Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie ci..., czyli półfrancuskie kieszonki z jabłkami

"Słodkie ci..i" - właśnie pod taką obrazową nazwą wieki temu poznałam te ciasteczka. Nic na to nie poradzę, że zapada w pamięć :P Ale od razu mówię, że w u mnie w domu funkcjonują jako kieszonki ;) Choć słyszałam jeszcze określenia całuski, usteczka, buziaczki itp. Można by jeszcze zagaić z japońska nawiązując do do tego, do czego nawiązuje fryzura maiko, że to pęknięte brzoskwinie (po angielsku zresztą też...), ale brzoskwinie z jabłkami jakoś nie pasi. Mnie osobiście przypominają otwarte małże, ale niech będzie, że są to kieszonki :P

ciastka z jabłkami, ciasteczka z jabłkami, półfrancuskie ciasteczka z jabłkami, całuski z jabłkami, usteczka z jabłkami, kieszonki z jabłkami

Długo nie decydowałam się na ich pieczenie ze względu na obecność białego sera w składzie ciasta półfrancuskiego. Aż w końcu stwierdziłam, że skoro jemy kozi twarożek na kanapkach, to nada się i na ciasteczka. W wersji wegańskiej można użyć jedwabistego tofu, ale że tofu nie cierpię, to nie będę polecać.

Kieszonki z jabłkami - półfrancuskie ciasteczka drożdżowe z kawałkami jabłek

200 g mąki
200 g margaryny niewstrętnej bezmlecznej (zanim zapytasz, sprawdź FAQ)
150 g koziego twarożku lub tofu
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

4 małe jabłka
cukier puder
cynamon

Składniki ciasta zmiksować (mieszadło K) lub szybko zagnieść. Twarożek kozi niestety zawiera sporo wody, więc nie dawałam go w równych proporcjach do mąki i tłuszczu, jak nakazuje kanon, lecz nieco mniej. Ciasto owinąć i odstawić do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki. Szczerze mówiąc już myślałam, że zwariuję od tych jabłek. Obierałam i obierałam, a dzieci mi wszystko wyjadały. Po ósmym jabłku nieco zwolniły i kolejne kawałki już mogły trafić do ciastek;)

Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Szklanką wycinać kółka - powinny mieć nieco większą średnicę od długości kawałków jabłek. Na każde kółko kłaść cząstkę jabłka i złożyć na pół, dociskając na krańcach, żeby jabłko lekko zamknąć w środku.

Piec w 200°C przez ok 15-20 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

kieszonki z jabłkami, ciasteczka całuski, ciasteczka słodkie pierożki z jabłkami, półfrancuskie ciastka z jabłkami

Ja akurat nie miałam białego cukru pudru, więc zmieliłam w blenderze nierafinowany cukier z cynamonem i takim posypałam ciasteczka. Przy okazji poczyniłam spostrzeżenie, że jak się zmieli brązowy cukier i potem zmiesza z cynamonem - to jest biały. A jak się zmieli od razu z cynamonem, to jest lekko beżowy. Aż się prosi o rozprawę: "Fazy rozproszenia cynamonu w cukrze w zależności od trybu mielenia". Może byłby Ignobel? ;)

ciastka z jabłkami, półfrancuskie pierożki z jabłkami, usteczka z jabłkami, całuski z jabłkami, kieszonki z jabłkami, apple cookies

A poza tym to przepyszne ciasteczka!
Bardzo polecam :)

poniedziałek, 17 lutego 2014, pinkcake
Komentarze
2014/02/17 08:14:59
ale piekne:)
-
2014/02/17 11:50:29
I cudne zdjęcie na moich ulubionych deskach! :)
A nie czuć tej koziny w ciasteczkach? Przymierzam się do przetestowania kozich białek na Dziecku i obmyślam sposób przemycenia, żeby nie tak bezpośrednio. Ciasteczka by się nadały, wyglądają apetycznie i to wcale nie za sprawą nazwy :P
-
2014/02/17 12:54:48
Gosiu nazwa rewelacja. Widziałam ja już w kilku miejscach, ale to Twoje zapamiętam :)
-
2014/02/17 18:50:31
Dzięki, Olu;)

Justi ;) To w sumie nic strasznego, po prostu deski spod stodoły naszego wakacyjnego gospodarza, które piekłam w piekarniku, żeby nabrały patyny ;)
Mnie nie pytaj o smak, bo jem kozinę od 6 lat i mnie jedynie w zupie pomidorowej przeszkadza. Moim zdaniem twarożek jest raczej delikatny, nieznacznie tylko ostrzejszy od krowiego.
Ale co do ciastek, to mój Synutek obgryzał tylko ciasto, bo jabłka są bjeeech... :)

