Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z fiołka wonnego i reakcja biuretowa

Coś bez czego nie może się obyć spiżarnia kwiatożercy – syrop z kwiatów fiołka wonnego. Absolutnie zniewalający zapachem i smakiem, tak jak to robią fiołki.

violets syrup, sok z fiołków, fiołki na syrop, syrop z fiołków

Kwiaty fiołka zebrane w słoneczne przedpołudnie zalać gorącą wodą i pod przykryciem (to ważne!) odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Do syropu dodać cukier i sok z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Przelać do butelki i zapasteryzować. Kwiatków powinno być jak najwięcej i muszą mocno pachnieć, niepachnących nie warto zbierać. Cukru trzeba wziąć około tyle samo, ile wody. Zaś cytryny tylko tyle, żeby kolor się zmienił na fioletowy - jeżeli dodacie za dużo, wtedy zrobi się różowy.

Dlaczego syrop jest w 3 kolorach, skoro fiołki są fioletowe? Dlatego, że kolor antocyjanów (barwników roślinnych) zależy od kwasowości. Niebieski jest świeży napar z kwiatów fiołków. Po dodaniu cukru roztwór ulega zasadowieniu i kolor się zmienia na zielony. Dodanie soku z cytryny sprawia, że pH spada i antocyjany z powrotem nabierają barwy typowej dla fiołków. Może znacie takie doświadczenie z sokiem z czerwonej kapusty, które można zrobić choćby z hibiskusem, czym swego czasu Was zaskoczyłam (klik). We wszystkich przypadkach barwnikami są antocyjany.

syrop z fiołka wonnego, violets syrup, sok z fiołków, fiołki na syrop, syrop z fiołków

Tak na marginesie, to o syropie fiołkowym zawsze myślę na ćwiczeniach z biochemii, na których przerabiamy właściwości chemiczne białek i aminokwasów. A konkretnie przy odczynie Piotrowskiego. W tej reakcji, nazywaną biuretową (czytaj bi-uretową, a nie bjuretową, bo chodzi o dimocznik, czyli biuret, a nie biuretę:)), można wykryć wiązania peptydowe, czyli takie, jakie łączą aminokwasy w białku, jeśli są przynajmniej dwa takie wiązania. Wodorotlenek miedzi jest jasnoniebieskim glutem, w obecności aminokwasów (które nie mają wiązań peptydowych) rozpuszcza się i robi ciemnoniebieski. Dla białek, które mają mnóstwo wiązań peptydowych wychodzi kolor fioletowy. Dla glutationu, czyli związku zbudowanego z trzech aminokwasów połączonych zatem dwoma wiązaniami peptydowymi, powinien wyjść też fioletowy, ale jedno z tych wiązań jest nieco inne (bo przez grupę gamma-aminową) i wychodzi kolor zielono-szmaragdowy. Czyli idealnie takie same kolory co w moim syropie. No jak tu w pracy nie myśleć o fiołkach?!! :D

Przeżyliście jakoś to mini practicum z biochemii? ;) Nie wiem, co jest gorszym zboczeniem, patrzeć na kwiatki i na  jedzenie, a widzieć biochemię, czy patrzeć na biochemię, a widzieć kwiatki i jedzenie?

No a w ogóle, że kwiatki to jedzenie?  :)

fiołki wonne, viola odorata, jadalne fiołki, kwiaty do jedzenia, edible violets

W każdym razie syrop z kwiatów fiołka wonnego jest to okazja do zaprezentowania tegorocznego banera Kwiatożerców, w którym wykorzystałam szkic Rynn. A już niedługo zobaczycie, co dla mnie z niego narysowała...

jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, jem kwiaty, kwiaty do jedzenia

Zaproszenia do Klubu Kwiatożerców spodziewajcie się w najbliższym czasie. Akcji nie będzie na agregatorach, więc nie przejmujcie się za bardzo terminami, tylko wcinajcie kwiaty na całego :)

Wiem, to haniebne, że śmiem ogłaszać akcję podczas, gdy jeszcze nie udało mi się opublikować podsumowania zeszłorocznej. Ale to wynika z trybu blogowania, który sobie dawno temu narzuciłam. Do pisania postu mogę siąść dopiero wtedy, kiedy uporam się z określoną porcją pracy. Dlatego często nowe wpisy pojawiają się po północy ;) No i staram się działać szybko, bo czas nie gumka od majtek i się nie rozciąga, a jak zwykle Synutek zerwie mnie przed świtem. A podsumowanie, jako ogromny kawał roboty, wciąż czeka na lepsze czasy. Przepraszam i obiecuję to nadrobić.

sobota, 29 marca 2014, pinkcake
Komentarze
2014/03/29 01:09:44
Ani to, ani to nie jest zboczeniem. Uwielbiam takie biochemiczne rozkminy, choć jestem totalnym amatorem w tej dziedzinie. Ale lubię wiedzieć co i dlaczego, oraz z czego wynika:-), a Ty piszesz ciekawie i przejrzyście, więc proszę o jeszcze. Może nie uwierzysz, ale gdy zobaczyłam zdjęcie z płynami w trzech kolorach - od razu pomyślałam o gotowaniu i przyprawianiu czerwonej kapusty...
-
2014/03/29 09:05:47
Gosiu rozumiem, że można zaczynać publikacje kwiatowe? Z tym banerkiem? Już miałam Cię pytać kiedy się zaczyna.
-
2014/03/29 10:49:30
Hajduczku, wszyscy od razu myślą o kapuście :/

Karolinko, tak, jak najbardziej :)
-
2014/03/29 15:19:03
Gosiu, super są te kolorki syropu. Jak zwykle ciekawie piszesz i dobrze się czyta. Fajnie jest dowiedzieć się czegoś nowego. :)
Podoba mi się nowy banerek i fajno ,ze kwiatowa akcja się rozpoczyna! :)
Do kiedy ona trwa w ogóle?
Buziaki :*
-
2014/03/29 17:05:38
znakomity!
ostatnio widziałam Cię w TVN, gratuluję!
a co do barw - świetnie sprawdziłby się ten syrop jako identyfikator chemiczny, wskaźnik właściwości kwasowo-zasadowych!
-
2014/03/30 11:59:08
Bardzo lubię , to nasze ogrodowe party i szalone pomysły uczestników :) A banerek zaskakujący...
-
2014/03/30 15:41:17
Marzę o fiołkach, ale nigdzie ich nie mogę znaleźć... A szukam i szukam...
A wykład z chemii bardzo ciekawy :)
-
2014/03/31 09:20:37
Żebyś wiedziała, jakie zboczenia zawodowe ja mam ;p
Antocyjany zawsze mnie przerażały swoją nazwą, nie mogłam uwierzyć, że są naturalne i kiedyś je omijałam :) jeśli były w składzie czegokolwiek :) A teraz wiem, dlaczego znajdują się w tak wielu produktach o różnych barwach :)

-
2014/04/03 21:35:18
Majanko, standardowo - do końca sierpnia, ale to tylko luźna wskazówka :)

Karmelitko, dziękuję.

Szarlotku, ostatnio miewam ochotę na minimalizm :)

Ginie, fiołków się nie szuka, to one znajdują Ciebie :D

Justi, strach zapytać :P
-
Gość: Paulina, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/04/08 20:31:23
Witam , zrobiłam syrop wedle przepisu ale niestety dziwnie pachnie i smakuje :( co może być powodem takiego stanu rzeczy ?
-
2017/04/08 22:06:41
Jeśli fiołki pachniały ładnie - to nie wiem. Może syrop był zbyt długo gotowany? A na pewno były to pachnące fiołki wonne?