Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodko¶ci bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka żołędziowe

Pyszne, kruche ciasteczka. Nieco toporne z wygl±du, jednak nie sugerujcie się klimatyczn± siekier± na zdjęciu - ciasteczka łatwo ugryĽć :) Może nie s± wyględne, ale zdecydowanie bardzo smaczne! A dzieci je wprost uwielbiaj± :)

Ciasteczka żołędziowe, ciasteczka z m±ki żołędziowej

Ciasteczka z maki żołędziowej

1 szklanka m±ki z żołędzi
1 szklanka m±ki pszennej
1 szklanka m±ki gryczanej
100 g oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu
3-4 łyżki melasy karobowej
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki wody

Ze wszystkich składników zagnie¶ć ciasto. Jeżeli się nie klei dodać więcej miodu, oliwy lub wody. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne podsypać m±k± pszenn±. Kulę ciasta wstawić na chwilę do lodówki. Z masy formować kuleczki, rozpłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 8-10 minut w 190°C.

ciasteczka żołędziowej, ciasteczka z m±ki żołędziowej, oak nut cookies, acorn cookies

M±kę żołędziow± można zrobić samodzielnie KLIK, albo kupić w sklepach z ekologiczn± żywno¶ci± np.: tutaj.

Jeżeli szukacie innych przepisów z m±k± żołędziow±, przeszukajcie tag: żołędzie, wkrótce pojawi± się następne :)

Smacznego!

wtorek, 28 lipca 2015, pinkcake
Komentarze
2015/07/28 19:50:50
Pomysłowe ciasteczka i pomysłowe zdjęcie z t± siekier± :) .
Zreszt± z Ciebie Gosiu to bardzo pomysłowa jest Dziewczyna. U¶ciski :*
-
Go¶ć: Gigi, *.inet.rev.km-net.pl
2015/07/29 12:10:41
O rany! Naprawdę żołędzie można je¶ć? A jaki smak ma m±ka żołędziowa?
-
2015/07/29 12:59:09
Wygl±daj± pysznie i zachęcaj±co :)
-
2015/07/30 11:44:30
Majanko, dziękuję! Buziaki :)*

Gigi, można, można, tylko najpierw jest trochę zabawy :) Jak smakuj± żołędzie? Hmm, jak trochę gorzko, trochę orzechowo, trochę ziemniaczanie.

Justi, spróbuj koniecznie :)
-
2015/07/30 11:56:34
Zamówiłam m±kę żołędziow±, bo trochę długo do jesieni, a ten cały proces wytwórczy mnie przerasta :) Mam nadzieję, że nie będzie siekiery w bonusie ;)
-
2015/07/30 11:58:08
Czemu? Nie przyda Ci się? ;)
-
2015/07/30 21:00:20
O proszę! Widzę, że nie tylko ja już dryfuję w stronę jesieni. Jestem absolutnym nowicjuszem jeżeli chodzi o m±kę z żołędzi. Aż jestem ciekawa rezultatów.
-
Go¶ć: Marta, *.warszawa.mm.pl
2015/08/01 13:12:37
M±ki z żołędzi nie znam jeszcze, ale piję codziennie kawę z żołędzi i to dzięki niej wreszcie odstawiłam kofeinę. Kawy zbożowej nigdy nie udało mi się polubić, bezkofeinowa to jaki¶ żart, a kawa żołędziowa mi jako¶ posmakowała. Ma delikatnie orzechowy smak, jest trochę cierpka. Słodzę j± miodem i piję bez mleka.
No i jestem może nienormalna, ale ja lubię takie "toporne" ciasteczka, wła¶nie takie suche, ciemne, rustykalne, razowe (gryczana to chyba moja ulubiona m±ka do wypieków i nale¶ników). M±kę z żołędzi zaraz sobie wyszukam i zakupię. Bardzo jestem ciekawa jak się z ni± piecze. Dzięki za przepis.
Pozdrawiam,
Marta
PS. Kompletnie zapomniałam o blogu Pinkcake, przyznaję się. Kupiłam niedawno Twój Styl (którego nigdy nie kupuję, ale uwielbiam Kingę Preis i to dla niej się skusiłam) i mi przypomniał :-)))
-
2015/08/01 21:28:36
Czyli Twój Styl na co¶ się przydał :)

Jeżeli lubisz kawę żołędziow±, to wypieki z m±ki z żołędzi na pewno też przypadn± Ci do gustu.
-
Go¶ć: MonikaMo, *.adsl.inetia.pl
2015/08/03 19:21:55
M±ka z żołędzi zakupiona, będzie zatem pieczenie. A pochwalę ciasteczka ponieważ miałam wielkie i smaczne szczę¶cie uczestniczyć w warsztacie Gosi, gdzie upiekła je - s± pyszne!! :-) Spróbujcie!