Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Herbata imbirowa - lekarstwo na wszystko

Herbata imbirowa – rozgrzewająca, kojąca, regenerująca. Pobudza krążenie, działa odtruwająco, moczopędnie, przeciwutleniająco. Leczy, kaszel, gorączkę, nudności. Poprawia koncentrację a pewnie i potencję. Podobno przyśpiesza spalanie tłuszczu. Istne lekarstwo na wszystko! Mnie wystarczy, że pomaga w przeziębieniu :)

herbata imbirowa, herbata z imbiru, ginger tea, ginger infusion, napar z imbiru, rozgrzewająca herbata imbirowa

Rozgrzewająca herbata z imbiru

Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki, dodać plaster lub dwa niepryskanej cytryny. Zalać gorącą wodą i przykryć. Kiedy przestygnie do temperatury zdatnej do picia, można wmieszać łyżeczkę prawdziwego miodu. Ja osobiście wolę napoje bez cukrowe, miód mogę pożreć osobno.

Herbatkę można też przygotować w wersji RAW, czyli zalać po prostu imbir z cytryną zimną wodą i odstawić na chwilę. Można go też powtórnie zaparzać.

Na zdrowie!

wtorek, 04 marca 2014, pinkcake

Komentarze
2014/03/04 09:31:06
Herbata bardzo ciekawa. Muszę ją wypróbować.
-
2014/03/04 09:43:22
o tak, i ja zawsze leczę przeziębienie imbirem! wspaniałe lekarstwo i również wspaniały napar, gdy się po prostu zmarznie lub też ma malutko sił i chęci.
pozdrawiam ciepło i zdrowia życzę!
(a u mnie w ogrodzie już stado stokrotek.... próbowałam pierwszy raz, dzięki Tobie - są pyszne! kalafior czeka na przemianę w zupę ze stokrotkami :))
-
2014/03/04 09:43:38
Nie myślałam, że wystarczy tak po prostu zalać wrzątkiem imbir :) Smacznie wygląda.
Przez całą ciążę żułam imbir i wcinałam ciastka imbirowe na wszechtowarzyszącą mi rzygaczkę. Przy okazji byłam zdrowa jak ryba, zapomniałam też co to migrena! Czyżby to była zasługa imbiru?
-
2014/03/04 12:20:51
Uwielbiam domową imbirową z dodatkiem suszonego jabłka i liści werbeny :) Ciepła cudnie rozgrzewa ale zimna doprowadza mnie do bólu gardła :( Ciekawe czy tylko ja tak mam....... A kandyzowany imbir to mogłabym jeść od rana do wieczora :)
-
2014/03/04 15:49:23
Potwierdzam - imbir już nie raz pomógł mi w leczeniu przeziębienia. W przeciwieństwie do czosnku na mleku, który jedynie zrujnował mi żołądek. Napój imbirowy robię bardzo podobnie do ciebie - zalewam starty imbir ciepłą wodą i pozostawiam na kilka godzin, aby oddał wodzie jak najwięcej. Są też przepisy na syrop imbirowy, które zalecają aby gotować go jakiś czas w wodzie z cukrem. Taki syropik na pewno jest smaczny, ale obawiam się że gotowanie zabije to co imbirze najcenniejsze. Pozdrawiam!
-
2014/03/04 19:40:52
Fakt sprawdzona i świetna herbata, podobno poprawia tez krążenie
-
2014/03/04 22:55:08
Wspaniała!
Poproszę o szklaneczkę.:)
Pozdrowienia
-
2014/03/05 11:21:16
Właśnie popijam:)
-
2014/03/05 12:33:47
hm...zachwalają a ja nie mogę teraz patrzec na imbir...chociaż może jakby mąż zrobił....A może byc bez cytryny ? bo cuytrusy teraz nie działają na wymioty zza dobrze
-
2014/03/05 13:51:48
Jakie proste. Muszę wypróbować, bardzo lubię takie połączenie, więc myślę że stanę się fanką :)
-
2014/03/05 19:38:51
Super !!!!uwielbiam imbir.
Dana
-
2014/03/11 12:05:19
Herbata jest świetna. idealne połączenie smakowe.
-
2014/03/14 11:39:15
Herbatka jest przepyszna. Naprawdę interesujący smak.
-
Gość: lila, 5.172.252.16*
2014/08/20 06:40:10
Czy taka herbatke mozna podac 1.5 rocznemu dziecku? Na miod i cytryne nie ma alergi. Czy imbir mozna podac?
-
2014/08/20 09:41:42
Teoretycznie mozna podawac od 1 roku. Tylko po troszku.
-
Gość: Iwona, user-5-173-80-191.play-internet.pl
2014/10/04 12:42:00
Idę robić :) Zmarzłam strasznie na spacerze i nie mogę się dogrzać, a tu proszę jaka niespodzianka na blogu :)
-
Gość: remmuss, cpc6-basf10-2-0-cust91.12-3.cable.virginm.net
2014/10/04 13:05:26
Imbir jest the best zapijam się taką nalewką - 6/8 listków świeżej mięty + tyle samo cinkich plastrów świeżego imbiru + plaster cytrynki dosłodzone miodem palce lizać
-
Gość: Asia, 89-67-107-104.dynamic.chello.pl
2014/10/04 18:35:26
A czy imbiru nie powinno sie zalewać woda o około 60st? A cytrynę ponizej 40st? Powyzej tych temperatur tracą duzo wartosciowych składników.
-
2014/10/05 09:21:07
Asiu, w Indiach imbir w ogóle gotują, a niska temperatura nie wyciągnie flawonoidów ze skórki cytryny.
Ja zazwyczaj robię tak, że najpierw zalewam na zimno, wypijam i te same "fusy" zalewam gorącą wodą, więc wyciągam ze składników wszystko, co się da.
-
Gość: , 31.42.12.169.alfanet24.pl
2014/10/05 18:59:32
Zamiast cytryny dodałam pigwę. Myslę ,że będzie dobre :-D
-
2014/10/06 18:16:28
Na pewno :)
-
Gość: , 170.strzyzowski.net
2014/10/07 17:03:22
Właśnie jestem przeziębiony,idę zaparzyć.