Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Rozpustny bananowiec z polewą czekoladową

Coś ostatnio mało tu słodko ;) Więc, żeby nie zanudzić co bardziej wybrednych zaglądaczy, którzy nie podzielają moich dziwnych fascynacji (jeszcze nie :)), zapraszam na ciasto.Poza tym zapraszam do polubienia TIC na FB, bo tam często proponuję różne słodkości, na które sama mam ochotę :)

Ciasto z bananami i polewą czekoladową przygotowałam na szkolny bal karnawałowy. Strasznie je dosłodziłam, bo koleżanki Córci zawsze narzekają, że moje wypieki są im za mało słodkie, przez co bananowiec stał się iście rozpustny. Ale po małym kawałeczku, jakoś wcale nie miało się dość :)

bananowiec z polewą czekoladową, ciasto z bananmi i czekoladą, wegańskie ciasto z bananami i polewą, banana bread with chocolate icing

Bananowiec z polewą czekoladową

5 dużych bardzo dojrzałych bananów (takie już z czarnymi plamami)
2 szklanki mąki razowej
1/3 - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki gęstego miodu (lub melasy)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 kopiata łyżka karobu (mąki ze strąków chleba świętojańskiego)

polewa:
1 tabliczka czekolady
1 łyżka oleju
1 kopiata łyżka miodu

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, niezbyt dokładnie, bo bananowe grudki są bardzo smakowite. Dodać resztę składników i wymieszać. Jeżeli mąka "wypije" całą wilgoć, można dolać jeszcze soku, żeby ciasto dało się łatwo przemieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej z miodem i olejem. Polewą posmarować wystudzone ciasto. Posypać złotymi perełkami - w końcu to był karnawał! ;)

bananowiec z polewą czekoladową, ciasto z bananmi i czekoladą, wegańskie ciasto z bananami i polewą, banana bread with chocolate icing

Ciasto wyszło lepkie, ciężkie, przeraźliwie słodkie i absolutnie przepyszne. To już chyba ostatni dzwonek na ciasto z bananami, bo już niedługo wszystkie banany będziemy przerabiać na lody ;)

Smacznego!

niedziela, 06 kwietnia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/04/06 14:26:11
Fajna nazwa :) Pozdrawiam
-
Gość: Agnieszka, *.rzeszow.mm.pl
2014/04/06 16:52:09
Czy można pominąć miód/melasę?
-
2014/04/06 18:22:54
Kamilo, dziekiuje;)

Agnieszko, mozesz ominac i ewemtualnie dodac troche wiecej soku.
-
2014/04/06 21:45:40
Rozpusta, że hej! :))
-
2014/04/07 11:46:01
Świetne ciacho! A jakie fajne logo Gosiu!:)
Sama robiłaś taki stempelek na zdjęcie? Przydałoby mi się coś takiego.
-
2014/04/07 13:08:04
Mmm, cudownie rozpustne :)
-
Gość: początkująca, *.cable.smsnet.pl
2014/04/07 14:43:39
A czy można mąkę razową zastąpić jakąś bezgluenową: ryżową na przykład?
-
2014/04/07 19:22:22
Evitoo, a jakże by inaczej ;)

Dzięki, Majanko:) Odpowiedziałam Ci na maila.

Ginie :P

Początkująca, ryżowa byłaby zbyt lepka. Możesz upiec na gryczanej, albo na mieszance różnych mąk.
-
2014/04/07 22:54:27
Fajna nazwa i pysznie wyglądające ciasto! Pewnie się skuszę! Super, dzięki :)
-
2014/04/08 10:44:07
Nieładnie tak kusić w Poście ;P
Tym bardziej, że ciacho pycha, robiłam tą mniej rozpustną wersję, dość sprytnie nazwaną "chlebkiem" :)
Tylko, co jest z tymi dzieciakami, że tak narzekają na brak słodyczy? Moja Latorośl jest wręcz zachwycona Twoimi odsłodzonymi przepisami!
-
2014/04/08 14:14:41
Takie wychowanie... Pod tym względem rodzice alergików mają łatwiej, bo ich dzieci nie kupują byle słodkiego szajsu w sklepie, to i podniebienia mają bardziej wyrobione ;)
-
2014/04/11 17:17:45
cudne ciasto! jutro piekę na urodziny koleżanki :)
moje dzieci niestety kochają słodkości, na szczęście te domowe, a tymi kolorowymi ze sklepu gardzą i cieszy mnie to bardzo!
-
2014/04/12 00:12:46
Smacznego! :)
-
2014/04/14 14:45:50
było cudowne i smakowało nawet Małzonowi, który bananów nie znosi! dzięki :)
-
2014/04/15 07:16:39
Wspaniale! Dziękuję za feedback :)
-
Gość: jankaziels@gmail.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/16 17:29:37
właśnie pieke.... do suchego patyczka??? siedzi w piekarniku już godzinę a patyczek obiera się mokrym ciastem! Ratunku!!!!
-
2014/04/17 08:04:28
A w jakiej formie pieczesz? Każdy piekarnik piecze inaczej, więc patyczek to najlepsza metoda.
-
Gość: jankaziels@gmail.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/17 11:51:05
Piekłam w silikonowej keksówce. Wyjęłam po godzinie, jest całkiem dobry :) ale przez 20 minut podkręciłam temperaturę do 200 stopni.
-
Gość: Olcia, *.rudaslaska.vectranet.pl
2014/04/22 13:53:22
a mnie wyszedł z zakalcem....dodałam trochę cynamonu, ale raczej to nie było przyczyną ;)
-
2014/04/22 19:13:15
A użyłaś mąki pełnoziarnistej? Dolałaś trochę soku, żeby ciasto gładko się mieszało? A może po prostu Twój piekarnik wymaga nastawienia nieco wyższej temperatury?
-
Gość: Olcia, *.rudaslaska.vectranet.pl
2014/04/22 20:04:03
Użyłam pełnoziarnistej, dodałam soku wg przepisu, ciasto było dość podatne na mieszanie ;), takie babkowe. I w zasadzie wyszło po upieczeniu też bardzo wilgotne, takie jak lubię, jak chlebek trochę, ale niestety w dolnej części z zakalcem. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo zwykle mój piekarnik dowala niczym turbo i piekę zwykle krócej wszystkie wypieki. Skórka na świeżo była boska! Mniam. I tak zjadłam bo ja lubię z zakalcem ;D No, może następnym razem pójdzie lepiej ;)
-
Gość: Olcia, *.rudaslaska.vectranet.pl
2014/04/22 20:07:59
A, nie miałam w domu sody, dodałam proszku do pieczenia- może dlatego? Bo też nie przepadam w 100% za tym sodowym smakiem. Może następnym razem spróbuję z sodą, to już będzie 100% wg przepisu.
-
2014/04/23 08:30:23
Aa, to tylko od spodu złapało? Takie coś jak tu: pinkcake.blox.pl/2011/12/Razowy-chlebek-bananowy.html
To się może zdarzać. Soda czy proszek, nie ma większego znaczenia. Albo musisz się dogadać z piekarnikiem, albo popróbować inne konsystencje.
-
Gość: Olcia, *.rudaslaska.vectranet.pl
2014/04/23 09:06:52
Dokładnie tak jak w załączonym obrazku! Nawet nie po całości, tylko z jednej strony się ten zakalec zrobił. No tak, tragedii nie ma ;o)
-
Gość: czarandzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/13 18:42:23
A mąka z karoba koniecznie? Czym ewentualnie zastąpić?
-
2014/08/13 19:39:04
Czarandziu, mozesz uzyc kakao.
-
Gość: niki, *.static.ip.netia.com.pl
2014/11/24 12:30:45
A czy nie ma kakao w tym przepisie?, czarny jak murzynek ten bananowiec wyszedł stąd moje pytanie:)
-
2014/11/24 13:03:11
Jest karob i prawdziwy brazowy cukier.
-
Gość: Anita, *.echostar.pl
2014/11/24 23:39:16
Kolejne pysznie wyglądające ciasto. Życia mi nie starczy, żeby te wszystkie Twoje ciasta upiec :)
-
2014/11/25 10:00:33
A tam, w końcu są 52 niedziele w roku :)
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/28 19:05:36
czym mozna zastapic sok pomaranczowy?
-
2014/11/29 10:18:33
Jablkowym, innym, woda...
-
Gość: justin, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/09 20:30:34
A czy pasowałaby w środku jakaś malinowa warstwa, np. maliny rozmrożone, podgrzane z agarem? Czy lepiej jednak to tego użyć biszkopt?
-
2015/02/09 22:59:59
Moim zdaniem nie pasowałaby. Ewentualnie maliny po prostu wrzucone do ciasta. Taka warstwa to najlepiej na zwykłym cieście czekoladowym.
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2015/11/20 00:25:35
Mam pytanie mąka razowa - czyli jaka? żytnia razowa czy pszenna? Czy mogę ciasto upiec w formie muffinek? Z góry dziękuję za odpowiedz
-
2015/11/20 06:21:10
A jaką mąkę lubisz? Może być nawet mieszanka chlebowa, jeśli Ci smakuje.
Tak, można upiec w muffinkach. A jest jakieś ciasto, którego nie można upiec w formie muffinek? ;)