.net
2015/07/18 16:02:21
Witaj :) Śliczne są. A dotarły do Ciebie już wieści o aquafabie? :)
-
2015/07/18 22:25:29
Sylwio, jeśli przeczytasz intro do przepisu, to znajdziesz odpowiedź.
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/07/19 12:57:26
Gratuluję notatki w TS, teraz czekam na jakiś długi artykuł. :)
Ja też - mimo miłości do słodyczy - chyba jakoś mniej słodzę ciasta, bo mój syn uważa wszystkie kupowane za zbyt słodkie.
Dlatego takie moe głupie pytanie - a nie możnaby dać mniej cukru do tych makaroników - jak się tak spojrzy w gramach, to rzeczywoiście jest go bardzo dużo.
Ja jestem hardkor i zrobię pewnie z wody po cieciorce ;)
-
2015/07/20 11:33:43
Kofi, próbowałam już piec makaroniki bez cukru:
pinkcake.blox.pl/2010/02/Nie-makaroniki-nie-kawowe.html
ale one wtedy nie trzymają kształtu.