Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kwiaty klonu w cieście i pyszny napar klonowy

Klon - drzewo, którego tajemnice warto odkryć. Kiedy stopnieją śniegi i drzewa budzą się do życia, można spuścić z pnia sok klonowy, z którego przez odparowanie uzyskuje się syrop klonowy. Łukasz Łuczaj twierdzi (klik), że polskie klony mają w soku tyle samo cukru co klony kanadyjskie (czyli ok. 6%), jakieś dwa razy więcej niż w soku brzozowym.

kwiat klonu, klonowe kwiaty, maple flowers, jadalne kwiaty drzew

Może pamiętacie, że na jesieni smażyłam liście klonu (klik), a teraz przyszła pora odkryć tajemnicę klonowych kwiatów.

Zauważyłam, że do klonowych pomponików kwiatowych, które strąciła wichura, błyskawicznie dobierają się mrówki, a one wiedzą co dobre :) I w tym przypadku mają absolutną rację! Najpierw spróbowałam ich na surowo - są słodkawe i zielne, z łodyżek wypływa białe, lekko gorzkie mleczko. Są ciekawe, ale to jeszcze nie to.

fried maple flowers, smażone kwiaty klonu, klonowe racuszki kwiatowe

Smażone kwiaty klonu

ok. 1 szklanka wody lub ulubionego mleka (np migdałowego)
1 szklanka mąki (pszenna, gryczana lub z ciecierzycy jak poleca Iness klik)
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
ewentualnie miód, brązowy cukier lub syrop klonowy

kwiatostany klonu 
tłuszcz do smażenia

Po pierwsze trzeba znaleźć kwitnący klon, który rośnie w czystej okolicy i ma nisko gałęzie :)

Ze składników przygotować ciasto jak na naleśniki. Gęstość dobierzcie wg upodobania, w zależności, czy chcecie mieć chrupką tempurę, czy miękkie racuszki. Ja zrobiłam ciasto niesłodzone, żeby lepiej poznać smak kwiatów. Ciasto odstawić na chwilę do lodówki, żeby skrobia wchłonęła wilgoć.

kwiaty klonu w tempurze, kwiatostany klonu smażone, fried maple flowers

W cieście maczać kwiaty i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, wyciągnąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

Powiem tak, zawsze lubiłam kwiaty klonu - roziskrzone zieloniutkie pęki pojawiające się przed liśćmi, bezsprzeczny objaw bezczelnie wracającej wiosny. A teraz po prostu je kocham! Są najzwyczajniej w świecie pyszne :) Mrówki miały rację!
Obróbka termiczna wyciągnęła z nich więcej słodyczy i podbiła ziołowy aromat. Nawet mój W się w nich rozsmakował :) Ja chciałam więcej!

herbatka z kwiatów klonu, napar klonowy, maple flower infusion, herbata klonowa

Herbatka klonowa

3-4 kwiatostany klonu pospolitego (Acer platanoides)

Kwiaty klonu zalać gorącą wodą, odstawić pod przykryciem na dziesięć minut. Posłodzić miodem lub syropem klonowym.

Przepyszny napar. Słodki i aromatyczny. Bardzo mi przypominał herbatkę lipową, ale nie był tak śluzowaty. Kwiatowe i zielne nuty naprawdę warte poznania. Można też zrobić na nich nalewkę. Już wiem, że będę na kwiaty klonu niecierpliwie czekać do kolejnej wiosny:) 

Te i inne drzewne przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

piątek, 17 kwietnia 2015, pinkcake
Komentarze
2015/04/17 09:24:35
Zapraszam do nas, kwitnienie dopiero się zacznie. Zresztą przy takiej temperaturze, to pewnie dopiero w maju :) Jak coś się skończy w Krakowie, to sezon możesz przedłużyć sobie u nas ;)
-
Gość: Ana, *.dynamic.chello.pl
2015/04/17 18:07:45
Zainspirowana kwiatami na talerzu, przypomniałam sobie, że przecież jemy je na co dzień, jak kalafior - i dziś właśnie na naszych talerzach pojawiła się śliczne fluorescencyjnie zielone romanesco :) łyżka masełka i można się zajadać:)) może masz inne pomysły na kwiaty, o których nie myślimy jak o kwiatach, bo są powszechnym pożywieniem?
-
2015/04/17 23:31:20
Justi, bardzo chętnie :)

Ano, nie bardzo rozumiem Twoje intencje. Goździki, hibiskus, szafran, lipa i rumianek, syrop z bzu, konfitura z róży, suszona lawenda. One stale są w mojej kuchni i nawet na sekundę o tych ukrytych kwiatach nie zapominam, że są kwiatami.
-
Gość: Zupełnie zielona.. , *.centertel.pl
2015/04/18 20:47:41
Czy takie kwiaty można, tzn. czy da się ususzyć, tak żeby taką herbatką cieszyć się później? Pozdrawiam
-
2015/04/18 20:56:30
Niestety jeszcze nie próbowałam. Dopiero zaczynam eksperymentowanie z kwiatami klonu. Ale spróbuję :)
-
Gość: AgaL, *.play-internet.pl
2015/04/18 22:19:03
czy klon platan tez się nada?
-
2015/04/19 08:16:38
Nie spotkałam nigdzie informacji o jadalności platana.
-
2015/04/19 17:51:41
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale kiedyś babcie, prababcie itd chyba bardziej korzystały z dobroci natury niż my obecnie :) Różnego typu herbatki ziołowe lubię, ale piję tylko te kupne. Pokazałem żonie te placuszki z klonem to spojrzała na mnie jakby nagle zielony i z czółkami się stał :P Ja tam chętnie spróbuję, dzięki za przepis :)
-
Gość: Hina, 31.178.4.*
2015/04/20 16:20:31
ale świetny przepis, muszę zrobić :) a czy liście takie wiosenne tez się nadają do smażenia? czy to musza być takie późne?
-
2015/04/20 19:14:25
Michale, wydaje mnie się, że w miastach to od bardzo dawna zapomniano o dobrodziejstwach natury. Może na wsi było inaczej, ale chyba od czasów wojny, to ludzie wstydzą się jeść dzikie rośliny, bo to było jedzenie głodowe i póki kogoś stać, to nie będzie jadł zielska. Grzyby, owoce jagodowe, to jeszcze ujdą, ale zielsko?! Sporo wiedzy zielarskiej przepadło z głupiej dumy.

Hino, młode listki klonu chyba są zbyt delikatne, przepadną w tym smażeniu. Jeżeli już, to spróbuj na surowo :)
-
Gość: Hina, 31.178.4.*
2015/04/20 20:44:07
spróbuję, dziękuję :)
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/04/23 11:35:14
Jedzenie kwiatów klonu wydaje mi się dziwactwem. Ale zachwycającym dziwactwem :-)
-
Gość: , *.tktelekom.pl
2015/04/25 17:26:16
SPŹNIŁAM SIĘ!!! JUŻ PRZEKWITŁY! :-(
-
2015/04/26 15:13:48
Lubię to niekonwencjonalne podejście do kuchni. Sama jestem fanką Pana Łuczaja, tak więc za każdym razem gdy coś przygotujesz i wstawisz przepis na bloga to chętnie z niego korzystam. Co prawda sezonowość pewnych roślin wpływa na to kiedy będę mogła realnie skorzystać z przepisu. Jednakże wiem, że warto czekać.
-
Gość: wera, 193.240.28.*
2017/09/19 11:44:25
ja uwielbiam herbate basilurową jesienną z pączkami klonu jest po prostu pyszna