Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z pędów świerka

Dżem z pędów świerka należy przygotowywać z najmłodszych pędów, które świerki wypuszczają na wiosnę. Modne jest teraz pojęcie gemmoterapii, czyli jedzenie pączków w celach leczniczych. Zdrowotna moc młodych pędów bazuje na tych samych zasadach co jedzenie kiełków - czy to z nasienia, czy z zapasów zgromadzonych na zimę, roślina rusza pełną parą uruchamiając wszelkie życiodajne moce by wykształcić nowe organy. Pączki, tak jak kiełki, są przesycone kwasami nukleinowymi, białkami, hormonami roślinnymi, solami mineralnymi i witaminami. Pamiętajcie, żeby nigdy nie obrywać wszystkich pędów z jednego drzewa, tylko podskubywać to tu to tam, żeby dać roślinom szansę na równomierny rozwój.

dżem z pędów świerka, konfitura świerkowa, dżem ze świerka, dżem z choinki, spruce jam

Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub bardzo pieczołowicie posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.

dżem z pędów świerka, konfitura świerkowa, dżem ze świerka, dżem z choinki, spruce jam, konfitura z igieł świerka

Konfitura ze świerka ma niesamowity smak, niemal nie czuć w niej igliwia, lecz coś jakby kwaśne winogrona. Podstawową recepturę podała Maria Kalita (klik), osoba bardzo pozytywnie zakręcona. Bardzo pozytywnie i bardzo zakręcona :) Maria była jedną z moich najlepszych studentek, która wiedzę wciągała niczym odkurzacz, a chęcią dogłębnego zrozumienia każdego biochemicznego zagadnienia lała miód na moje belferskie serce.

Tak, wiem, nieco za późno na zbieranie pączków, ale dżem ze świerka zrobił wielką furrorę na Festiwalu Nauki w Krakowie, więc nie mogłam go zmilczeć. Zachowajcie ten przepis na następną wiosnę - warto!

piątek, 30 maja 2014, pinkcake
Komentarze
2014/05/30 14:02:37
A zostało Ci trochę z Festiwalu? Na dniach będę w Krakowie i chętnie bym spróbowała ;)
Nie wygląda dżemowato, dlatego tym bardziej jestem ciekawa :)
-
2014/05/30 14:04:40
Właśnie kupiłem wypiekacz do chleba z funkcją robienia dżemów. Muszę spróbować zrobić jakiś dżemik :)
-
2014/05/30 14:27:32
Justi, mam! Może dostoi te dwa tygodnie ;)

Sebpaw, przeczytaj uważnie przepis, nie potrzebne jest żadne urządzenie.
-
2014/05/30 14:55:41
Gosiu jesteś niesamowita. Mamy na działce świerki. Tylko jak to zrobić, żeby nie zapomnieć o przepisie za rok?
-
2014/05/30 16:34:57
Karolinko, na pewno będę przypominać na fejsie ;) Więc lubiąc profil TIC, na pewno nie przegapisz :)
-
2014/05/30 17:10:07
no nie mogę, czad
-
2014/05/30 17:17:15
O nie, muszę zapamiętać i zrobić na przyszły rok:)
-
2014/05/30 19:23:38
Alu, no jest czadowy :)

Wiosenko, przypomnę. Na pewno przypomnę :)
-
2014/05/30 22:52:28
Nigdy takiego nie jadłam i nie widziałam :-)

Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
-
2014/05/31 10:44:17
Gosiu, jesteś niesamowita! Powtarzam się, ale to prawda. Kolejna zaskakująca propozycja.!
Pozdrawiam ciepło:)
-
2014/05/31 12:04:41
Marzeno, dziękuję.

Majanko ;) Co dziwnego - to ja :P
-
Gość: pantera, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/31 23:31:16
Super pomysł! Szkoda, że trochę za późno :P Zawsze wiosną chodzę koło wielkiego świerka w ogrodzie, podjadam jego młode zielone igiełki i zastanawiam się co można z nich zrobić - teraz już wiem! :D
-
2014/06/03 12:38:35
Pantero, świerk do następnej wiosny nigdzie nie ucieknie - chyba ;)
-
2014/06/04 20:46:27
Ale ciekawa sprawa, trzeba będzie spróbować. Mnie ostatnio zaskoczył też kompot ze szczawiu - super smak jakiegoś cytryno podobnego napitku, niesamowite na ciepłe dni - polecam i pozdrawiam.
-
2014/06/06 08:49:10
Nigdy nie robiłem dżemów, a ten wygląda tak kosmicznie ciekawie, że chętnie zmieniłbym ten zły zwyczaj. Tylko czemu za późno tu zajrzałem, i młode pędy zrobiły się stare? :( Ściągam sobie przepis i ustawiam przypomnienie na przyszły rok;)
-
2014/06/06 14:45:40
o kurcze, ten przepis dodałem do ulubionych
-
2014/06/10 15:16:50
nawet nie wiedziałam że pędy świerka można jeść i pomyśleć że w dzieciństwie obrzucaliśmy się taki małymi zielonymi pędami,
-
2014/06/23 08:54:55
Winko z pędów sosny lub świerka jest pyszne. Kto będzie miał możliwości takowe zrobić, to polecam.
-
2014/06/24 09:27:31
Drewhome, to nie zapomnij o nim na wiosnę ;)

