Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio z buraka chioggia

Burak chioggia to zabawne warzywo, z zewnątrz wygląda jak zwykły burak, ale w środku jest przepięknie pasiasty. Po upieczeniu pręgi niestety się rozmywają i nabiera bladoróżowej barwy. Żeby zachować i wyeksponować jego śliczny wzór przygotowałam carpaccio z buraków surowych. Tradycyjnie to danie przygotowuje się z surowej wołowiny, ewentualnie tuńczyka, ale i carpaccio z buraków weszło już do kanonu kulinariów. Powiem Wam, że to danie wprawiło mojego męża w stan głębokiej zadumy, że coś tak prostego może być tak zaskakująco pyszne. Choć ekstrawagancki wygląd chyba w pierwszej chwili spowodował u niego napad paniki ;)

carpaccio z buraków chioggia, sałatka z surowych buraków, beetroot carpaccio, carpaccio z buraka z rukolą i orzechami

Carpaccio z buraków chioggia

buraki Tonda di Chioggia
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki oliwy
szczypta cukru, soli, pieprzu
rukola
orzechy włoskie
kozi ser

Buraki obrać i pokroić na cieniusieńkie plasterki. Zalać je sosem z octu, oliwy i przypraw. Odstawić pod przykryciem na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Podawać z rukolą, orzechami i kozim serem. W razie potrzeby doprawić i polać świeżą oliwą.

carpaccio z buraka chioggia, burak chioggia, beetroot carpaccio, sałatka z surowego buraka

Żałuję, że nie sfotografowałam sałatki, którą przygotowałam z pieczonych buraków chioggia. Starte buraczki miały piękny różowy kolor w kilku pastelowych odcieniach jakby żywcem wyjętych z japońskich malowideł na jedwabiu. Cóż, były pyszne z dodatkiem cebuli czosnkowej :)

Smacznego!

sobota, 04 stycznia 2014, pinkcake
Komentarze
2014/01/04 21:26:56
Robią wrażenie te buraczki, są wyjątkowo śliczne :)
Nigdy nie jadłam surowych buraków, hmm... Będzie trzeba spróbować :)
-
2014/01/04 23:41:51
No coś Ty, naprawdę? Możesz tak samo podać pieczone :)
-
2014/01/05 09:04:01
Nigdy nie widziałam takich buraków (no chyba, że nieświadomie, na sklepowej półce). Wyglądają świetnie :D
-
2014/01/07 20:27:49
Są piękne..chciałabym dostać je w swoje łapki:P
-
2014/01/07 22:37:07
Kinga, nie pomyliłabyś, bo najprawdopodobniej cena przykułaby Twoją uwagę ;)

Trzcinowisko, poproś Dziadka Mroza ;) Mnie przyniósł Mikołaj :P
-
2014/01/28 20:33:34
Ależ piękne! :)