Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z szyszek sosny

Był już dżem ze świerka (tu jest przepis), teraz przyszła pora na dżem z sosny! Z zielonych szyszek sosny.

zielone szyszki sosny, jednoroczne szyszki sosnowe, green pine cones

Sosna wykształca dwa rodzaje kwiatostanów (choć to naprawdę wcale nie są kwiaty, bo sosna to roślina nagozalążkowa, więc kwiatów nie wykształca, ale nazewnictwo się jakoś utarło). Duże zielono-żółte męskie kwiatostany sypią żółciutkim pyłkiem na wszystkie strony. Kwiaty żeńskie (czyli właściwie kłosy zarodnionośne, inaczej strobile) są drobne, czerwone i wyglądają jak maluteńkie różyczki. Zawiązują się na koniuszkach młodych pędów. Po zapyleniu kwiatu żeńskiego, z liści zarodniowych i łusek wspierających powstaje coś jakby owoc, czyli to co zwiemy szyszką. Szyszki sosny dojrzewają dwa lata. Po zapyleniu prawie w ogóle nie rosną, dopiero następnej wiosny pęcznieją w zielone beczułeczki. Rosną, wydłużają się przez całe lato. Na jesieni brązowieją, nasionka w nich zamknięte przez lato nagromadziły mnóstwo składników odżywczych. W zimie na szczyty sosen wspinają się zbieracze szyszek. Serio jest taki zawód ;) Muszą zebrać szyszki zanim się otworzą, żeby zdobyć nasiona do siewu nowych lasów. Kiedy tylko na przedwiośniu zawieje cieplejszy wiatr, dojrzałe szyszki pękają i wysypują nasiona, więc wtedy już nie ma po co się po nie wspinać.

Ale wróćmy do jednorocznych szyszek sosny. Tych zielonych. Nadają się do zjedzenia dopóki są miękkie, czyli teraz w maju i spokojnie do końca czerwca. Potem można jeszcze zrobić z nich nalewkę. Tylko pamiętajcie, że zbieranie szyszek w lasach państwowych jest zabronione i obwarowane karą grzywny.

dżem z szyszek sosny, pine cones jam, dżem z sosnowych szyszek

Dżem z zielonych szyszek sosny

1 kubeczek zielonych szyszek sosnowych
1-2 kubeczki nierafinowanego cukru
1 łyżka miodu 
ewentualnie 1 łyżeczka soku z cytryny 

Szyszki zmielić w maszynce do mięsa, albo zmiksować w blenderze. Bez obaw, ostrze z łatwością sobie poradzi z miękkim wnętrzem. Dodać cukier i miód, dokładnie wymieszać. Gotowe :)

Smak sosnowego dżemu jest bardzo fajny, ale bardzo mocny. Intensywnie żywiczy, lekko kwaskowaty. Superaśny! Moja rada to dokładnie poobrywajcie ogonki szyszek, nadają niepotrzebnej korowej goryczy. Specjalnie dodałam miód, by upłynnić dżem, żeby łatwiej się go rozsmarowywało. Jeżeli mielicie szyszki, to warto je utrzeć z cukrem w makutrze, żeby dżem był jednorodny. W lodówce dżem tężeje do bardzo sympatycznej konsystencji.

Zdecydowanie polecam :)
Gosia 

P.S. Są jeszcze ostatnie miejsca na moje sobotnie warsztaty w Bielsku-Białej (klik). Zapraszam! Przywiozę do degustacji dżem i jeszcze coś ;)

czwartek, 07 maja 2015, pinkcake
Komentarze
2015/05/07 07:02:23
Kosmos !!! Cudnie wygląda , , a jak smakuje to nie wiem , ale chciałabym wiedzieć
-
2015/05/07 09:38:23
Tego dżemu nie trzeba gotować? :)
-
2015/05/07 10:31:41
Niezła z Ciebie Wiewiórka, skoro potrafisz zachomikować nawet szyszki ;)
W życiu nie widziałam takich zielonych! Nawet się nie zastanawiałam nad postacią pośrednią zanim stwardnieją i zbrązowieją :) Ty to dajesz człowiekowi do myślenia :))
-
2015/05/07 10:40:49
Alu, do lasu marsz! To się dowiesz ;)

