Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Obiad dla zdrowego lenia

Nie wiem, dlaczego zdrowa kuchnia ma opinię trudnej, pracochłonnej i czasochłonnej. Ja uważam, że to kuchnia idealna dla leni, takich jak ja :) Nie cierpię sterczeć w kuchni przez pół dnia. Z resztą nie mam tyle czasu. Od przyjścia z pracy i odebrania dzieci mam około pół godziny do przyjścia męża - głodnego jak wilk, a i mnie też nieźle burczy w brzuchu. A posiekanie kilku warzyw i wrzucenie ich do piekarnika zajmuje kilka minut, w między czasie ugotuje się zupa i kasza.

pieczona dynia,pieczona cukinia,pieczony bakłażan,pieczone pieczarki,pieczone brukselki,pieczona papryka,pieczone warzywa na obiad

Pieczone warzywa na obiad

kawałek dyni Hokkaido lub piżmowej (ale piżmową trzeba obierać, a Hokkaido nie)
papryka 
bakłażan
cukinia 
brukselki
cebula
pieczarki 

Warzywa umyć, nie obierać ze skóry, grubo posiekać, posypać solą morską i ulubionymi ziołami, polać oliwą i wstawić do piekarnika na 180°C na ok. 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać, poprzewracać. Podawać same albo z ulubioną kaszą np.: gryczaną lub jaglaną.

Dynia jest bardzo sycąca, warzywa ciekawe, zioła aromatyczne. I obiad sam się robi :)

Smacznego!

piątek, 31 października 2014, pinkcake
Komentarze
2014/10/31 11:57:54
takie dania to ja lubię! choć pewnie zrobiłabym bez brukselki :P
-
2014/10/31 20:38:19
No właśnie! Szybkie, zdrowe i pyszne! Pewnie tego nie pochwalisz ;), ale ja do warzyw daję jeszcze podgotowane w łupinkach ziemniaki :) To w drodze rodzinnego kompromisu, żeby warzywa były bardziej przyjazne męskiej części rodziny, wychowanej w hołdzie mięsa :)
Muszę spróbować z brukselką, bo dotychczas nie dawałam jej do pieczenia.
-
2014/11/01 22:53:12
Bardzo lubię pieczone warzywa. Szczególnie buraczki, paprykę i cukinię. :)
Pysznie wygląda ten obiadek, mniam,mniam.
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2014/11/01 22:56:50
a moje warzywa tak ślicznie nie wyglądają po wyjęciu z pieca, są blade i podchodzą wodą:/
-
2014/11/02 19:12:05
Wiewióro, u nas też brukselka rzadko bywa, ale zostało mi kilka sztuk, to dorzuciłam ;)

Justi, ja chwalę każdy sposób, żeby jeść więcej warzyw a mniej mięsa :)

Majnako, u nas to stali bywalcy :)

Mary, widocznie pieczesz je zbyt długo, albo w za niskiej temperaturze.
-
2014/11/06 13:23:17
Upiekłam wczoraj warzywny obiad i po raz pierwszy dodałam dynię :) Zwykle używam jej do potraw słodkich (bo nawet zupę robię na słodko-kwaśno) i myślałam, że nie będzie pasować. A tu niespodzianka! Pieczona dynia smakowała mi najbardziej :)
-
2014/11/06 21:21:23
Dynia fajnie uzupełnia inne warzywa, jest słodka, prawie jak ziemniaki :)