Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić ekstrakt waniliowy i domowy cukier waniliowy

Jakoś przez tyle lat nie byłam w stanie zmobilizować się do zrobienia przyzwoitego zdjęcia ekstraktowi z wanilii. A to jeden z podstawowych składników w kuchni! Nie kupujcie cukru wanilinowego (dokładnie przeczytajcie ten wyraz) ani obleśnego olejku w sklepie, nie mają porównania do naturalnych aromatów zawartych w lasce wanilii, a wcale taniej nie wychodzą.

domowy ekstrakt waniliowy i domowy cukier waniliowy, domowy cukier z wanilią, jak zrobić ekstrakt waniliowy

Produkcję domowego ekstraktu i cukru z wanilią należy bowiem zacząć od zakupu lasek wanilii na allegro, gdzie kosztują ok 1,5 zł za sztukę o długości ponad 17 cm. Warto się umówić z koleżankami na wspólne zakupy, żeby obniżyć koszty transportu. Każda laska zazwyczaj jest zapakowana oddzielnie i ma przynajmniej 2-letni okres ważności, więc spokojnie można wziąć na zapas. A mogą się przydać, bo domowy cukier waniliowy to zawsze trafiony prezent :)

domowy cukier z wanilią, jak zrobić cukier waniliowy, homemade vanilla sugar

Domowy cukier waniliowy

1,5 szklanki cukru (brązowego lub ksylitolu)
2 laski wanilii

Wanilię rozkrój wzdłuż i przeciągnij nożem, żeby wyskrobać nasionka. Cukier wsyp do blendera, dodaj nasionka i zmiksuj przez 5 sekund. Jeżeli nie masz blendera to nic, wystarczy, że porządnie wytrząśniesz cukier z ziarenkami wanilii. Tylko że one są nieco lepkie i się sklejają w grudki, więc blender ładne je rozprowadza po całej objętości cukru. Przesyp cukier do szczelnego słoika lub puszki, do środka włóż wydrążone laski – mają one wciąż dużo aromatu, który będzie przechodził do cukru. Cukier z wanilią jest od razu gotowy do użycia.

Zazwyczaj przygotowuję brązowy cukier waniliowy, ale trzymam go w brzydkiej puszce, więc nie pokażę ;) Poza tym na zdjęciu po zmieleniu wygląda bardzo biało :P Tak samo można przygotować ksylitol waniliowy na potrzeby diabetyków.


domowy ekstrakt waniliowy, DIY vanilla extract, homemade vanilla extract, domowy aromat waniliowy, jak zrobić ekstrakt waniliowy

Domowy ekstrakt waniliowy

3 laski wanilii
200 ml wódki

Laski wanilii rozkrój wzdłuż, nie wydłubuj nasionek. Włóż rozcięte laski do butelki i zalej wódką. Zadbaj, żeby żaden kawałek wanilii nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Z czasem ekstrakt będzie nabierał coraz ciemniejszej barwy. Mocnego aromatu nabierze w około dwa tygodnie, ale nawet po tygodniu już nadaje się do użytku. Po zużyciu części ekstraktu można dolać wódki. Na bieżąco można też ekstrakt wzmacniać dokładając nowe laski. Ja zazwyczaj dorzucam takie, z których wyskrobałam nasionka do innych celów. No i wreszcie wódka dostawana przez męża na imieniny nie stoi bezczynnie w szafce ;)

 

Przejście do kolejnego wpisu KAWA ŻOŁĘDZIOWA >>>>

środa, 20 listopada 2013, pinkcake
Komentarze
Gość: zwykla_blondynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/20 08:45:55
a można dać spirytus zamiast wódki?
-
2013/11/20 08:47:29
Raczej nie, bo wysuszy wanilię. Ale możesz zmieszać spirytus pół na pół z wodą i takim zalać laski.
-
Gość: zwykla_blondynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/20 10:06:54
dzięki:) tak zrobię
-
Gość: Anna Polak, *.gts.pl
2013/11/20 10:26:59
No super pomysł. Dziś wchodzę na allegro i zakupuję wanilię. :) Dzięki.
-
2013/11/20 11:09:09
Aaaaa .. super .. dziękuję ci za tego posta .. jak robić cukier waniliowy wiedziałam, ale nie jak ekstrakt ! :) (a temu źródłu wiedzy ufam ;) ) a do tego nie przypuszczałam, że można dostać tak tanio wanilię :D Dzięki dzięki dzięki !!

