Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z jarzębiny, dżem z jarzębiny i berberysu

Jarzębina, czyli jarząb pospolity, zdecydowanie nie jest moim ulubionym owocem, ale od zawsze chciałam spróbować konfitury z jarzębiny. Przed użyciem jarzębinę należy przemrozić przynajmniej przez 2 dni, żeby się pozbyć części goryczy. Moja jarzębina czekała w zamrażarce przez... rok. Masakra i wstyd :D Chciałam konfitury przygotować wcześniej, żeby były gotowe do zaprezentowania przed sezonem, ale tyle mi zajęło zebranie się do dzieła, że w międzyczasie nowa jarzębina już dojrzała :)

konfitura jarzębinowa,konfitury z jarzębiny, sorbus jelly, rowan jam, konfitura z owoców jarząbu

Konfitura z jarzębiny

500 g owoców jarzębiny
400 g brązowego cukru lub miodu
1/2 szklanki wody

Owoce jarzębiny umyć, przebrać, usunąć ogonki. Zamrozić na przynajmniej dwa dni. Wrzucić do wody i zagotować. Odlać wodę, a owoce zasypać cukrem. Dolać wodę i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i jarzębina zmięknie. Jeżeli używacie miodu, pamiętajcie, że garnek musi być bardzo wysoki, bo miód gotuje się bardzo gwałtownie.

Cóż, trzeba być koneserem, żeby ją docenić, ponieważ pomimo wszelkich działań osłabiających gorycz, konfitura jarzębinowa jest gorzka. Trzeba już ją taką polubić :) Dobrze pasuje do wytrawnych dań do słodkich absolutnie nie.

Mimo wszystko się nie poddałam i próbowałam jarzębinę jakoś tuningować, żeby docenili ją również moi koneserzy o nieziemsko wysublimowanych podniebieniach.

dżem z jarzębiny i berberysu, konfitura z berberysu i jazrębiny, dżem jarzębinowy, mountain ash jam

Dżem z jarzębiny i berberysu

500 g jarzębiny
500 g jabłek
20 g owoców berberysu
300 g brązowego cukru
1/2 szklanki wody
ewentualnie kieliszek whiskey lub brandy

Owoce umyć, przebrać, usunąć ogonki. Jarzębinę zamrozić na przynajmniej dwa dni. Wrzucić do wody i zagotować. Odcedzić. Jabłka obrać i pokroić. Wszystkie owoce zasypać cukrem, zalać wodą i alkoholem. Gotować na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Dżem przetrzeć przez sito, przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Jeżeli nie chcecie przecierać przez sito, wtedy trzeba pamiętać o wydrylowaniu berberysu, co do przyjemnych czynności wcale nie należy :P

Lepiej :) Kwaśny berberys równoważy gorzki smak jarzębiny, a jabłka go rozcieńczają, więc dżem jest łatwiejszy do zaakceptowania niż konfitura jarzębinowa.

Cieszę się, że wreszcie ich spróbowałam. Ciekawość może się rzucić na kolejne zdobycze :)

piątek, 29 sierpnia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/08/29 17:02:14
Jadłam konfiturę z jarzębiny tylko raz. Została podana jako dodatek do herbaty. Bardzo mi w takim połączeniu smakowała, ale rzeczywiście ma specyficzny smak.
-
2014/08/30 11:25:46
Hmm, muszę spróbować zatem z herbatą :)
-
2014/09/02 08:27:38
Jakimś sposobem tutaj trafiłem i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony, nie podejrzewałem, że można robić takie rzeczy z takich owoców!! Muszę śledzić na bieżąco :)
-
2014/09/02 09:43:23
u nas jarzębina występuje do pieczonych mięs, goryczka absolutnie nam nie przeszkadza :)
-
2014/09/02 16:37:58
Kocham jarzębinę :D
Pamiętam jako dziecko dostałam cukierki z jarzębiną, do dzis pamiętam te gorycz, co jest dziwne bo nade wszystko kocham słodkości. Muszę koniecznie w końcu sama zrobić konfiturę z jarzębiny bo zabieram sie do tego od lat :)
-
2014/09/04 15:20:14
Jestem bardzo zaskoczona, bo nie wiedziałam, że jarzębina jest jadalna.
-
2014/09/09 11:55:13
No i ten berberys tez jest zjadliwy - ciekawe! Podawałam owoce naszym papugom - muszę i sama spróbować!
-
2014/10/04 18:33:48
jarzębina w formie konfitury dodana do szarlotki na kruchym cieście jest py-cha !
A tylko trochę gorsza w wersji dżemu jabłkowo-jarzębinowego
-
Gość: Ela, *.dynamic.chello.pl
2015/09/21 20:28:27
Jest jeszcze jarząb szwedzki mniej gorzki i też nadaje się na konfitury ja mieszam oba gatunki i jest ok .
-
2015/09/21 20:33:33
Owszem jest :) Ale dla niego mam inne przeznaczenie ;)
-
Gość: , *.static.chello.pl
2015/10/13 11:10:58
A mnie jarzębina bardzo smakuje ;-)
-
Gość: , *.finemedia.pl
2015/10/13 13:46:17
Czy odcedzoną wodę wylewamy? nie stracimy wtedy jakiś cennych wartości?
-
2015/10/13 19:56:45
Odcedzona wodę wylewamy, ponieważ do niej przechodzą te wszystkie gorzkie składniki, których chcemy się pozbyć.