Kubo, pewnie można, ale ja nie gotowałam. Cukier działa konserwująco, więc zakładam, że jeżeli tarte płatki róży, czy fiołka stoją bez problemowo, to szyszkom też się nic nie stanie.

Justi :) Na szczęście po drzewach nie musiałam skakać jak wiewiórka, bo sosna była uprzejma i miała nisko gałęzie. I bardzo mi miło, że wciąż mogę Cię czymś zaskoczyć :)
-
2015/05/07 10:55:42
Bardziej obawiałem się o czystość mikrobiologiczną takich szyszek, co o tym sądzisz?
Kuba
-
2015/05/07 11:09:34
Wiesz, Kubo, wydaje mi się, że na gałąź rosnącą powyżej półtora metra nad ziemią, to żaden lis, czy wilk nie nasika... Poza tym szyszki można umyć. A żywice i cukier hamują rozwój bakterii i pleśni.
-
2015/05/07 11:39:35
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)
-
2015/05/07 15:02:02
Wiem, że nie ta ranga, ale w dowód uznania dla Twojej pracy, nominuję Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj vegepaj.blogspot.com/2015/05/liebster-blog-award.html
-
2015/05/07 18:26:31
Vegepaj, bardzo dziękuję! To wyróżnienie jest niezmiernie miłe :)
-
2015/05/07 19:16:34
ale wspaniały pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku :)
-
2015/05/08 09:00:02
Łał. Aż buzię z wrażenia otworzyłam... Muszę iść szukać szyszek :)
-
Gość: Hania, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/05/08 09:55:59
A czy myślisz, że kobieta karmiąca piersią może bez obaw taki dżem zjeść? :)
Bo korci mnie niesłychanie, żeby spróbować, ale nie chciałabym, żeby mojemu Oseskowi zaszkodziło :)
-
2015/05/08 11:00:27
Haniu, jeżeli nie zjesz całego słoika, to powinno być OK. Syrop z sosny nie jest zakazany w ciąży ani karmienia, więc szyszki też nie powinny być.
-
Gość: Lucjan, *.play-internet.pl
2015/05/08 21:19:54
Dziekuje - sprobuje..
-
Gość: Henry, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/05/09 02:11:41
Jutro poszukam szyszek :)
-
2015/05/09 15:44:58
Co za wspaniały pomysł! I obłędny kolor!
Jak tylko uda mi się "upolować" w lesie zielone szyszki zabieram się za dżem :)
-
2015/05/09 21:22:50
Dżem z szyszek - pierwsze słyszę! Zastanawiam się, jak to może smakować. Do czego w smaku to jest podobne? Zupełnie sobie nie mogę tego wyobrazić. Zastanawia mnie również czy wszystkim by u mnie smakował i przede wszystkim czy by się nie bali tego jeść? Trochę to takie nowe, egzotyczne i nawet bardzo zaskakujace moim zdaniem.
-
Gość: Henry, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/05/10 00:06:55
A z pędów kwiatowych nie można?..próbowałem dobre nawet surowe! :)
-
2015/05/10 09:29:55
Moniko, no jak ja Ci mogę odpowiedzieć, czy dżem będzie Wam smakował i nie będziecie się go bali? Przecież Was nie znam :) Sosny rosną wszędzie, więc to i taka egzotyka. Na pewno warto go spróbować.