Pozdrawiam
Violetta

P.S. Tylko czas teraz znaleźć na zrobienie tego (ostatnio z niczym się nie wyrabiam ;/)
-
2013/11/20 15:25:11
Też robię ekstrakt i cukier waniliowy. Bez nich nie można się obejść. :) Nie kupuję już aromatów waniliowych ani cukru wanilinowego. .
Pozdrowienia :)
-
2013/11/20 16:19:17
Odkąd dowiedziałam się czym jest wanilina, że z wanilią ma tyle wspólnego ile renifer z krzesłem, to robię sama cukier waniliowy. Sprezentowałam słoiczek mamie i teściowej, które chętnie go używają. Lubię zapach prawdziwego cukru waniliowego, a ekstrakt w butelce wygląda kusząco, naprawdę zachęca do kulinarnych eksperymentów.
-
2013/11/20 19:15:54
super, że wreszcie wiem jak zrobić ekstrakt! tylko skąd wziąć wódkę he he skoro ny nie pijący :p ze sklepu oczywiście więc na zakupy i do roboty :)
-
2013/11/20 19:28:29
Domowe najlepsze.
Wiesz jaki komentarz otrzymałam ostatnio pod jednym z wpisów?
"Chyba wanilinowy, a nie waniliowy" A tu niespodzianka, bo u mnie właśnie waniliowy.
-
2013/11/21 01:28:27
Cukier wanilinowy jest wściekle drogi w porównaniu z domowym cukrem z wanilią, kiedyś liczyłam, za 1 kg wanilinowego wychodziło chyba ok. 60 zł, za kilo cukru pudru - 5 zł + 2-3 zł za wanilię, bez porównania.. Nawet z wanilią z supermarketu po zbójeckiej cenie 10 zł wychodzi taniej - no a aromat, wiadomo, to akurat bez porównania :-)

Ekstrakt, jak większość nalewek itp, robię z 70% alkoholu, fajny wychodzi, choć na wódce z pewnością też dobry :-)
-
Gość: Marta, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/21 09:17:56
czy wanilia burbońska tez sie nadaje? jest tak z wygladu wilgotna i szczerze mowiac-zapach nie powala. Nie kojarzy mi sie w ogole z wanilia...
-
Gość: Bastet, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/21 11:08:46
oooooooooooooo!!!
Dzięki wielkie!!
To ja od lat cierpię, że używam wanilinowego cukru, wanilia w sklepie po 8 zł, to mi za drogo było...
że też o Allegro nie pomyślałam.
-
Gość: Patii, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/21 12:09:03
Bardzo dziękuję za przepis. Nie sądziłam, że to jest takie proste! ;-)
-
2013/11/21 12:35:23
Proszę bardzo, Aniu:)

Violetto, te czynności są na szczęście bardzo mało pracochłonne :)

Majanko, to prawda, dobre składniki są podstawą!

Aneto, to prawda, aromaty zupełnie nie mogą się równać z prawdziwą wanilią.

Wiewióro, u nas też, ale w pracy W czasem dostaje na imieniny jakąś butelczynę, więc się nie marnują :P

Karolniko, ja też taki miałam. Dlatego zazwyczaj piszę "cukier z wanilią", żeby nie było wątpliwości ;)

Moniko, tak, na 70% alkoholu też można, byle nie na czystym spirytusie.

Marto, wanilia bourbońska to najszlachetniejsza odmiana! Nie jest mokra, tylko tłusta. Właściwy aromat tkwi w ziarenkach, a nie strączku. Rozkrój ją i wrzuć do ciepłego mleka (śmietany), które wykorzystasz do przygotowania lodów, a już nigdy nie zjesz lodów "waniliowych" ze sklepu. To zuepłnie inne smaki.

Bastet, prawda, że to proste ;) Ja akurat mam hurtownię zdrowej żywności po sąsiedzku z moją pracą, więc w każdej chwili mogę podejść i kupić wedle potrzeb.

Patii, nie dość, że proste, to jeszcze tanie!
-
2013/11/21 16:22:36
Dziękuję za pomysł! Ciekawe czy tak podobnie można zrobić ekstrakt migdałowy, bo u nas ma wzięcie prawie jak waniliowy?
Małgoś, nie bądź taka, pokaż ten brązowy ;p i puszkę też, no weź! ;)
-
2013/11/22 07:10:16
też tak robię, niestety w tych cukrach waniliowych które można w sklepie kupić mało wanilii jest, a czasami dosypują np skrobie
-
2013/11/22 09:12:30
Justi, nie wydaje mi się, trzeba by mieć gorzkie migdały, bo z tych normalnych niczego nie wyciśniesz. Nie pokażę :P I tak za ciemno na zdjęcia ;)

