Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne ciasto z fasoli - azuki bean brownie - bez mąki, nabiału, jajek, cukru

I rozpoczął się Nowy Rok. Oby był pomyślny. Myślmy ciepło, działajmy sprawnie, marzmy zamaszyście. Ja nie snuję planów, jedynie nadzieje. Które z nich uda się spełnić?...

Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście podczas świątecznej zgadywanki :) A zastanawialiście się, do czego użyłam tych fasolek azuki? Otóż zrobiłam z niej pyszne brownie! Dietetyczne ciasto bez mąki, glutenu, jajek, nabiału, cukru i tłuszczu. Bosko czekoladowe, lepkie jak pralina. Składniki w sumie były dość przypadkowe, bo tak naprawdę, po przeanalizowaniu kilkunastu przepisów na wegańskie brownie fasolowe, stwierdziłam, że co do niego wepchacie - to będzie dobrze ;)

brownie z fasoli, brauni fasolowe, dietetyczne ciasto z fasoli, azuki bean brownie, vegan brownie, wegańskie brownie z fasoli, wegańskie ciasto czekoladowe z 

Dietetyczne brownie z fasoli

1 szklanka fasoli azuki (ale mogłaby być czerwona) ja użyłam dokładnie 1741 fasolek ;)
1 szklanka miękkich daktyli
2 duże bardzo dojrzałe banany
2-3 łyżki kremowego miodu
4 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
180 g gorzkiej czekolady

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia wymienić wodę i zagotować. Kiedy zbiorą się szumowiny, zebrać je. Ugotować fasolę do miękkości. Odcedzić i przetrzeć przez sito, żeby pozbawić łupinek.

Jeżeli daktyle są zbyt twarde, można je namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym odcedzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W blenderze zmiksować fasolę z bananami, masłem orzechowym, daktylami i miodem. Dodać sypkie składniki i ponownie zmiksować. Dolać czekoladę i zmiksować. Jeżeli masa wydaje się zbyt wodnista, można dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do gotowania i piec 180°C przez około 40-50 minut - nie powinno się całkiem rozeschnąć, lecz pozostać lekko lepkie.

Dietetyczne ciasto z fasoli, azuki bean brownie, brownie bez maki

To jest brownie, a nie murzynek, więc oczekujcie konsystencji wilgotnego zakalca. Lepiej piec za krótko niż za długo. W sumie na surowo też je można jeść :D Ciasto porządnie wystudzić przed krojeniem.

Pora przyszła wyłonić zwycięzcę. Ponieważ fasolek było dokładnie 1741, wobec tego najbliższa tej liczby była Kattin, która podała wartość 1783. Bardzo proszę Kattin by w ciągu tygodnia podała na maila pinkcake()gazeta.pl adres do wysyłki na terenie RP i wytyczne co do dedykacji na egzemplarzu "Kwiatowej uczty":)

Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach. Małgorzata Kalemba-Drożdż

Udanego roku! :)*

środa, 01 stycznia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/01/01 17:08:00
Pycha! Najlepszego w Nowym Roku!
-
Gość: Agata, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/01 17:52:32
Kocham brownie! Świetny pomysł na zdrowszą wersję. Na pewno się skuszę :)
-
2014/01/02 09:11:09
Ciekawe kto u policzył Twoje fasolki? :)
Wszystkiego naj w Nowym Roku, a przede wszystkim zdrowia, szczęści i miłości w Nowym Roku! I oczywiście wielu, równie smacznych jak dotąd, noworocznych inspiracji :)
-
Gość: magdalena vv, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/02 14:40:48
Świetny przepis ;upiekę na urodziny syna .
Chciałam zrobić coś nowego i zdrowego ;sądzę że goście będą zachwyceni.