Henry, tak, można, z męskich kwiatostanów też robiłam, tylko go jednak gotowałam.
-
Gość: Magda, *.opera-mini.net
2015/05/10 10:35:13
Jesteś niesamowita.
Ja się od tygodnia zbieram, żeby mleczy nabierać na syrop i winko, a tu takim cudem mi smaki robisz. Z koszykiem do lasu muszę ;)

A powiedz mi, do czego potem taki dżem - naleśnik ? :D ciasto ?
-
2015/05/10 17:45:50
Do czego? Do czego chcesz ;) Do lodów, ciasta, tostów... To mocny smak, warto go sparować z jakimiś dodatkami.
-
Gość: Magda, *.opera-mini.net
2015/05/10 19:19:23
Chyba się jutro skuszę, i na szaber pójdę :D
-
2015/05/11 13:08:06
Witam jestem w prawdziwym szoku. Z szyszek można zrobić dżem? no ładnie czego to człowiek się dowiaduje. Słyszałem, że żołędzie się smaży, ale nigdy bym nie pomyślał, że z szyszek można zrobić dżem. Niech mi ktoś napisze, czy warto jest zrobić sobie taki dżem i jak to smakuje to być może, wtedy poeksperymentuje.
-
2015/05/11 17:12:33
No, ja właśnie piszę, jak smakuje i że warto. Ja nie wystarczę?
-
2015/05/11 19:59:25
mam pytanie-kiedy zrywać te szyszki...jaki miesiąc
-
2015/05/11 20:30:54
Teraz! W maju i jeszcze w czerwcu.
-
2015/05/13 19:09:00
Zawsze coś fajnego! Piękne te młode szyszki, a i dżem ma cudowny kolor i na pewno zapach też. :)
-
Gość: , *.tktelekom.pl
2015/05/16 17:14:14
A takie cuda widzę pierwszy raz w życiu! Wow!
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2015/05/17 21:49:20
Czy z szyszek modrzewia też można?
Zbierając sosnowe , widziałam piękne na jednym modrzewiu zielone ,zaś na drugim coś jakby różowo-czerwono-fioletowe .
-
2015/05/18 18:18:53
Klott, o modrzewiu nie wiem, słyszałam od jednej zielarki, że się nie nadają, bo modrzew ma mleczko a nie żywicę, ale jej raczej chodziło o właściwości lecznicze. Natomiast polecam spróbować szyszki świerka - niesamowite :)
-
Gość: Henry, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/05/22 19:55:19
Dżemik zrobiony..Dodałem też kwiatostany sosny, rabarbar i jabłko :)..i chwilę zagotowałem..dla zdrowotności kanapkę się zje..do częstszego używania lepiej zmieszać ze zwykłym owocowym dżemikiem, np. z wiśni :D
-
Gość: szarlotek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/28 20:02:25
Myślałam,że nic mnie już nie zaskoczy,a tu taka niespodzianka :) Co roku robię cukier sosnowy to oczywiście i tą atrakcję przetestuję, skoro zachęcasz do zrobienia ;D
-
Gość: marta, *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/05/29 15:35:05
Czyli dżemik może postać kilka miesięcy? ;) Mam nadzieję, że przez weekend znajdę jakąś fajną sosne z tak niskimi gałęziami, żeby je dosięgnąć :D
-
2015/05/29 22:29:50
Jak wszystkie przetwory z przynajmniej 60% cukru :)
-
Gość: elrond33, 80.48.147.*
2015/06/01 14:45:32
Wszystko pięknie, ale jak pozyskać takie szyszki? Przecież sosny są wysokie.
-
Gość: Henry, *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/06/01 21:57:28
z młodych sosen :)
-
2015/06/03 10:35:16
Pierwszy raz widzę taki wynalazek, narobiłaś mi ochoty i w weekend wybiorę się do lasu po szyszki i spróbuje zrobić.
-
Gość: Jarek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/04 21:45:47
Witam serdecznie.