Zofio, w ogóle nie ma w nich wanilii tylko wanilina :/
-
2013/11/23 16:50:39
Oj, Gosia, nie przesadzaj, że on taki obleśny :D
Też czasem robię cukier waniliowy, a ekstrakt to mam zawsze w domu:)
Uściski przesyłam:)
-
2013/11/23 18:05:20
Olejek, tak, szczerze nie cierpię tych lepkich paskudztw :P
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/11/23 18:56:01
A uda się to na innym mocnym alkoholu? Bo nie mam wódki, ale dużo innych...
-
2013/11/23 21:54:03
Oczywiście, że się uda, tylko pytanie, czy chcesz używać do ciasta ekstraktu o dodatkowym prócz wanilii aromacie?
-
2013/11/30 16:18:36
________________________________________
WYGLĄDA ZACHĘCAJĄCO I SMAKOWICIE! *****

P. S. BARDZO ŁADNE ZDJĘCIA.

________________________________________
-
2013/12/02 12:57:52
Dziękuję :)
-
2013/12/07 17:36:22
Dziś zabieram się za robienie, ale zastanawiam się nad ekstraktem, bo do końca nie znam zastosowania..
-
2013/12/07 20:10:49
Łyżeczkę ekstraktu wlewasz do ciasta lub masy, do ciasteczek jako aromat. Przydatna rzecz :)
-
2014/03/01 20:09:02
Dzięki za posta i podzielenie się tajemnicami wanilii :-) Bardzo ładne zdjęcia :-)
-
Gość: , *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/12 11:12:58
Bezczynnie!? w barku?!
-
Gość: Ewa, *.static.korbank.pl
2014/10/15 10:24:12
Poniewaz nie podpasowal mi bialy rum do wypiekow wykorzystalam go jako ekstrat ,mysle ,ze polaczenie obu smakow powinno byc tez OK
-
2014/10/15 10:58:38
Tak, fajna też jest tequilla ;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/11/20 12:10:20
ekstrakt "migdałowy" można spróbować zrobić z pestek pigwy (podobno też jabłek, ale nie próbowałam), nastawiłam w tym roku "pestkówkę" wg tego przepisu www.olgasmile.com/pestkowka-nalewka-z-pestek-pigwy.html, faktycznie pachnie migdałem, ale jeszcze nie próbowałam jak smakuje :)
-
2014/11/20 12:48:47
Och, mój wyciąg nasiąka rumem :) A o cukrze zapomniałam, dziękuję za przypomnienie!
-
Gość: paulina, 193.106.192.*
2014/11/26 18:42:09
Witam, bardzo ciekawy blog. Dziękuję za przepis na ekstrakt, już zamówiłam wanilię i będę działać:) Gdzieś czytałam, że po jakimś czasie należy go odcedzić, czy jakoś można jeszcze wanilię wykorzystać?
-
2014/11/27 00:13:53
Nigdy nie słyszałam o odcedzaniu. Pewnie, po jakimś czasie wyjmuję te starsze laski, ale mój ekstrakt cały czas "żyje" - dokładam nowe, dolewam alkohol, dokładam, dolewam...
Nie sądzę, żeby te laski się jeszcze do czegoś nadawały. W końcu już oddały cały smak. Ja często dokładam już bez ziarenek, więc tym bardziej, bo przecież strąków się nie zjada.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/02/20 12:01:56
wszystko super, ale jak zrobić ekstrakt bez alkoholu?
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/02/20 12:05:51
ekstrakt na alkoholu, a potem wlewamy do ciast, ciasteczek, lodów,budyniu itd. i dajemy dzieciom, najlepiej 3 lub 5- letnim.Gratulacje!!!
-
2015/02/21 08:02:13
Do lodów i budyniów dodajemy ziarenka wanilii, a jak się wleje 1 łyżeczkę do ciasteczek albo ciasta, to w czasie pieczenia odparuje połowa, czyli zostanie pół łyżeczki alkoholu na ponad 0,5 kg ciasta. Oj, rzeczywiście straszna ilość. Oj, zaraz mi się dziecko upije, bo ile zje tych ciasteczek? 80 g? 100 g? Przez dwa dni. Ojojoj, to naprawdę zabójcze stężenie.
-
2015/02/21 08:02:33
A odpowiadając na ten logiczny komentarz, to tak, można przygotować ekstrakt na glicerynie albo oleju, tylko dłużej to trwa. Potrzeba przynajmniej 8 miesięcy, żeby zaromatyzować olej lub oliwę.
-
Gość: Zielona, *.play-internet.pl
2015/03/29 17:08:08
Witam, czy ekstrakt przechowywać w lodowce?
Dzięki za super pomysły:)
-
2015/03/29 18:20:28
Nie trzeba. Wódka się nie psuje ;)
-
