Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Teraz mogę Was już oficjalnie zaprosić. "Pyszne chwasty", czyli moja druga książka kulinarna, już jest dostępna w sprzedaży!
Ale się cieszę :)

Pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Wydawnictwo Pascal, jadalne dzikie rośliny

Sprzedaż mojej książki prowadzi: Empik (klik), Gandalf (klik), Egros (klik), nieprzeczytane.pl (klik), Bonito (klik), Pascal (klik) oraz inne księgarnie na terenie kraju.

Informacje:

Małgorzata Kalemba-Drożdż, "Pyszne chwasty"
Wydawnictwo Pascal 2014, 336 stron, oprawa w drugim wydaniu miękka, ISBN: 978-83-7642-348-7

"Pyszne chwasty to absolutnie niecodzienna książka kucharska. Zawiera 137 propozycji smacznych dań z roślin, których nie lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść?"

"Pysznym chwastom" udzieliły rekomendacji m.in. Ewa Wachowicz, Agnieszka Maciąg i Maryla Musidłowska (klik).

Przy okazji premiery "Pysznych chwastów" chciałam serdecznie podziękować Zuzi - redaktorce z Pascala i moje agentce Kamili, za niezmiernie owocną współpracę i błyskawiczne wydanie książki w tak pięknej formie. Dziękuję!

Pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Wydawnictwo Pascal

"Pyszne chwasty" zawierają krótki wstęp, porady dotyczące zbioru, opis 14 roślin i 137 przepisów na dania z chwastów w tym:
sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, herbatki i napoje fermentowane, słodkości i wypieki, konfitury i syropy.

Roślin jest tylko 14, ponieważ nie chciałam powielać schematu przewodnika botanicznego, lecz skupić się na gotowaniu i roślinach, które wszyscy znają, umieją rozpoznać i które rosną praktycznie wszędzie, a warto je włączyć do menu.

Przepisy są naprawdę ciekawe. Nie powstały nagle, jako wynik pracy nad książką, ale były przeze mnie gotowane i fotografowane przez ostatnie trzy lata w ramach naszych codziennych posiłków. Około 20 przepisów znacie z bloga, natomiast cała reszta jest unikatowa. Do większości przepisów podana jest alternatywna wegańska wersja. I jeszcze raz podkreślę: to nie jest kuchnia survivalowa, tylko przepisy kulinarne podpowiadające, jak wykorzystać dzikie rośliny w standardowej kuchni.

Układ książki jest taki, że po otwarciu, na jednej stronie jest zdjęcie, a na drugiej przepis. "Pyszne chwasty" zostały wydrukowane na modnym obecnie, solidnym, matowym papierze.

Wszystkie zdjęcia zrobiłam osobiście, oprócz tego na okładkę (bo to moje ręce na niej widnieją), kiedy to migawkę naciskała Córcia :)

Pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Wydawnictwo Pascal

W "Pysznych chwastach" ogólnie jest bardzo dużo zielska, ale zahaczam również o jadalne kwiaty (co chyba było oczywiste :)), jednak jeżeli jesteście bardziej zainteresowani tym tematem, to polecam lekturę mojej książki: "Jadalne kwiaty" (klik).

jadalne kwiaty, pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Jeśli myślicie, że "Pyszne chwasty" to nie jest książka dla Was, bo nie macie gdzie pozrywać dzikich roślin, to powiem, że z powodzeniem możecie z niej korzystać jako inspiracji do potraw z bardziej cywilizowanych liści np.: szpinaku, czy rukoli. A kto wie, może kiedyś na jakiejś wycieczce, w odwiedzinach u znajomych, przypadkowej wyprawie za miasto i jakaś pokrzywa wpadnie do garnka... Bo warto jeść dzikie zielsko!

