Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Lussekatter - szafranowe bułeczki na św. Łucję - wege

W Szwecji hucznie i radośnie obchodzi się dzień św. Łucji. Skąd w protestanckim kraju taka gorliwa cześć świętego i to z tak makabryczną historią? Pięknie i zawile wytłumaczono to na stronie ambasady Szwecji (klik). Wynika stamtąd, że Łucja zastąpiła poniekąd św. Mikołaja i wchłonęła Dzieciątko Jezus. Do umiłowania Łucji chyba doszło jeszcze uwielbienie Szwedów dla światła, którego w zimie mają tak mało, a pochód z pochodniami zawsze robi wrażenie...

Skandynawię uwielbiam i zawsze mile będę wspominać czas, który tam spędziłam, więc chętnie nawiążę i do Lussekatter. Z tym, że mój przepis jest oczywiście luźną wariacją, bo ani masła, ani jajek nie użyję, bez których jak powszechnie wiadomo ciasta zrobić się nie da :P

vegan Lusserkatter, bułeczki szafranowe na świętą Łucję bez jajek, lusserkatter without eggs

Bułeczki szafranowe na św. Łucję w wersji wegańskiej

3,5 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
szczypta szafranu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny najlepiej EKO
1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego (jak zrobić)
5 łyżek roztopionej margaryny (FAQ) lub oliwy (ja użyłam mojej mieszanki kokos-shea-kakao)
3 łyżki puree z dyni (Hokkaido)
1 szklanka mleka migdałowego (DIY) lub innego

rodzynki

Szafran wsypać do kieliszka, zalać ekstraktem waniliowym, przykryć i odstawić na pół godziny. Można go też podgrzać dodając go do roztapiania tłuszczu. Chodzi o to, że luteina z szafranu rozpuszcza się w tłuszczach i rozpuszczalnikach niepolarnych np.: w alkoholu.

Ponieważ używam dyni Hokkaido, to bułeczki i tak będą miały złoty kolor, więc szafran w sumie jest niepotrzebny, no ale przecież chodzi o konwencję! Nie może być szafranowych bułeczek bez szafranu :)

Cytrynę wyszorować pod zimną wodą. Zmieszać suche składniki ciasta, dolać składniki mokre i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

Wyrośnięte ciasto wyrobić, urywać po kawałku, toczyć z niego wałeczki. Wałeczki zwijać w kształt litery S. W środek zawijasów włożyć po rodzynce. Lusserkatter mogą też mieć inne kształty, kluczowe jest jednak włożenie 2 rodzynek symbolizujących oczy Łucji.

Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem przepiórczym (wtedy oczywiście nie będą wege:)) lub wodą z cukrem, żeby się błyszczały. Piec w 180°C przez około 12 minut.

Smacznego!

P.S. Koniecznie obejrzyjcie nowy numer Małopolskiego Apetytu! Mój artykuł prezentuje się szczególnie pięknie :)

Małopolski Apetyt, Magazyn Blogerów Kulinarnych

sobota, 13 grudnia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/12/13 06:29:14
Bułeczki jak malowane i pewnie pyszne.
Ciekawa jestem czy dało by się zrobić podobne z użyciem mąki migdałowej lub kokosowej bo tylko takie mogę.
-
2014/12/13 10:01:00
Ciasto drożdżowe musi na czymś budować strukturę, a mąka migdałowa i kokosowego tego nie zapewnią. No chyba, że możesz użyć jajek.
-
2014/12/13 14:45:50
Piękne te bułeczki ! Zreszta jak wszystko co pani tutaj proponuje :) Mam pytanie:czy magazyn dostepny jest tylko online czy można go gdzies kupić? pozdrawiam
-
2014/12/13 17:23:31
Lusiuu, dziękuję bardzo :) Niestety druk jest strasznie drogi, a my nie mamy sponsorów, więc Małopolski Apetyt jest tylko w internecie.
-
2014/12/13 23:03:02
a próbowałaś robić te bułęczki na mące bezglutenowej ?
-
2014/12/14 12:38:47
Na gotowej mieszance bezglutenowej wychodzą, choć są cięższe od pszennych.
-
2014/12/14 21:32:58
Wegańskie, no świetnie! :))
-
2014/12/17 14:58:09
Jakie piękne są te bułeczki! Cudownie Ci wyszły.
Pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: Monikaks, *.adsl.inetia.pl
2015/12/08 11:52:06
A czym można zastąpić dynię, bo nie mam akurat...
-
2015/12/08 12:34:10
Marchewką, jabłkiem lub żółtkami.