Gość: jasminka, *.18-3.cable.virginm.net
2015/06/05 19:57:53
Fajnie, że trafiłam do Ciebie :) zastanawiałam się właśnie jak najprościej zrobić ekstrakt, faktycznie najłatwiej na alkoholu.
Jeśli chodzi o jakość to do wyciągów używa się przede wszystkim tego 70% bo najlepiej ekstrahuje, ale słabsze też nie są złe :)
A odnośnie pytania czym jeszcze można ekstrahować to ogólnie wyciągi dzieli się na wodne, olejowe i alkoholowe :) więc na oleju też się uda :) nie wiem ile będzie trwało aromatyzowanie, ale wszelkie właściwości zdrowotne w takich wyciągach zostają już po ok 8-u tygodniach :) tylko trzeba to przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu :)
Osobiście polecam olej winogronowy jako jeden ze zdrowszych, który nie ma jako takiego smaku :) lub podejrzewam, że kokosowy też byłby super zwłaszcza w smaku do słodkich, smażonych potraw :) :)
Pozdrawiam :)
-
2015/06/06 21:39:48
Tak dokładniej, to ekstrakty dzielimy na płynne (extracta fluida), gęste (extracta spissa), suche (extracta sicca), a to o czym mówisz to maceraty. I macerować można w różnych rozpuszczalnikach: choćby chloroformie, czy cykloheksanolu. Ale jeśli chodzi o alkoholowe, to 70% alkohol jest najlepszy do dezynfekcji, zaś użycie innego oprocentowania w celach zdrowotno-spożywczych zależy od celu, który chcemy uzyskać i użytego surowca.
-
Gość: zewsząd i znikąd, *.dynamic-ww-2.vectranet.pl
2015/06/14 12:04:33
Może nie zostanie alkoholu z ekstraktu tyle, żeby ktoś się nim upił... ale jednak mam obawy, że jakiś cień smaku zostanie. A dla mnie smak każdego napoju alkoholowego mieści się na skali między "przykrym" a "odrażającym" (z tego też powodu po iluś spróbowaniach niewielkich ilości zostałam dorosłą abstynentką z wyboru). Więc naprawdę mam obawy przed stosowaniem zwykłego ekstraktu.
-
2015/06/14 12:50:21
Szczerze wątpię, by nawet największy smakosz wyczuł pół łyżeczki alkoholu w całym cieście.
Po drugie, jak nie chcesz - to nie używaj.
-
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2015/12/09 22:12:01
Witam, robiłam cukier waniliowy jak w przepisie.. ba, dałam nawet więcej wanilii niż było trzeba... ale mój cukier wcale nie jest waniliowy :(.. smakuje samym cukrem, co zrobiłam nie tak?? minął już miesiąc od przygotowania. zakupiłam taką jak w załączniku, może się nie nadaje?? Madagascar Bourbon
PREMIUM.... allegro.pl/wanilia-laski-laska-wanili-az-50-gram-premium-kera-i5843937113.html
-
2015/12/09 22:28:25
Olu, wanilia to wanilia, powinna pachnieć jak wanilia. Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby nie pachniała. Jak rozkrajałaś laski, to nie czułaś zapachu wanilii? Być może, że trafiły Ci się jakieś zwietrzałe egzemplarze?
A możesz dać komuś innemu do powąchania/spróbowania? Może po prostu Ty jesteś mniej wrażliwa na ten zapach?
-
2016/06/29 08:35:09
Rozbawiłaś mnie tekstem, którym zapraszasz tu dzisiaj z fejsbuka :) to prawda, że warto pomyśleć o świętach już dziś, zwłaszcza, że to może przynieść odrobinę ochłodzenia w te gorące dni :) A co do przepisu - dzięki za przypomnienie jakie to proste :) Robimy!
-
Gość: wiktoria, *.sta.asta-net.com.pl
2016/12/21 17:23:11
jakie konkretnie laski wanilii proponujesz dodać,gdzie kupujesz? jakiej firmy? piszesz w przepisie ze nie mogą wystawać ponad alkohol,a na zdjęciu wystają?
-
2016/12/21 19:55:46
Wiktorio, nie podam Ci konkretnej firmy, bo kupuję w różnych.
Rzeczywiście na zdjęciu laski wystają, bo mi się przesunęły w trakcie ustawiania desek do zdjęcia. Potem je wepchnęłam tak jak należy :)
-
Gość: drakee144, *.net.aduro.pl
2017/05/24 22:22:39
A czy można zamiast wódką(czy innego alkoholu) zalać wodą?
-
2017/05/24 23:49:26
Niestety nie. Ale można zrobić macerat olejowy.