Gorąco polecam Wam "Pyszne chwasty". Muszę przyznać, że ja jestem z tej książki bardzo zadowolona, a mam nadzieję, że trafi i w Wasze gusta :)

Pozdrawiam
Gosia Kalemba-Drożdż

wtorek, 17 czerwca 2014, pinkcake
Komentarze
2014/06/17 07:17:45
Gratulacje! Pięknie się zapowiada! Pozdrawiam
-
2014/06/17 14:31:36
Dziękuję :)
-
2014/06/17 20:09:55
Gosiu , ja już mam , pierwsze wrażenie - świetna książka
-
2014/06/18 00:15:00
książka świetnie się zapowiada!
gratuluję kolejnego tytułu :)
jesteś ogromną inspiracją :)
-
2014/06/18 00:49:19
Gratulacje!!! Ale Ci zazdroszczę ;)
Idealny termin wydania (nie znam się, ale z widoku za oknem wnoszę, że sezon na chwasty w pełni;)
-
2014/06/18 08:41:10
Gratuluje drugiej publikacji. Czekam z niecierpliwością na kolejny tytuł.
-
2014/06/18 09:44:00
Alu, bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że drugie i trzecie też będzie pozytywne :)

Tynko, dziękuję bardzo :)

Justi, dziękuję! Długi weekend za pasem, to może ludzie zrezygnują z kosiarek na rzecz garnków i patelni ;)

Automatorze, dziękuję, ale proszę się nie rozpędzać :)
-
2014/06/19 22:44:12
Gratuluję kolejnej książki. O poprzedniej dowiedziałam się z warsztatów o jadalnych kwiatach. wirtualnyogrod.blogspot.com/2014/06/zjesc-kwiaty-w-miescie.html
-
2014/06/20 11:48:19
Dziękuję :) Cieszę się, że moja książka wciąż inspiruje kolejne inicjatywy kulinarno-ogrodowe. Pozdrawiam!
-
Gość: Renia, 62.87.186.*
2014/06/21 09:08:30
Właśnie kupiłam Pani książkę i jestem zachwycona!! Tyle ciekawych przepisów! I pomyśleć, że zawsze te rośliny po prostu wyrzucałam i nie zdawałam sobie sprawy, że można je zjeść! :-) Dziękuję za taką wspaniałą książkę! Brawo!
-
2014/06/21 22:36:11
Bardzo się cieszę, że książka się Pani podoba :) Życzę wielu smacznych i dzikich dań!
-
2014/06/22 12:05:25
Gosiu, cudo! Gratuluję :)
-
2014/06/23 11:17:11
Ciekawa lektura :)
-
2014/06/24 09:05:59
Dzięki, Kasiu! Jestem z niej naprawdę dumna :)

Zolosin, dziękuję :)
-
2014/06/24 21:18:03
Gosiu, wspaniała wiadomość! Książka wygląda naprawdę pięknie, masz z czego być dumna!
Gratuluję z całego serca! :)
-
Gość: Ula, *.28.168.230.zetnet.slupsk.pl
2014/07/11 11:15:44
A ja szukam w całej okolicy i jej nie ma. Lubię najpierw wymacać by kupić a przez internet nie można zobaczyć. Ze zdjęć wygląda, że jest naprawdę fajna ale czy istnieje gdzieś, jakiś może pogląd książki choćby małej części.
-
2014/07/11 14:08:41
Majanko, dziękuję! Jestem :)

