Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa dyniowa po prowansalsku

Zupa dyniowa wdarła się już do wielu kuchni. Najpopularniejszym sposobem doprawiania jest curry i mleczko kokosowe. To dobry smak, ale niezbyt dla mnie dostępny, ponieważ Córcia nie lubi curry, a W nie cierpi mleka kokosowego :D
A że przy stole muszę każdemu dogodzić, dlatego najczęściej zupę dyniową doprawiam ziołami.

zupa dyniowa po prowansalsku, zupa z dyni hokkaido, pumkin soup, squash soup

Zupa z dyni Hokkaido po prowansalsku

ok 0,6 kg kawałek dyni Hokkaido
ok. 1 litra wywaru warzywnego z solą morską
po szczypcie ziół: rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, lawenda, cząber, szałwia, liść pietruszki, czosnek

Dynię umyć i pokroić razem ze skórką w dużą kostkę. Dynia Hokkaido jest bardzo twarda, więc trzeba się zawziąć nad nożem. Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości (kilka-kilkanaście minut w zależności od grubości kawałków). Dorzucić zioła i zmiksować na gładko.

Nie mogłam odpuścić Festiwalu dyni więc moją zupę dyniową wysyłam z całusami do Bei :)

Smacznego!

czwartek, 30 października 2014, pinkcake
Komentarze
2014/10/30 08:46:38
Pycha!
-
2014/10/30 17:24:11
oj tak, to coś dla mnie- jestem fanką dyni! :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/10/31 08:47:19
O, fajnie, bo mnie też nie smakuje curry i nie wiedziałam z czym zestawić dynie. Dziękuję za inspirację.
-
2014/10/31 20:54:40
Uwielbiam zupkę dyniową w każdej wersji, ale Córcia też nie lubi curry. Lubi za to różne zioła i zieleninę, co każe mi spróbować Twojej wersji.
-
2014/11/03 08:59:50
Dziękuję i życzę smacznego! :)