Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie bezy bez jajek i śmietana bez mleka czyli wegańska pavlova z fiołkami

Bezy z wody po cieciorce krążą po anglojęzycznych stronach od jakiegoś czasu, zawitały też do Polski. Pomimo iż nie lubię bez, bo to niemal czysty cukier, to postanowiłam spróbować z czystej ciekawości, a wiecie dokąd ona prowadzi :) Akurat cieciorkę wykorzystałam do ciasta cieciorkowego, które zawiozłam na spotkanie autorskie "Słodkiego sposobu" zorganizowane przez SMAK - Magazyn wokół stołu w Warszawie. No a wodę spod cieciorki (ciecierzycy właściwie) przerobiłam na torciki bezowe z bitą śmietaną i fiołkami :)

wega?skie bezy, bezy bez jajek, ?mietana bez mleka, wega?skie torciki bezowe, vegan pavlova, vegan meringue

Wegańskie bezy bez jajek z wegańską śmietaną bez mleka

woda spod cieciorki z 1 puszki
1 i 1/4 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

Otworzyć puszkę cieciorki i zlać wodę. Ubijać ją na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Dodawać stopniowo cukier puder ciągle ubijając. Powinna powstać gładka, puszysta, sztywna, lśniąca piana, jak przy normalnych bezach. Na koniec dodać sok z cytryny. Szprycą (uwielbiam końcówkę z dużą gwiazdą :)) nałożyć pianę w kształt kółek na papier do pieczenia w środku formując lekkie wgłębienie. Surowe bezy cieciorkowe pachną brzydko - jak fasola z puszki, ale się nie zrażajcie, odorek zniknie. Piec w 120°C przez ok. 80 minut, aż będą całkiem suche. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku/puszce.

Na suche, wystudzone bezy nałożyć wegańską bitą śmietanę migdałową - przepis jest tutaj. Na 4 torciki potrójna porcja powinna wystarczyć. Moim zdaniem to najlepsza wegańska bita śmietana, jaką jadłam, ale jeżeli wolicie, to można wykorzystać gęstą część mleka kokosowego z puszki (jak już jedziemy na puszkach, to po całości ;)), lub krem jaglany KLIK. Do ubijania dodałam trochę ksylitolu, wanilię i skórkę cytrynową.

Torciki bezowe udekorować świeżymi fiołkami wonnymi, ulubionymi owocami albo truskawkami - jak w klasycznej Pavlovej.

wega?skie bezy, vegan meringue, vegan pavlova, bezy bez jajek, wega?skia mini pavlova

Mmmmm!... Sammmm cukier :D Ale słowo daję, że gotowym bezom cieciorkowym niczego nie brakuje do tradycyjnych na białku. Różnica jest naprawdę minimalna, więc jeżeli nie powiecie gościom, że nie są zrobione z jajek, to w życiu się nie zorientują! Śmietana migdałowa przez masło kakaowe smakuje jakby dodana do niej była biała czekolada ;) Torciki pierwsza klasa, pomimo iż jedynie fiołki w nich nie udają czegoś innego :P

Próbowałam wcześniej piec bezy na bazie siemienia lnianego, ale nie byłam zadowolona z efektu, a i babraniny stanowczo za dużo jak na moją cierpliwość. Na zagranicznych stronach spotkałam się jeszcze z gumą ksantanową i skrobią ziemniaczaną, wodę spod gotowania fasoli, albo proteinę sojową w proszku - bezy z puszki cieciorki to zdecydowanie najprostsze rozwiązanie. Ale następnym razem spróbuję z ksylitolem, bo klasyczna beza z nim wychodzi zupełnie inaczej, więc ciekawam jak zachowa się cieciorka.

Smacznego!

P.S. Dziś rozpoczyna się Festiwal Nauki w Krakowie, przyjdźcie koniecznie, bo dzieją się fajne rzeczy! A w sobotę w namiocie nr 32 na Rynku będę ja :)

czwartek, 21 maja 2015, pinkcake
Komentarze
2015/05/21 09:33:56
Ej, kochana, a musi by? ta cytryna? Bo na Smako?ykach raczej o cytrusach mowy nie ma. I czy na pewno dobre? Bo te lniane to by?y... no, jakie by?y to by?y, jak sama wiesz ;) Trzymaj? form? pod ?mietank??
-
2015/05/21 09:41:34
Nie musi :) Mo?esz da? kropelk? octu jab?kowego. Naprawd? mo?na si? nabra?, ?e s? normalnie z bia?ka robione :) Te z siemienia to kompletnie inna bajka.
-
Gość: iga, *.promax.media.pl
2015/05/21 09:52:10
Przepi?kne! Ja walcz? z wega?skimi bezami bez cukru, jak na razie same pora?ki. Kiedy wchodz? na Pani stron? z telefonu, zamiast polskich znaków w tek?cie pojawiaj? si? znaki zapytania :(
-
2015/05/21 09:59:30
U mnie te? niestety posypa?y si? czcionki. Próbowa?am poprawi? r?cznie, ale fiasko kompletne. Co? znowu blox kombinuje :(
-
2015/05/21 10:11:45
Jakie ?liczne, kusz? mnie te? od d?u?szego czasu ale na razie siedz? na studenckim wygnaniu, no i zbieram na nowy mikser, bo ten w domu ju? pracuje ostatkami si? ;) Obiecuj? sobie, ?e te beziki b?d? pierwsze, kiedy tylko przytul? nowy sprz?t :D
-
2015/05/21 10:33:21
No nie! BEZY bez jajek? Chyba zrodzi? mi si? pomys? na dekoracj? tortu z Krainy Lodu :) Koniecznie musz? tego spróbowa?!
-
2015/05/21 10:33:35
Z fio?kami ?adniejsze ni? z truskawkami. :)
-
2015/05/21 15:04:34
istny obłęd! :)
-
Gość: , *.umts.static.t-mobile.pl
2015/05/21 20:18:42
a jak smakuje beza na ksylitolu? i czy ilości dajesz tyle co cukru?
-
2015/05/22 08:15:10
wyglądają obłędnie! ciekawe jak smakują :)
-
2015/05/22 11:01:41
Śledzę te bezy ostatnio na kilku blogach i mam wielką ochotę spróbować. Twój deser jest zachwycający :)
-
2015/05/22 18:00:07
Justi, Olaf z bezy? ;)

