Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z dzikiego bzu z lawendą

Nie przepadam za smakiem owoców czarnego bzu, a chciałam wykorzystać je do dżemu. Więc postanowiłam go nieco stuningować. Chwyciłam pierwszą rzecz, jaka mi wpadła w ręce, a była nią lawenda, i dorzuciłam do gotujących się konfitur. Efekt bardzo mi się podoba, bo drapieżny aromat lawendy zmienił nieco mdły posmak owoców dzikiego bzu :)

dżem z czarnego bzu, konfitura z dzikiego bzu, elderberry jam, elderberry jelly

Dżem z owoców czarnego bzu z lawendą

500 g owoców czarnego bzu
200 g brązowego cukru lub ksylitolu
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki pektyny jabłkowej
2 kwiatostany lawendy

W pełni dojrzałe owoce dzikiego bzu oddzielić od gałązek. Zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dodać w całości gałązki lawendy lub szczyptę sypkich kwiatów lawendy. Nie lubicie lawendy - nie dodawajcie :)

Dusić, aż wszystkie owoce popękają. Przetrzeć przez sitko. Nie jest to konieczne, ale ja nie cierpię pestek z czarnego bzu! Nawet nie będę się zasłaniać, że to moje dzieci za nimi nie przepadają ;) Jeśli jesteście purystami i wolicie klarowne galaretki, wtedy owoców nie wolno przecierać, a jedynie zostawić do odcieknięcia. Ja wolałam wycisnąć z owoców wszystko, co tylko się da, więc mój dżem jest nie tylko mętny, ale wprost są w nim grudki, tyle że bez pestek.

Do przecieru dodać pektynę, zamieszać i zagotować. Przełożyć do sterylnych słoików.

dżem z owoców czarnego bzu, konfitura z dzikiego bzu, elderberry jam, elderberry jelly, dzem z owocow dzikiego bzu

Smacznego!

niedziela, 21 września 2014, pinkcake
Komentarze
2014/09/21 19:18:25
prezentuje się cudownie :)
-
2014/09/22 13:39:47
to musi być przepyszne :)
-
2014/09/23 11:00:28
nawet nie wiesz jakiego mi smaka zrobiłaś na taki drzemik
-
2014/09/23 14:30:39
Dziękuję, Foodmania:)

Kamelunko, jak na kogoś, kto nie lubi bzu, to muszę potwierdzić, że i owszem :)

Alicjo, mogę się jedynie domyślać :)
-
2014/09/28 09:46:00
Ach! Wygląda przepysznie... W tym roku chyba nie dam rady, bo maluszek pochłania cały mój czas, ale przepis zapisuję i za rok nie będzie wymówki!:) SUPER:)
-
Gość: Angie, *.pabianice.msk.pl
2014/09/30 22:01:53
Witam :)
Czy zamiast brązowego cukru można również użyć trzcinowego?
-
2014/10/02 14:20:31
Buraczany cukier rzadko jest brązowy, no chyba że jest farbowany karmelem.
Ja używam brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego.