Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Jedzenie dla kosmitów - szypułki skrzypu

Pędy zarodnionośne skrzypu polnego wyglądają zaiste jak z innej planety;) Może to dlatego, że pochodzą zupełnie z innej epoki? Przecież żyły na Ziemi długo przed dinozaurami.

Pędy rozrodcze skrzypu polnego pojawiają się zanim wyjdą zielone pędy płonne, więc żeby je znaleźć, trzeba wiedzieć wcześniej, gdzie rośnie skrzyp. Albo mieć fuksa ;) Trzeba się w dodatku wstrzelić w odpowiedni czas, bo do jedzenia nadają się kłosy już otwarte, ale jeszcze nie suche, a pojedynczy dzień robi różnicę. Niestety udało mi się zebrać tylko garstkę, ale na degustację w sam raz. Pomysł, jak je obrobić, pochodzi z Dzikiej Kuchni (klik).

skrzyp polny, czy skrzyp polny jest jadalny, equisetum arvense


Kłosy zarodnionośne skrzypu polnego w sosie winegret

pędy skrzypu polnego
ocet jabłkowy, oliwa, sól

Otwarte szypułki skrzypu przebrać, odrzucić suche i spleśniałe. Gotować przez 10 minut (nie powinno się ich zjadać na surowo). Podawać z sosem winegret lub skropione sosem sojowym.

Smak szypułek jest dość neutralny z lekką goryczką. Mają za to ciekawą konsystencję: są łuskowate i drapiące po wierzchu, a miękkie i mączyste wewnątrz. Na pewno cieszę się, że ich spróbowałam i że wiem, że to też jest jedzenie.

Zielone pędy skrzypu są zasadniczo niejadalne, jednak można z nich pić odwary dla kurażu kondycji włosów i paznokci.

Hi hi hi, nie sądzicie, że faktycznie wyglądają jak jedzenie dla kosmity ;)

skrzyp polny, czy skrzyp polny jest jadalny, edible equisetum arvense

Może to będzie dużym botanicznym nadużyciem, bo skrzypy to w końcu nie są rośliny nasienne, ale niezapłodnione szypułki zarodnionośne pełnią jakoby podobną funkcję do kwiatów, więc dorzucam je do akcji "Jem kwiaty" (klik) :D

sobota, 26 kwietnia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/04/26 10:34:48
I znowu się dowiedziałam czegoś nowego i ciekawego :D
-
2014/04/26 13:02:24
Ja nawet na oczy tego nie widziałam, tzn. nie na naszej planecie Ziemia :D
-
2014/04/26 16:44:48
Gosiu poddaję się. Skrzypu szukać nie będę, ale się pozachwycam u Ciebie. To drugie zdjęcie to mistrzostwo. No i zapomniałam Ci napisać, że bardzo podoba mi się ten znak wodny. To robota Rynn?
-
2014/04/26 18:02:54
Gosiu, Ty jesteś niesamowita!
:)
-
2014/04/26 21:39:42
Jak po raz pierwszy toto widziałam to myślałam że to jakiś przedziwny grzyb :D A to skrzyp :-) Ale że jadalne są te kłosy to nie wiedziałam, fajnie :)))
-
2014/04/26 21:47:09
Auroro, i to jest najpiękniejsze, że jest jeszcze tyle rzeczy do spróbowania :)

Justi, na pewno widziałaś, ale nie kojarzysz ;)

Karolinko, może sam się znajdzie? Ja dziś się schyliłam po koniczynę, a znalazłam całe łany skrzypu ;)
Tak, Rynn :) Trochę później przerabiałam, ale bez jej widelca i szkicu bym nie drgnęła.

Majanko, to tylko ciekawość mnie pcha :D

Monia, pewnie, że fajnie :)
-
2014/04/27 12:23:06
Świetne!
-
2014/04/27 19:19:04
Rewelacja Bomba :)
-
2014/04/27 22:47:11
Szypułki skrzypu na chrupko? A czemu by nie :) Niech no tylko dorwę jakieś ;)
-
2014/04/29 14:20:59
Wyglądają bajecznie! Zmartwiłaś mnie nieco tym, że skrzypy są trujące, bo zamierzałam sok z nich wycisnąć...
-
2014/04/29 14:38:55
Oj żebyś wiedziała wyglądają własnie Bajecznie. Na początku jak się patrzy myśli co to jest ale naprawdę robi robotę piękną :)
-
2014/04/29 15:34:45
@ natka - może jest tak samo jak z bluszczem, że sam w sobie jest trujący, ale miód z niego ma wieeeelką wartość?
-
2014/04/29 20:14:44
Zen.ona, one same z siebie są chrupiące, nic nie trzeba robić ;)

Natko, napary się robi i płukanki. Nie spotkałam się, żeby ktoś robił sok lub jadł listki. Najwyżej takie bardzo młodziutkie nie wysycone krzemionką. Można jeść zarodnie i podziemne bulwki.

Damianku, dziękuję.

Saatyrio, trucizna w niewielkich ilościach może być lekarstwem. Kwestia ustalenia dawki.
-
2014/10/21 12:38:09
A późnowiosenne / letnie łodygi skrzypu zerwane i ususzone w całości to jak można rozdrobnić? W robocie kuchennym?
Pokrzywę czy melisę przecieram (na sucho) przez sito, a sproszkowane zioła trzymam w słojach, ale skrzyp się nie dał przetrzeć... jest suchy, ale się nie łamie i nie kruszy... Może makutra? (na moździerz mam za dużo ziela)
-
2014/10/21 17:18:32
Może blenderem? Albo młynkiem do zbóż. To zależy jak bardzo rozdrobnione potrzebujesz.
-
Gość: sroka, *.koba.pl
2015/04/12 11:24:01
Trujący jest skrzyp błotny
-
2015/04/13 08:31:13
Błotny jest najbardziej trujący spośród skrzypów. Nie jest wskazane jedzenie żadnego z nich. Dla zwierząt domowych zakazane są wszystkie.
Są pewne doniesienia o głodowym spożywaniu młodziuteńkich zielonych pędów skrzypu, ale zanim ich tkanki ulegną wysyceniu krzemionką i węglanem wapnia.
-
Gość: as, *.dynamic.chello.pl
2016/04/01 06:44:55
A skrzyp nie jest w Polsce pod ochroną?
-
2016/04/01 07:59:50
Skrzyp polny jest pospolitym chwastem. Chroniony był jedynie skrzyp olbrzymi, ale w 2014 zdjęto z niego ochronę.