Gościu, na ksylitolu smakują tak samo jak na cukrze. Ksylitol właściwie nie zmienia smaku, ale konsystencja jest inna.

Wiewióro, smakują jak bezy ze śmietaną ;)
-
Gość: , *.eaw.com.pl
2015/05/23 16:21:24
Zrobione:) Pochłonięte:) Cudowne,identyczne jak z białek.Ajlawju kobieto! Mówię do córki: dzisiaj serwuję bezy :D . Dziecko w szoku nie wie o co chodzi(alergia m.in. na jajo więc pojęcia- beza -nie zna ,tematu nie "ugryzła" :D) i mówi : mamuniu ale wolę jak rosną na drzewie :D
-
2015/05/23 20:43:14
Ale bzy też możesz dziecku zaserwować :)
pinkcake.blox.pl/2010/06/Bez-smazony-w-ciescie-nalesnikowym.html
-
Gość: Niki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/24 21:49:23
Aaaaa!!! ja byłam na stanowisku 29 :D
-
2015/05/24 22:17:21
Trzeba było zajrzeć ;)
-
2015/05/25 10:20:09
wspaniałe, mam ogromną chęć spróbować. Też bez nie lubię jakoś szalenie, ale z ciekawości sprawdzę jak wyjdzie.
cudowności robisz
-
2015/05/26 13:56:26
Nieee, nie, nie :D Z bezy będą góry lodu! A figurki kupiłam zabawki - od razu będzie prezent :)
-
2015/05/28 10:45:30
Bezy wyglądają obłędnie, super zdjęcia.
-
Gość: kasia, *.dynamic.chello.pl
2015/05/30 21:29:59
szkoda, że nie mogę strączkowych, cukru i jaglanej, jeju ale mi się chce słodkiego :(
-
2015/05/30 21:59:43
To zrób z białek na ksylitolu. Ich nie wymieniłaś ;)
-
2015/06/17 10:11:07
Czy ta cieciorka, ciecierzyca, czy jak jej tam ;) występuje również w wersji w zalewie BEZ soli? Bo spotkałam tylko takie z solą (albo w sosie pomidorowym, hi hi hi;)), a jakoś mi do bezy nie pasują :) Jakiej Ty używałaś cieciorki? Musze pilnie skompletować zakupy przedurodzinowe... ;)
-
2015/06/17 10:14:52
Wiesz co ja użyłam takiej ciecierzycy supermarketowej - nie zawiera soli. Ale że mnie też trochę zniechęca puszka, to możesz spróbować ugotować ciecierzycę w niewielkiej ilości wody i zostawić w tej wodzie na noc. Powinna wyjść taka gęsta zalewa, z której też można zrobić bezy :)
-
2015/06/17 10:36:05
Dzięki! Jak do jutra nie znajdę niesolonej puszki, to ugotuję (a Ty trzymaj kciuki, bo obietnica tortu i gór bezowych już zapadła, więc wiesz... ;)) pociągnę Cię do współodpowiedzialności ;) Muszę się jednak przyznać, że uległam naciskom środowiska domowego (czyli Solenizantki) i zakupiłam lukier plastyczny do wycinania śnieżynek...
Ślicznie dziękuję za inspiracje!
-
Gość: Liwr-a, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2015/06/28 14:11:18
Sądzę, że chodzi jednak o ciecierzycę (pl.wikipedia.org/wiki/Ciecierzyca_pospolita), a nie cieciorkę (pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka_(ro%C5%9Blina), pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka_pstra, ), bo choć należą do tej samej rodziny ta ostatnia nawet bywa trująca. Nie należy ulegać pomysłom ludzi niedouczonych, którzy właśnie taką błędna nazwę umieszczają na puszkach z ciecierzycą.
-
2015/06/28 16:45:35
Tak, oczywiście masz rację. Dlatego o tym piszę, że choć potocznie mówi się cieciorka, to chodzi o ciecierzycę. Czy też groch gołębi lub włoski. Tylko bądź łaskaw zauważyć, że chyba nikt nie ma wątpliwości, jaką roślinę zjada. Szczególnie kiedy kupuje ją w puszce...
-
Gość: , *.centertel.pl
2016/07/04 21:31:24
Bezy fajnie sie podnisly, na poczatku lekko popekaly i te miejsca ładnie sie zasuszyly i dalej byly duze jakby pulchne, ale pozniej mocno popekały, połamaly sie i wpadly do środka - z pulchnej bezy zrobil sie polamany placek. DLACZEGO???????????
-
2016/07/05 14:18:21
Może je zawiało?