Karolinko, wpada w ucho ;) I adekwatna, mój mąż nawet jej nie znając stwierdził, że wyglądają jak... :P
-
Gość: karolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/17 18:58:01
Dobry wieczór. Lubie Pani przepisy bo smakują zdrowiem:) mam pytanko czy zamiast koziego możemy użyć zwykłego twarogu?
-
2014/02/17 19:17:35
Oczywiście, oryginalny przepis na ciasto francuskie zawiera 200 g masła i 200 g twarogu.
-
Gość: karolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/18 08:21:32
Dziękuję za odpowiedź i inspiracje:) pozdrawiam
-
2014/02/18 21:41:09
fajowe!
-
2014/02/19 08:22:29
Nazwa odpowiednia :) Na pewno wyszły obłędne
-
2014/02/19 10:49:13
Próbowałam przygotować ale cały czas uciekają mi jabłka..
-
2014/02/19 12:10:58
Małgosiu, nie myślałam, że to jest blog o lekkim zabarwieniu erotycznym ;) Słodkie c... w dodatku leżą na deskach ze stodoły... Nie podejrzewałam Cię... :)
Chciałam spróbować, bo naprawdę apetyczne te ciasteczka, ale Dziecko się pochorowało, więc nie jest to najlepszy moment na testowanie alergenu, a poza tym Mąż wysłany na zakupy kupił serek, ale topiony :D czepiam się, bo przecież KOZI !
Normalnie mam straszne zaległości w realizacji Twoich przepisów. Fasolki wciąż cierpliwie czekają, kieszonki kuszą, a dużymi krokami zbliżają się ostatki, więc trzeba będzie sięgnąć do zeszłorocznych pączków, chyba, że szykujesz nam coś nowego? :)
-
2014/02/22 09:03:19
Dzięki, Zuza :)

Basiu - pyszne!

Kasiu, to zmniejsz kawałki jabłek, albo wycinaj większe kółka z ciasta.

Justi, no wiesz, przynajmniej dwa razy w życiu TO robiłam :P
Nie, raczej niczego nowego nie planuję, przepis na pączki jest tak dobry, że nie widzę powodu, by go zmieniać. Choć przyznaję, że kuszą mnie faworki ;) Ale chyba czasu zbraknie :(
-
2014/02/24 22:41:11
A czy byłoby możliwe zamiast jabłek użyć gruszki ? Bardzo lubię gruszki w każdej podstacji wydają mi się dużo lepsze i słodsze od jabłek. Czy próbował już ktoś zrobić z gruszkami ?
-
2014/02/25 08:56:26
To zrób, Dariuszu! Cóż Ci stoi na przeszkodzie? Jedyny kłopot, jaki napotkasz, to jaki kształt wyciąć z ciasta, żeby pasował do gruszki.
-
2014/02/25 10:13:06
:) Masz rację, zeszłoroczne pączki są rewelacyjne i w przeciwieństwie do jajecznych (wieki ich nie jadłam i wcale nie tęsknię) najlepsze następnego dnia, dlatego w tym roku będę je smażyć już jutro :)
-
2014/02/27 05:40:44
Wyglądają przepysznie i zapewne też tak smakują. Dzisiaj tłusty czwartek. Jest okazja sprawdzenia przepisu.
-
2014/03/04 09:35:06
Faktycznie wyglądają bardzo smakowicie. Chyba je wypróbuję.
-
2014/03/11 12:09:01
Wygladają tak smakowicie, że aż ślinka cieknie.
-
2014/03/14 11:42:04
Wyglądają bardzo smakowicie. Przypuszczam, że są przepyszne.
-
Gość: karobi, *.dynamic.chello.pl
2014/08/03 10:01:57
wskoczyłam tu tym razem z fejsa, czytam czytam komentarze, że pączki, ostatki, dziwne, myślę, sądziłam, że w ostatki nie ma upałów....... wyglądają wspaniale, salvador dali zajadałby się nimi na swojej ustnej kanapie.
a ja, jak będę znów coś piec u niepiekącej mamy, zacznę od nich właśnie.
-
2014/08/03 13:17:40
Naturalnie mi się skojarzyły, skoro mowa była o jabłkach i o czterech literach... :D
-
Gość: , *.elbar.katowice.pl
2014/08/05 01:45:37
Mogłabyś polecić jakieś konkretne, sprawdzone przez Ciebie margaryny "niewstrętne bezmleczne"? Pozdr.
-
2014/08/05 09:08:06
Odpowiedz jest tutaj:
pinkcake.blox.pl/strony/faq.html
-
2014/11/04 15:43:58
już wszystko jasne :) dzięki za link :)
-
2015/12/09 16:43:14
Zgadza się, tofu samo w sobie jest niedobre. Podobnie jak surowe kurze biało.
Tofu należy "obrobić" , bo to przecież samo białko
Ja robię z tofu "serki wiejskie", serniki ( wszystko zależy od proporcji dodatku kwaśnego ze słodkim) Można je tak przyprawić żeby smakowało jak schab! Zrobienie z tofu sera koziego , to dla mnie wyzwanie ! -Słodkie, kwaśne i słone...? Czemu nie.
-
2015/12/09 20:30:59
Dzejmsie, różnica polega na tym, że białko wystarczy zmieszać z cukrem i już mamy bezę, tort śnieżny, zimne lody itd, a po zmieszaniu tofu z cukrem dostajemy paskudne tofu z cukrem :D
-
Gość: Aleksandra Juraszczyk, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/02/15 16:36:25
Uwielbiam te ciasteczka, niestety nie udało mi się wykombinować wersji bezglutenowej :( do tej pory najlepiej sprawdza mi się jako zamiennik mąka ziemniaczana z owsianą pół na pół (nie czuję jakoś pociągu do gotowych "mąk" bezglutenowych, których skład ciągnie się na pół opakowania), ciastka z tej mieszanki po prostu nie wyszły. Rozlały się i były gumowate i suche. Masz może jakiś pomysł jak ominąć pszenną mąkę w tym przepisie i uzyskać jadalny efekt? :)
-
2016/02/15 17:37:33
Ja zazwyczaj używam gryczanej. Tych nie piekłam w wersji bez gluta, ale kruche na gryce zazwyczaj wychodzi.