Ula, a czy zdjęcia to nie jest tak jakby podgląd? Na Onecie zamieścili 4 przepisy z rozdziału deserów, ale nie odzwierciedlają układu książki: gotowanie.onet.pl/galerie/5-pomyslow-na-pyszne-dania-z-chwastow,2056.html
-
2014/07/15 13:08:33
Trafiłam na nią całkiem przypadkiem, bo była do wygrania w jakimś konkursie, i bardzo mnie zainteresowała. Będę się rozglądać w bibliotece, bo ciekawa jestem, co mogę zjeść z pola :)
-
2014/07/15 19:59:14
To musisz mieć świetną bibliotekę! U nas nowości trafiają na półkę po 3 - 5 latach...
Pozdrawiam :)
-
2014/07/15 20:03:34
Mam świetną :)
-
Gość: Kasia, *.088.076.pools.vodafone-ip.de
2014/08/17 16:18:29
Przepiekny blog, az slinka leci...:) a Twoja cudowna ksiazka juz zamowiona i juz sie nie moge doczekac, bo pysznych chwastow ci u nas dostatek :), u nas, w Solingen :) Wlasnie przygotowuje kwiaty niecierpka na galaretke, jakie zapachy sie rozchodza! Czy mialabys jakis pomysl na ta wszedobylska roslinke, bo robie "na oko"?
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
-
2014/08/17 21:10:02
Kasiu, poczekaj na nasionka, też są fajne :) Większość kwiatów można potraktować w podobny sposób: na galaretkę, syrop, zamarynować. A na oko jest najlepiej :)
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/08/20 16:49:39
Jest absolutnie doskonała. Odkąd ją mam (od paru dni) codziennie coś z niej jemy - dzisiaj zielone pierożki z soczewicą, wczoraj zrobiłam pest z pokrzyw, napój z jabłkiem i gruszką, były też bułeczki z wklejonym listkiem pokrzywy.
Zamówiłam przyjaciółce, bo nie mogę dzielić się swoją, nawet na dzień. ;)
-
2014/08/20 21:56:50
Hi hi hi:) Super! Bardzo się cieszę, że tak Ci się podoba. Ale wiesz, ja do niej gotowałam przez ponad trzy lata, więc nie musisz wszystkiego przerabiać na raz ;)
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/08/22 17:27:27
Mój synek lat 13 ma ciśnienie na wszyyyystko jak najszybciej. ;) No i musimy korzystać, bo niedaleko domu mamy pole pokrzyw, niedawno koszone z właśnie odrastającymi, młodymi roślinkami. Codziennie zbieramy :)
-
2014/08/23 22:33:12
Aaaa, to w takim razie korzystajcie i niech młody człowiek się nie zraża do dzikiego zielska ;)
-
Gość: Kasia, *.088.076.pools.vodafone-ip.de
2014/08/25 08:39:12
Moge tylko polecic - ksiazka jest absolutnie swietna! Od miesiecy staram sie, by przynajmniej raz dziennie zaserwowac rodzinie chwasta, w postaci Green Smoothie lub gotowanego i sluchajcie co sie u nas porobilo :): schudlismy, mam pelno nowych, wcale nie siwych wlosow, energia nas rozpiera, zniknela luszczyca oraz problemy z tarczyca, przemiana materii doskonala, no i inaczej postrzegamy otaczajace nas laki i lasy. Warto sprobowac. Przy zbieraniu spotykam sie najczesciej z komentarzami typu:
Te rosliny sa brudne. Wyrosly z ziemi.
Strach przed robakiem.
A jak tam ktos nasikal?
:)))) Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!
-
2014/08/25 21:23:04
Cieszę się bardzo, że książka tak Wam się podoba. Mam nadzieję, że będzie długo i dobrze służyła inspiracjami :)
Pozdrawiam
-
Gość: Marta, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/09/03 08:47:31
Czy przepisy sa weganskie?
-
2014/09/03 09:18:16
Do niemal wszystkich przepisów jest podana wegańska opcja, a dużo przepisów jest wegańskich sama z siebie.
-
2014/09/17 10:08:41
Jestem zachwycona! Właśnie odkryłam Pani książkę i niemogę się doczekać aż ją kupię! Ja zawsze na spacerach czy wyprawach górskich podjadam chwasty i owoce. Dla mnie i syna łąka i las to najfajniejszy plac zabaw :) Dziękuję! Aniela
-
2014/09/18 10:37:45
Mam nadzieję, że książka Pani nie zawiedzie :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Alraris, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/02/01 21:17:33