Pozdrawiam
-
2014/01/02 21:20:37
Wygląda przepysznie! Ma cudną konsystencję :)
-
2014/01/03 00:42:18
Od dawna intrygują mnie fasolowe ciasta, muszę w końcu jakieś upiec :)
Najlepsze życzenia na ten nowy rok :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2014/01/03 20:27:30
Jest jeszcze lekko ciepłe, ale byłam taka ciekawa... Pierwsze wrażenie? Trochę zawód, nie powaliło mnie. Chyba spodziewałam się czegoś innego. Ale ta konsystencja mi bardzo odpowiada. I jest w nim coś takiego, że jednak chce się kolejny kawałek. Najwyżej następnym razem poprzeinaczam trochę, bo to nie jest ostatni raz kiedy je robię. :)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2014/01/04 17:11:42
Dziś już mi bardziej podchodzi. :) Ale następnym razem spróbuję z marchewką zamiast fasoli, ciekawe jak wyjdzie. ;)
-
2014/01/04 23:29:02
Kamilo, wszystkiego dobrego :)

Agato, polecam!

Justi - ja! Już myślałam, że zwariuję w połowie słoika ;)

Magdaleno - moi goście byli :)

Majanko - konkursową!

Ginie, ja też niepotrzebnie długo zwlekałam. To jest już trzecie :)

Aniu, bo ono właśnie lepsze jest następnego dnia niż na świeżo :) Ja je bardzo polubiłam. Osobiście rozmyślałam nad dynią ;)
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2014/01/05 17:18:57
Ano właśnie... Szkoda, że nie przeczytałam Twojej odpowiedzi wcześniej. Dynia właśnie się piecze w dyniotce sypanej... ;)
-
2014/01/07 09:49:39
Gromadzę składniki do ciasta, bo kusi mnie pralinkowa konsystencja :)
Czy ta fasola azuki jest smakowo podobna do zwykłej (np. białej lub czerwonej), bo chyba będę musiała ją zastąpić (w wikipedii piszą, że fasola azuki to czerwona soja, więc jeśli nie jest to wyłącznie zbieżność nazewnictwa, nas dotyczy również alergia na soję). Kakao zastąpię karobem, a czekolady w ogóle nie dam... No i masło orzechowe (jeśli ma być z fistaszków) muszę wymienić na tahini lub coś w tym rodzaju ;) Trochę będzie odbiegać od pierwowzoru, ale nie mogę się powstrzymać...
-
2014/01/07 09:51:38
Ps. Dobrze, że chociaż miód (aczkolwiek tylko rzepakowy) wchodzi w rachubę, bo inaczej zaśliniłabym się nad tymi zdjęciami ;)
-
2014/01/07 12:22:05
Z tego co wiem, to fasola azuki jest tak samo spokrewniona z soją jak koniczyna, czyli należą do tej samej rodziny, a nie gatunku czy rodzaju. W smaku dość się rożni od zwykłej fasoli, jest słodsza i bardziej orzechowa, ale w można by spróbować zrobić nawet z jaśka, bo jest dość słodki. Jak nie dasz czekolady, to możesz mieć problemy z konsystencją, bo masło kakaowe utwardza, więc zamiast niego daj choć trochę oleju kokosowego i więcej karobu, żeby wyciągnął wodę. Masło orzechowe można po prostu ominąć (ja dałam bo mi zostały dwie ostatnie łyżki w słoiku i już mnie wkurzały). A miód możesz zastąpić czymś innym słodkim ;) Syropem z agawy, cukrem, ksylitolem...
-
2014/01/07 17:10:08
W takim razie przy okazji wyprawy po mleko migdałowe, dokonam zakupu azuki :D Jesteś bardziej wiarygodna niż jakaś tam wikipedia i jej podobne. Tylko z tą czekoladą mnie zmartwiłaś... ale cieszę się, że ją też można zastąpić :) Dzięki!
-
Gość: Olala, *.ssp.dialog.net.pl
2014/01/20 11:15:06
A jaka wielkość blaszki?
-
2014/01/20 12:23:46
20 x 20 cm
-
Gość: azuki, *.warszawa.vectranet.pl
2014/01/25 16:22:26
Doskonałość! Dodałam jeszcze trochę alkoholu :)))
-
2014/01/27 10:14:16
Najciemniej pod latarnią :) Szukałam, szukałam i nie mogłam znaleźć fasoli azuki (o co ona znowu pyta? fasola to fasola!), a kupiłam ją zupełnie przypadkiem w przydomowym postkomunistycznym sklepie Społem :D i teraz już na pewno zrobię to ciasto!
-
2014/01/27 20:18:57
No widzisz, u nas w warzywniaku mają sok z pokrzyw ;)
-
Gość: Agacia, *.dynamic.mm.pl
2014/02/05 14:13:38
hm , czy używająć zamiast azuki- czerwoną fasolę, też mam dodać jedną szklankę?
-
2014/02/05 16:04:32
Tak.
-
2014/05/29 20:12:40
I znowu mnie zaskoczylas wspanialym przepisem. Napewno wyprobuje i doloze do mojego bloga, oczywiscie z twoim autorstwem (jesli moge) Pozdrawiam serdecznie!!!
-
2014/05/30 08:27:47
Cieszę się bardzo, że jeszcze potrafię zaskakiwać ;) Smacznego!
-
Gość: krulenka, *.dynamic.chello.pl
2014/06/06 14:40:34
A ile ma być fasoli po namoczeniu?
-
2014/06/06 16:03:14
A ile masz? ;)
Spokojnie 1 i 3/4 szklanki będzie. Konsystencję i tak możesz potem skorygować.
-
2014/06/06 16:12:33
_________________________________________________________
ENERGIA I SMAK NA JEDNYM TALERZU: PRZEPIS WYŚMIENITY! *****
NA TYM BLOGU TAKIE CUDOWNOŚCI TO KLASYKA = FANTASTYCZNE.

