Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowiec marmurkowy

W lecie rzadko kiedy coś piekę. Obfitość naszych sezonowych owoców niemal całkowicie zaspakaja naszą potrzebę na słodycze. Ale kiedy trafią się przecenione banany, a zamrażarka już jest pełna lodów, wtedy chętnie sięgam po bananowca. Nie mogłam się zdecydować, czy upiec go z dodatkiem karobu, czy bez, więc w końcu siadłam na miedzy okrakiem i zrobiłam marmurka :P

chlebem bananowy marmurek, marble banana bread, bananowiec marmurkowy

Chlebek bananowy marmurkowy

4 duże bardzo dojrzałe banany
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki żytniej lub orkiszowej
1/3 szklanki oliwy
3-4 łyżki syropu słodowego lub klonowego, z agawy, miodu
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego (tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli morskiej
1 łyżka karobu (mąki ze strąków chleba świętojańskiego) lub 2 łyżki kakao

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników oprócz karobu i wymieszać. Połowę masy przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać karob, wyłożyć je do keksówki i lekko poobracać łyżką obie warstwy. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

poniedziałek, 29 czerwca 2015, pinkcake
Komentarze
2015/06/29 12:43:10
oooo fantastyczny! :)
-
Gość: MirreanDevin, *.emea.ibm.com
2015/06/30 10:17:46
Czesc, czy mozna zamiast mak zytniej lub orkiszowej dodac jakas bezglutenowa? Jesli tak to polecilabys jakas?
-
2015/06/30 14:03:24
Możesz użyć samej gryczanej. Albo mieszanki bezgluta.
-
2015/07/03 14:49:23
Już wiem co będę jadł w weekend :)
-
Gość: dino91, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/08 19:48:06
Czy mogę dodać mąki kasztanowej , nie mogę orkiszowej,pszennej i żytniej. Chodzi mi o użycie jednego rodzaju mąki lub migdałowej??
-
2017/01/08 19:54:41
Migdałowa samodzielnie może być trochę za ciężka. A sama gryczana nie może być? A czy mogę się dowiedzieć, dlaczego koniecznie tylko jeden rodzaj mąki? Bo kasztanowa z gryczaną byłaby fajna.
-
Gość: Karolina, *.cable.smsnet.pl
2017/07/22 12:52:16
Pyszne ciasto:-) piekłam z samej gryczanej mąki bo tylko taka mamy dozwoloną i wyszło dobre.