Dziś spróbowałem robić drzem z szyszek ale zaraz po przekrojeniu lub blendowaniu traciły swój kolor i ciemniały co może być przyczyną i jak temu zaradzić??
-
2015/06/06 21:32:38
Może po prostu szyszki zawierały czerwony barwnik, i dlatego po zmiksowaniu powstał bury kolor?
-
2015/06/14 17:03:56
Zrobiłam, może nie wszystko mi wyszło tak jak powinno ale w rezultacie jestem bardzo zadowolona, dziekuję. Zastanawiam się czy zdążę jeszcze na następne szyszki w tym roku :)
-
Gość: dora, *.centertel.pl
2016/02/15 02:48:48
Hej, wygląda zjawiskowo. Myślisz że bez miodu się da? Ja nie jadam miodu w ogóle, a sztuczny to wiadomo- sztuczny.
-
2016/02/15 07:39:18
Możesz dać syropu klonowego. Albo nawet soku z cytryny, żeby rozluźnić konsystencję.
-
Gość: moani, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/05/09 14:36:24
Szyszki smakują nie tylko nam. Niektóre mają lokatorów ;-) ale jak kto nie wegetarianin.
-
2016/05/10 14:26:14
Wystarczy przeciąć każdą szyszkę i obejrzeć od środka przed wrzuceniem do blendera :)
-
Gość: slav, 78.10.204.*
2016/05/16 16:31:56
A czy można by użyć tylko miodu? Czy wtedy proporcje będą takie same żeby to mogło postać przez zimę i się nie popsuć?
-
2016/05/16 16:48:33
Sosna z miodem lubi sobie przefermentować. Obowiązkowo trzeba będzie trzymać w lodówce.
-
Gość: Aga83, *.adsl.inetia.pl
2016/06/01 18:23:19
Hej

Czy słyszał ktos o przepisie na smażone pędy sosny??? Poszukuję i nigdzie nie ma....a ciekawa jestem bardzo.
-
2016/06/01 23:01:48
Aga, a jesteś pewna, że chodzi o pędy? Bo są przepisy na smażone orzeszki sosnowe, a ja osobiście smażyłam podkorze sosny. Ale w sumie takie młodziutkie odrosty są wystarczająco miękkie, by dało się je usmażyć. Tylko nie rozumiem, po co Ci przepis? Wrzuć na patelnie z masłem i daj znać czy smakowało :)
-
Gość: Aniaa, *.play-internet.pl
2016/07/16 18:01:27
Czy można jeszcze teraz zrobić ten dżem z szyszek. Właśnie dzisiaj dostałam mnóstwo szyszek.
-
2016/07/16 19:52:01
Moim zdaniem nie. Szyszki są już twarde i lada moment będą drewnieć, dżem będzie smakował wiórami. Takie późne szyszki nadają się jeszcze na nalewkę lub ocet albo do aromatyzowania marynat.
-
Gość: Henry, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/07/20 03:27:19
Szyszki jeszcze są zielone :)
-
2016/07/20 19:22:17
Owszem są zielone, ale już są zdrewniałe. Na dżem są za twarde.
-
2017/03/15 20:53:26
Robiłam ten dżem, jest nieziemski, nawet do serów różnej maści, w tym pleśniowych. Nawet w opcji do "śledzika" (mini-kanapeczki warstwowo: pumpernikiel+serek twarogowy/śmietankowy+solony śledzik+dżem szyszkowy+kiełki rzodkiewki).
Ale, najchętniej dodaje łyżeczkę dżemu do gorących herbat nieowocowych. WYŚMIENITA!!! Dżem się skończył..... i herbaty straciły smak.
-
2017/03/15 20:59:32
Dżem z szyszek świerka jest jeszcze fajniejszy, ale ciężko, oj, ciężko zdobyć szyszki... :) serwuję go do serów białych ziołowych, pleśniowych. Kontrast smakowy jest w moim odczuciu super. Znajomi, którzy próbowali tę wersję - też potwierdzają. No, ale co kto lubi!