_________________________________________________________
-
Gość: Marysia, *.1-4.cable.virginm.net
2014/08/28 20:26:10
Ja probuje i probuje obliczyc kwestie kalorii, tluszczu, weglowodanow i cukru w tym pieknym ciescie i jak narazie nie dalam rady :( moze ktos to policzyl i moglby mi podpowiedziec jak sie ta sprawa ma? Bardzo chce to ciasto wyprobowac ale nie wiem czy moge sobie pozwolic! dziekuje z gowy za odpowiedz :)
-
2014/08/28 21:33:34
Oczywiście, że możesz sobie pozwolić! Tylko na kawałek, a nie na całe.
Poza tym zapraszam do przeczytania: pinkcake.blox.pl/2014/02/Czy-warto-liczyc-kalorie.html
-
Gość: Beza, *.red-83-38-176.dynamicip.rima-tde.net
2015/02/19 17:47:40
chodzilo mi to ciasto miesiacami po glowie no i wkoncu zrobilam przed chwila, ale TRAGEDIA z fasola. Cos robie zle, bo po prostu nie przechodzi przez sitko, a jak przechodzi - to z lupinami.
-
2015/02/19 20:30:41
A jakiej fasoli użyłaś? I jakiego sitka? ;)
Skoro łupiny przechodzą przez sitko, to chyba są wystarczająco miękkie, żeby się nimi nie przejmować :)
-
Gość: Zdrowe Odżywianie, 212.160.172.*
2015/02/20 08:25:30
Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)
-
2015/02/20 09:18:05
Owszem, używam karobu, nawet częściej niż kakao, ale ma inny smak. W tym cieście użyłam czekolady, bo jej lepiej pasuje jej gorycz do słodyczy fasoli.
-
Gość: Beza, *.red-83-49-17.dynamicip.rima-tde.net
2015/02/27 20:48:29
uzylam fasoli azuki, ale nie mialam czasu jej namoczyc i dlugo gotowalam. Moze sie za bardzo rozgotowala?
Sitko mialo bardzo male oczka? Moze trzeba bylo zmiksowac te fasole, jezeli skorupki nie beda przeszkadzac. Ostatecznie w obliczy fasolowej tragedii dalam make razowa i bylo dobre i ciekawe
-
2015/02/28 11:55:21
Czemu tragedii? Po prostu wyszło trochę inne :) Najważniejsze, że smaczne!