![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z dzikiego bzu z lawendąNie przepadam za smakiem owoców czarnego bzu, a chciałam wykorzystać je do dżemu. Więc postanowiłam go nieco stuningować. Chwyciłam pierwszą rzecz, jaka mi wpadła w ręce, a była nią lawenda, i dorzuciłam do gotujących się konfitur. Efekt bardzo mi się podoba, bo drapieżny aromat lawendy zmienił nieco mdły posmak owoców dzikiego bzu :) Dżem z owoców czarnego bzu z lawendą 500 g owoców czarnego bzu W pełni dojrzałe owoce dzikiego bzu oddzielić od gałązek. Zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dodać w całości gałązki lawendy lub szczyptę sypkich kwiatów lawendy. Nie lubicie lawendy - nie dodawajcie :) Dusić, aż wszystkie owoce popękają. Przetrzeć przez sitko. Nie jest to konieczne, ale ja nie cierpię pestek z czarnego bzu! Nawet nie będę się zasłaniać, że to moje dzieci za nimi nie przepadają ;) Jeśli jesteście purystami i wolicie klarowne galaretki, wtedy owoców nie wolno przecierać, a jedynie zostawić do odcieknięcia. Ja wolałam wycisnąć z owoców wszystko, co tylko się da, więc mój dżem jest nie tylko mętny, ale wprost są w nim grudki, tyle że bez pestek. Do przecieru dodać pektynę, zamieszać i zagotować. Przełożyć do sterylnych słoików. Smacznego! niedziela, 21 września 2014, pinkcake
Tagi:
jadalne dzikie rośliny
przetwory
przepisy bez pszenicy
przepisy bez mleka krowiego
przepisy bez jajek
owocowe
bez
Komentarze
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/09/21 19:18:25
prezentuje się cudownie :)
2014/09/23 14:30:39
Dziękuję, Foodmania:)
Kamelunko, jak na kogoś, kto nie lubi bzu, to muszę potwierdzić, że i owszem :) Alicjo, mogę się jedynie domyślać :) 2014/09/28 09:46:00
Ach! Wygląda przepysznie... W tym roku chyba nie dam rady, bo maluszek pochłania cały mój czas, ale przepis zapisuję i za rok nie będzie wymówki!:) SUPER:)
Gość: Angie, *.pabianice.msk.pl
2014/09/30 22:01:53
Witam :)
Czy zamiast brązowego cukru można również użyć trzcinowego? 2014/10/02 14:20:31
Buraczany cukier rzadko jest brązowy, no chyba że jest farbowany karmelem.
Ja używam brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego. |