Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kapary z nasturcji

Pewnego jesiennego dnia los rzucił mnie w kompletnie nieznane rejony. Idąc na azymut przez zdziczałe opłotki dawnych ogródków działkowych trafiłam do raju. Nasturcjowego raju! Pełnego nasion nasturcji, czyli czegoś dla mnie zazwyczaj nieosiągalnego, ponieważ jako zaciekli kwiatożercy zawsze zjadamy wszystkie kwiaty nasturcji, ledwie się rozwiną :P

nasturtium capers, kapary z nasion nasturcji, marynowane nasiona nasturcji, pickled nasturtium seeds

Nareszcie mogłam wypróbować przepis na kapary z nasion nasturcji! Byłam bardzo szczęśliwa, kiedy przyszła pora otworzyć słoiczek! A teraz jest akurat czas, żeby bardzo serdecznie zachęcić Was do kupienia nasion nasturcji i obsianiu wkrótce jak największych połaci dostępnej ziemi, skrzynek balkonowych, doniczek...

A poza tym w kalendarzu na luty widnieje właśnie zdjęcie kaparów z nasturcji, więc najwyższa pora, żebyście mogli skorzystać z przepisu ;)

nasturtium capers, marynowane nasiona nasturcji, kapary z nasion nasturcji, nasturcjowe kapary, kaparki z nasturcji,

Marynowane nasiona nasturcji

2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki 

Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować.

marynowane nasiona nasturcji, pickled nasturtium seeds, jadalne owoce nasturcji

Kocham nasturcje! To cudowne rośliny, których jadalne są liście, kwiaty i nasiona! Ach, ach, ach! :)

Smacznego!

poniedziałek, 02 lutego 2015, pinkcake
Komentarze
2015/02/02 08:20:04
Wow, ale cudne! Nie jadłam nigdy w ogóle nasturcji. Piękne zdjęcia Gosiu,
pozdrówki! :)
-
2015/02/05 10:51:28
Robię od lat, są pyszne!
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/02/05 22:36:20
Wieeele lat temu nauczyła mnie je robić babcia, a mama zjadała kwiaty nasturcji, które uwielbiałam zawsze, bo są piękne. Nasturcjowych kaparów nie robiłam od dawna, ale jak uda się wyhodować nasturcje, muszę zacząć na nowo.
-
Gość: filomidanek, *.wro-com.net
2015/02/08 18:19:17
Jadałam takie u babci na lubelszczyźnie bardzo wiele lat temu. Wtedy w Pl prawdziwych kaparów nie było, więc byłam przekonana, że tak się nazywają marynowane nasiona nasturcji. :) Ja też chcę do nasturcjowego raju! Bo kwiaty i liście zjadam w sałatkach. :(
-
2015/03/11 10:15:20
Czy ktoś robił solone nasiona nasturcji ??? Nie lubię marynowanych kaparów. Uwielbiam solone.
-
Gość: mm, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/05/21 22:57:53
robiłam,polecam zamiast prawdziwych-na pizzę idealne!
-
Gość: gosc, *.dynamic-ww-10.vectranet.pl
2017/08/04 20:25:51
Dzień dobry,
Poproszę o doprecyzowanie, jakiej pojemności słoiczki. Czy takie, w jakich kapary mają być docelowo?
-
2017/08/04 21:27:35
Tak, takich, w jakich mają być kapary, o takiej pojemności, jaką ilość nasion uda się zebrać.
Nadmiar marynaty można wykorzystać do innych przetworów, a jak zabraknie, to zawsze można dorobić.