Bryssko, widzisz, ile dobra marnowaliście? :P

Tak, Arturze, wino szczególnie dla dzieci jest polecane...
-
Gość: just89, *.dynamic.chello.pl
2015/04/16 09:06:15
Czy istotne jest z jakich świerków należy zbierać pąki? jak rozpoznać te odpowiednie?
-
2015/04/16 09:14:25
Zbierać należy z drzew rosnących z dala od dróg i rejonów zanieczyszczonych. Świerk to świerk, nie ma znaczenia, który gatunek. W Polsce dominuje świerk pospolity, ale kłujący czy srebrzysty też się nadadzą.
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2015/04/16 10:17:02
Twoje przepisy czasem powodują u mnie przerażenie... jaką mam małą wiedzę na temat roślin jadalnych! Dzięki! Rozszerzasz światopogląd! :)
-
Gość: just89, *.dynamic.chello.pl
2015/04/16 11:06:15
Dziękuję!
W weekend wyruszę na polowanie i będę działać:) Czy jest możliwość zrobienia większej ilości i pasteryzacji? Jak jest z przechowywaniem?
-
2015/04/16 11:07:00
Proszę bardzo :) Świat roślin i dla mnie jest wciąż wielka tajemnicą. sama niemal codziennie dowiaduję się czegoś nowego :)
-
Gość: Minaretta, *.play-internet.pl
2015/04/16 12:23:48
A jak sie ten dzem je? Normalmie do kanapek np na sniadanie?
-
2015/04/16 13:23:39
Just, nie trzeba pasteryzować, ale błagam nie rób na nie wiadomo jaki zapas. No chyba, że masz swój las, to Twoja sprawa, czy drzewa będą równomiernie rosły.

Minaretto, ten dżem ma dość intensywny smak. Na zwykłej kanapce to może nie, ale na malutkich kanapeczkach koktajlowych będzie OK. Można też go wykorzystać jako składnik deserów np lodów: pinkcake.blox.pl/2014/07/Lody-swierkowe-z-platkami-rozy.html
-
Gość: just89, *.dynamic.chello.pl
2015/04/20 12:11:06
Niestety świerków dużo w okolicy nie było, a te które były, łącznie z tymi na moim podwórku;) pączków nie miały (dopiero takie malutkie brązowe) - mam nadzieję, że jeszcze uda mi się tej wiosny zrobić ten dżem,
ale dzięki twojej inspiracji udało mi się zebrać paczki sosny i przygotowuję syrop:-)
-
2015/04/20 23:44:43
Jeszcze czas :) Ja byłam w miejscu o bardzo specyficznym mikroklimacie - wszystko jest wcześniej.
-
Gość: , 46.22.174.*
2015/05/04 12:19:41
Jak przechowywać taki dżem? Można go zamrozić?
-
2015/05/04 17:54:02
Ja po prostu trzymałam w lodówce. Przez rok nic się nie działo.
-
Gość: , 46.22.174.*
2015/05/04 19:55:02
super:) dziękuję
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/05/10 12:10:11
Można go dawać 1,5-rocznemu dziecku?
-
2015/05/10 17:30:42
Nie znam żadnych przeciwwskazań.
-
Gość: iwonia, *.centertel.pl
2015/05/17 20:55:26
robi się, robi się - od samego zapachu zmiksowanych pędów oszałamiające ;) ;) Tym bardziej dziękuję za autograf, który syn dla mnie dostał z targów - buźka i pozdrawiam
-
2015/05/18 22:28:31
W takim razie bardzo się cieszę, że syn trafił z prezentem :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2015/05/25 13:56:01
Właśnie zrobiłam <3 A ten dżem zainspirował mnie do innych przepisów z pędami świerka. Są świetne!
Ściskam
-
Gość: Vita, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/05/19 13:46:42
zjadłam dziś młode pędy na surowo, prosto z drzewa - Rewelacja !
od dziś nie kupuję zieleniny w sklepie tylko czytam 1000Roślin i próbuje :)
-
2016/05/19 14:16:11
O tej porze roku to żal kupować zieleninę, skoro tyle roślin rośnie dookoła ;)
A poza tym tu jest Trochę Inna Cukiernia ;) Ale na 1000roslin.pl też zapraszam :)
-
Gość: m., *.beskidmedia.pl
2017/05/22 14:43:54
Czytałam w kilku publikacjach, że świerk może być toksyczny, zwłaszcza przy spożyciu większej ilości pędów. Czy to Czy nie lepiej zrobić taki dżem z sosny lub jodły?
-
2017/05/22 22:19:45
A mogłabym poznać te publikacje? Bo wg mojej wiedzy świerk jest toksyczny dla psów i kotów, więc o ile nie szczekasz, to nie będę go odradzała. Oczywiście w rozsądnych ilościach, ale sam intensywny smak raczej uniemożliwia obżeranie się nim.
Natomiast z jodłą raczej sugeruję ostrożność, razem z cedrem stanowią osobną rodzinę o raczej silnym działaniu.
Natomiast z sosny jest pyszny dżem z jednorocznych szyszek - bardzo polecam:
pinkcake.blox.pl/2015/05/Dzem-z-szyszek-sosny.html