Kupiłam! Dałam się zachęcić, bo właśnie czegoś takiego szukałam - poręcznego zbioru przepisów z wykorzystaniem roślin, które daje nam natura, a sklepy wzgardliwie pomijają. Roślin tradycyjnie obecnych w otoczeniu, a może i wykorzystywanych przez naszych przodków, obecnie zapomnianych, nie chcianych. Przepisów na dania tanie, dostępne i pozwalające "uciec od systemu". Zjeść zdrowo i ekologicznie, oraz tak, jak żadna korporacja produkująca żywność tego nie przewidzi. Zjeść prosto z łąki. Ideał! Możliwy do spełnienia dzięki tej książce. Skusiłam się na podaną w linku ofertę Merlin.pl i jestem bardzo zadowolona, ceny promocyjne, szybka wysyłka. Po otwarciu paczki jestem przeszczęśliwa: jakże piękne wnętrze! Cudowne zdjęcia :) Przejrzyście podane przepisy. Cud, miód, orzeszki, palce lizać :) Z nastaniem wiosny przystępuję do intensywnego wypróbowywania przepisów po kolei.
-
Gość: MJ, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/07 14:34:06
Pani Doktor!
Dziękuję za wspaniałe lekcje biochemii. Szkoda, że nie wszyscy angażowali się w ten przedmiot. Ja dzięki Pani coraz bardziej lubię tę dziedzinę nauki i na pewno będę czerpać z Pani wiedzy!
Po książkę lecę jutro do księgarni!
Pozdrawiam :)
-
Gość: Dziki Anda, *.dynamic.chello.pl
2015/06/17 07:11:51
Musi to być wspaniała książka. Zaraz się zbieram do kupna. Samjakieś 40 lat temu zacząłem pisać coś w tym stylu, ale nie wszystkie przepisy, które znalazłem dało się sprawdzić osobiście. Wtedy inaczej się szukało "chwastów".A z materiałem żródłowym było niepomiernie trudniej. Mam 160 kartkowy brulion tego. Nie robiłem wtedy zdjęć, ale własnoręczne ilustracje. Pozdrawiam.
'
-
Gość: Figa, *.static.chello.pl
2015/11/08 13:36:45
Właśnie kupiłam tą książkę i jestem zachwycona!!! Właśnie czegoś takiego szukałam, doskonałe przepisy a jednocześnie bardzo proste. Serdecznie polecam wszystkim, bo to prawdziwa skarbnica pomysłów na dania z dzikich roślin.
-
Gość: Tsubame, *.dynamic.chello.pl
2016/01/14 15:44:58
Witam,
dostałam książkę na urodziny :) (a "Kwiatową ucztę" na gwiazdkę :P ) Już nie mogę się doczekać sezonu na chwasty :D Dzięki pani moja rodzina pokochała smak fiołków i nasturcji :D
-
2016/01/14 22:39:06
Dziękuję :) Mam nadzieję, że się będą dobrze używały!
A na wiosnę ukaże się kolejna :)
-
2016/01/15 10:48:16
MAM! Mikołaj się spisał. Mam obie książki (alergiczną kuchnię też)
Ale przyznam ,że jeśli idzie o chwasty, to liczyłem na coś w rodzaju
ENCYKLOPEDII wszelkiego zielska. Uczucie niedosytu towarzyszy mi od Świąt.
:-]
...ale to chyba dobrze , bo z tego co czytam, ma się ukazać następna? Domagam się epopei na temat kurdybanka !
-
2016/01/17 20:27:07
Dzejmsie, encyklopedie wydał już Łukasz Łuczaj i nie zamierzam w tym z nim konkurować :) Brakowało natomiast książki, która podpowie, jakie potrawy można przyrządzić z zielska. Ograniczenie się do kilkunastu najbardziej znanych gatunków było zabiegiem jak najbardziej celowym, żeby zachęcić do codziennego gotowania chwastów :) A niedosyt popycha dalej, więc liczę, że ciekawość popchnie Cię do poznawania nowych smaków.
A nowa książka właśnie się składa :) Kurdybanek się pojawi :D
-
Gość: Joanna, *.dynamic.chello.pl
2016/05/15 18:23:33
Gdzie można zakupić tą książkę? Bo w podanych powyżej punktach są niedostępne
-
2016/05/15 19:42:53
Rzeczywiście aktualnie jest jakiś problem z dystrybucją. Widziałam, że książka w miękkiej okładce jest dostępna na Bonito i Gandalfie. Poza tym jest w Empikach, ale stacjonarnie, nie przez internet. Jeśli Pani ma w pobliżu jakiś Empik, to można przez internet sprawdzić dostępność w salonie.
-
2016/05/15 19:51:38
O, już na Bonito zniknęły :( Nie mam pojęcia, co się dzieje z dystrybucją. Zwracałam uwagę w wydawnictwie na ten problem. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe.
Cóż pozostaje Gandalf i sprawdzanie dostępności w stacjonarnych Empikach.
Przykro mi, że są takie trudności.